GRCI IZGUBILI ŽIVCE

‘Ovo je nezamislivo! Gledajte što su Hrvati objavili na društvenim mrežama. Obratite pozornost na tri detalja...‘

Prešavši granicu, hrvatski huligani nesmetano su nastavili putovati do točke na kojoj su se susreli sa svojim grčkim sudionicima, pišu

Prizori s ulica Atene, uhićeni Dinamovi huligani

 /Ronald Goršić/ Cropix

"Imali su informacije, ali nisu reagirali - zašto", ovo pitanje trenutačno si postavlja cijela Grčka, a isto je posebno upućeno tamošnjoj policiji koja je bila zadužena za zaštitu života ubijenog Michalisa Katsourisa (29), ali i drugih građana koji su bezbrižno provodili ljetnu večer u Ateni, sve do trenutka kad se na njih obrušila horda hrvatskih huligana i njihovih grčkih pomagača, pišu u srijedu grčki mediji.

Ističu i tri kritične vremenske točke na koje je policija trebala obratiti pozornost - ulazak Hrvata u Grčku, njihov put do Atene i susret s grčkim prijateljima koji je završio pohodom na stadion i napadom na navijače AEK-a.

- Izostanak policijske pokrivenosti stadiona doista je nezamisliv. Snage su trebale biti raspoređene u tom području - pišu grčki mediji. Dodaju kako je policija znala za "bratsku" povezanost Dinamovih i navijača Panathinaikosa.

- Znali su da im je krajnji cilj upravo stadion AEK-a, Hrvati su čak i na društvenim mrežama objavili svoje odredište, a sami navijači AEK-a zazivali su jaču zaštitu stadiona. Policija je ozbiljno zakazala - prvi put kad Hrvatima nije presjekla put na samoj granici, pogotovo jer su im crnogorske vlasti dojavile čak i registarske tablice vozila kojima su Bad Blue Boysi putovali u grčku prijestolnicu. Osim toga, tvrdnja kako nisu imali pravo zabraniti im ulazak u zemlju nije točna. Prešavši granicu, hrvatski huligani nesmetano su nastavili putovati do točke na kojoj su se susreli sa svojim grčkim sudionicima. Prošli su kroz šest prefektura i nitko ih nije zaustavio. A u međuvremenu su se na društvenim mrežama hvalili snimkama s tog putovanja. I na samom kraju, Hrvati su napustili područje oko stadiona bez ikakva nadzora. Zašto - pitaju se bijesno grčki mediji.

Izgovor koji se mogao čuti u Ministarstvu zaštite građana je taj "kako nije bilo dovoljno policijskih snaga". Ali kako su ih onda kasnije pronašli za izvršenje svih uhićenja? Dakle, snaga je ipak bilo, ali ih netko nije na vrijeme mobilizirao. Ministar zaštite građana u utorak je oštro govorio o neuspjehu policije, ali nije odgovorio na tri ključna pitanja - nije spomenuo je li i on osobno dobio informacije da huligani iz Zagreba dolaze u Grčku, niti tko je trebao djelovati i izdavati odgovarajuće zapovijedi za presretanje huligana na nekoj točki njihove rute, niti zašto policijske snage nisu bile raspoređene na kritičkim točkama - zaključuju grčki mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 05:27