PROPAGANDNA BRIGADA

Ovo je odred amazonki Vladimira Putina, evo njihovih najšokantnijih izjava

Operacija se sprovodi na više razina - od političara preko TV novinara koji svake večeri rigaju vatru

Marija Katasonova, Olga Skabajeva, Marija Zaharova i Margarita Simonjan

 Profimedia

Kada je u eksploziji autobombe u predgrađu Moskve prošli tjedan život izgubila 29-godišnja Darija Dugina, kći filozofa i ruskoga propagandista Aleksandera Dugina, ruski predsjednik Vladimir Putin ostao je bez jedne od vodećih pobornica i eksponentica ekstremne ideologije koja leži u temelju njegove besmislene i brutalne agresije na Ukrajinu.

Međutim, Dugina je bila samo jedna pripadnica čitavog odreda Putinovih propagandnih Amazonki, čija je uloga promicati rusku "meku silu" verbalnim napadima na Zapad u nekim od najgledanijih ruskih televizijskih emisija i ujedno voditi mrežne platforme na engleskom jeziku koje prema zapadnoj publici pokušavaju protiskivati prokremaljski dezinformacijski narativ. Operacija se sprovodi na više razina - od visokorangiranih političara, preko TV novinara koji svake večeri rigaju vatru ispred milijunske publike, pa sve do nebrojenih online kreatora i aktivista.

Centri odlučivanja

"Njihov napor je iznimno važan za ruske propagandne ciljeve", kaže za CNN Olga Lautman iz vašingtonskog Centra za analizu europskih politika. "Nije slučajno što su na prvoj liniji upravo mlade žene. Rusija je uvijek koristila žene kao operativke".

image

Komemoracija za Darju Duginu

Kirill Kudryavtsev/Afp
image

Aleksandar Dugin

Kirill Kudryavtsev/Afp

Jedna od najistaknutijih pripadnica te Putinove brigade je Marija Katasonova, online kreatorica koja je 2017. godine postavila mrežni pokret "Žene za Marine" i dočekala Marine Le Pen kada je u Moskvi posjetila Vladimira Putina. U to doba bila je 21-godišnja pomoćnica zastupnika u Dumi Jevgenija Fedorova, a svojim pratiteljima na Instagramu prikazivala je miks objava o svjetskim liderima kojima se divi, političkim događajima, crticama iz moskovskog života, slike mačaka i - naravno - zavodljivih autoportreta, pisao je Insider.

Možda i najpoznatija ruska propagandistica je Margarita Simonjan, glavna urednica državnog kanala na engleskom jeziku RT (ranije je bio poznat kao Russia Today) koji je zabranjen u nizu zapadnih zemalja nakon invazije. O tome kakve stavove gaji Simonjan dovoljno je pogledati što je napisala nakon atentata na Duginu - na Telegramu je tada pozvala da Rusija napadne "centre odlučivanja u Ukrajini". Američki State Department još je u siječnju istaknuo bliske veze između ruske vlade i RT-a i zaključio da se "u emisijama RT-a dezinformacije i propaganda u kojima Kremlj izgleda pozitivno, a protivnici negativno, prikazuju kao činjenice".

image

Margarita Simonjan

Profimedia

Simonjan samu sebe stavlja u sredinu brojnih okršaja između Kremlja i Zapada, a vodila je i zloglasni intervju s dvojicom muškaraca optuženima da su 2018. godine otrovali Sergeja i Juliju Skripal u Velikoj Britaniji, kada su tvrdili da su otišli u Salisbury "diviti se tornju katedrale". Konzekventno, kada su ruske vlasti objavile da su identificirale Dugininu ubojicu i da je ta osoba pobjegla u Estoniju, Simonjan je na Twitteru napisala da "Rusija ima profesionalce koji bi se išli diviti tornjevima u Tallinnu".

Simonjan je 2015. godine priznala Timeu da na svom stolu ima "žuti telefon" s direktnom vezom s Kremljom. "Ne postoji objektivnost. Kada je Rusija u ratu, mi smo, naravno, na strani Rusije", rekla je Kommersantu 2012. godine.

