HOROR U MAKEDONIJI

Ovo je peti osumnjičeni za Vanjino ubojstvo: Trenirao je djecu, roditelji su ga obožavali!

Društvene mreže otkrivaju da je Vanja bila sretna djevojčica koja se voljela družiti i putovati

Bore Videvski

 /Facebook

Peti osumnjičeni za otmicu i ubojstvo Vanje Gorčevske (14), koji se nalazi u pritvoru je identificiran kao Bore Videvski, sportaš iz makendonskog Velesa, koji je, prema navodima tamošnjih medija, uhićen u svojoj školi sporta za borilačke vještine.

Vidovski je jedan od trojice privedenih osumnjičenih, među kojima su Velibor Manev i Vlatko Kešišev. Sva trojica su, osim za otmicu, osumnjičena i za dvostruko ubojstvo — 14-godišnje Vanje Gorčevske i frizera iz Velesa, 74-godišnjeg Panča Žeževskog.

image

Pančo i Vanja

Društvene Mreže/

On je na svojim profilima objavljivao fotografije s djecom koju je obučavao borilačkoj vještini. Komentari ispod fotografija svjedoče da je osumnjičeni Bore bio majstor u sportu, kao i da su ga polaznici i njihovi roditelji obožavali.

Njima je određen pritvor od 48 sati, dok je za glavnim osumnjičenim Ljupčom Palevskim-Palčom izdana međunarodna tjeralica zbog navoda da je pobjegao u Tursku ili Bugarsku.

Uloga Videvskog u zločinu koji je šokirao regiju zasad nije poznata, ali se po objavama na društvenim mrežama može vidjeti da je bio aktivan čovjek koji se bavio sportom i disciplinom. Također je objavljivao motivacijske poruke i fotografije.

image

Velibor Manev i Ljupčo Palevski-Palčo

/Facebook

Videvski je potajice doveden u sudnicu i to preko garaže zgrade suda, a zatim u lift do trećeg kata.

Jedini osumnjičeni koji je doveden preko parkinga suda je Velibor Manev. On je bio prvi koji je izveden. Riječ je o osobi koja se družila s Ljupčom Paleskim-Palčom, i koja je davala informacije o planiranju i izvršenju otmice, a potom i ubojstva. Palčo i Manev imaju brojne zajedničke fotografije na društvenim mrežama.

Prema pisanjima portala "Fokus", sva trojica se nalaze u odvojenim prostorijama, kako ne bi bili meta pobune ostalih zatočenika. Neki od njih su se žalili i na zdravstvene probleme, ali nisu imali većih poteškoća.

Sretna djevojčica

Vanja je, svjedoče njezini prijatelji i profesori, bila vedra djevojka, pametna. Promišljala je više, kažu, od djevojaka njezine dobi. U ponedjeljak, tjedan dana nakon njezine otmice i dvadesetak sati nakon što je pronađeno njezino mrtvo tijelo, Vanjini školski kolege, njihovi roditelji i profesori, upisuju se u Knjigu žalosti.

"Bolno nam je razgovarati o svemu. Bila je mirna i vrijedna, ispunjavala svoje obaveze, cura koja nije bila u nikakvim klanovima, sa svima se družila, ali kažem, bila je mirna. Znamo samo da je bila divna cura koja je maštala o budućnosti", rekla je za Jutarnji majka iz Skopja, čija kćer pohađa istu školu.

Inače, društvene mreže otkrivaju da je Vanja bila sretna djevojčica koja se voljela družiti i putovati.

Naime, majka Zorica, koja je i prijavila njen nestanak, često je znala objavljivati fotografije na kojima je sretna i nasmijana, u društvu prijatelja i obitelji, a najviše sa svojom kćeri Vanjom.

Kako se može ocijeniti na osnovi onoga što je majka dijelila sa svojim prijateljima na mrežama, Vanja i ona su često putovale, išle na izlete i provodile vrijeme s dragim ljudima.

Može se primijetiti da na fotografijama nema Vanjinog oca, Aleksandra, kome je u međuvremenu određeno 48-satno zadržavanje zbog navodne umiješanosti u otmicu i ubojstvo kćeri — a sve zbog iznude novca upravo od Vanjine majke Zorice.

Iako se spekuliralo u kojem su odnosu roditelji sada već ubijene Vanje, Zorica je za "Skoplje1" objasnila da su razvedeni, ali da nisu u lošim odnosima, naprotiv.

Podsjetimo, prethodno je ministar policije Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski rekao da se otac ubijene Vanje Gorčevske (14), Aleksandar, sumnjiči da je organizirao njenu otmicu. Na sud je doveden, nakon što je dan proveo u policijskoj postaji i tužiteljstvu na saslušanju, u pratnji policije s lisicama na rukama, a jedan njegov potez iznenadio je mnoge. Kao što se može vidjeti na snimci, on je prilikom privođenja digao oba palca uvis.


Podsjetimo, Ljupčo Palevski-Palčo, glavnoosumnjičeni za ubojstva Vanje G. i frizera Panče Žežovskog, trenutačno se nalazi u bijegu. Mediji u regiji su nagađali da je pobjegao u Tursku, no ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski otkrio je da je pobjegao u Bugarsku.

U slučaju ubojstva Vanje G. osumnjičeno je ukupno pet osoba, od kojih su tri u pritvoru. Otac djevojčice je također priveden, no on zasad negira umiješanost u otmicu.

Vanja G. oteta je na ulazu zgrade u kojoj je živjela 27. studenog. Iz kuće je, prema navodima majke Zorice, na putu u školu, izašla u 7.25 sati, a o njezinu nestanku doznala je od razrednice jer se 14-godišnja djevojčica nije pojavila u školi. Dramatičan apel majka je uputila preko Facebooka, a prije toga je izvijestila policiju.

Trojica uhićenih - Velibor Manev, Vlatko Kešišev i Bore Videvski - na policiji su ispričali da su Vanju čekali ispred zgrade nakon što su dobili informaciju od organizatora Ljupča Palevskog. Vanju su zgrabili i vezali još u unutrašnjosti zgrade, nakon čega su nedužnu djevojčicu stavili u vreću za spavanje i izveli izvan Skoplja u prtljažniku automobila.

Rekli su da je Palevski dobio informaciju od Vanjinog oca, Aleksandra, kada će i gdje djevojčica biti sama. Sva trojica osumnjičenika priznala su kazneno djelo i ispričali tko je za što odgovoran.

Vanja G