Iskrivljeni svijet viđen kroz rusku televiziju - poglavito starijim gledateljima - simbolizira i Olga Skabajeva, prezenterica koja zajedno s mužem Jevgenijem Popovom vodi središnju emisiju "60 minuta" na državnom kanalu Rusija-1. Skabajeva neprestano apelira da se drastično eskaliraju ruski napadi u Ukrajini i da se "cijeli NATO demilitarizira". Nije čudo da su njezini nadimci "glavni propagandist", "specijalni odred ruske državne televizije" i "željezna lutka Putinove televizije".

image

Olga Skabajeva

Profimedia

Skabajeva, piše CNN, ima dugu povijest šovinističkih, patriotskih, provladinih, nekritičkih i očigledno skandaloznih izjava. Posljednjih mjeseci ističe se neobuzdanim tiradama o ruskim vojnim podbačajima u Ukrajini, fabriciranim storijama o zapadnjačkim liderima te širenjem teorija urote o tome da je ukrajinska vojska odgovorna za masakr civila u Buči.

Priroda na strani Rusije

Osim toga, govorila je da će tolerancija LGBT populacije na Zapadu značiti da će Zapad "ostati bez ljudi jer će se prestati reproducirati"; da će Rusija morati "denacificirati i transfašiste"; te da je "i priroda na strani Rusije" za vrijeme zadnjeg toplinskog vala u Europi.

"Ona je čudovište", smatra Vasilij Gatov, znanstvenik koji istražuje ruske medije za Annenberg Center on Communication Leadership and Policy na američkom Sveučilištu USC.

Većina ovih suludih teza može se čuti i iz usta glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove, koja svakodnevno otvoreno napada zapadne države. Žena koju zovu Putinovim "glavnim trolom" postala je najdraži Putinov megafon za laži.

image

Marija Zaharova

Profimedia

Zaharova je inače iznimno obrazovana, smatraju je vrlo inteligentnom, ima doktorat i tečno govori kineski. Još jedna pripadnica ovog neobičnog odreda pripada nešto starijoj generaciji, ali je ništa manje vatrena - riječ je o pripadnici najužeg Putinova kruga Valentini Matvijenko, koja je svoj politički život počela, kao i ruski predsjednik, u gradonačelničkom uredu u tadašnjem Lenjingradu 70-ih godina.

Ukrali portretnu sliku influencerice iz BiH zbog arapskih mladića

Jedna od novijih metoda dezinformacijskih kampanja koje potječu iz Kremlja također na neki način koristi žene, a otkrio ju je londonskih think tank Institute for Strategic Dialogue (ISD). Naime, pronašli su brojne račune na Twitteru koji promiču proruske narative na arapskom jeziku koristeći fotografije i identitete atraktivnih žena kao avatare.

Računi su prikupili desetke tisuća pratitelja i koriste prilično standardne obrasce kremaljske dezinformacijske strategije. Riječ je većinom o nepostojećim "ženama", za koje u opisu piše da pripadaju diplomatskom korpusu Kremlja ili da rade u medijima.

Postovi su većinom na arapskom i tiču se ruske invazije na Ukrajinu. ISD tvrdi da je strategija itekako djelotvorna. Na svim računima objavljuje se miks "hiperkremljinizma" i fotografija žena u zavodljivim pozama ili u vojnim opravama. ISD upozorava da je ovaj način djelovanja isproban i učinkovit i da ga koriste ne samo ruski nacionalisti na društvenim mrežama nego i ekstremisti iz Indije, Egipta, Sirije, ali i SAD-a.

Jedan od računa pod imenom Maria Raskolnikov ima 11 tisuća pratitelja, a za vlasnicu se tvrdi da je "urednica arapskog novinarskog sektora u agenciji Sputnik". Međutim, fotografija na tom računu pripada sasvim drugoj ženi: vrlo poznatoj modnoj influencerici koja koristi ime Dzana Dzzyzzle.

Ona na Instagramu ima oko 625 tisuća pratitelja, podrijetlom je iz Bosne i Hercegovine i najviše se bavi promoviranjem kozmetike. No čini se da muškarci s Bliskog istoka i Sjeverne Afrike reagiraju na takve objave, ako je suditi po komentarima punim emojija poljubaca i ruža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 02:07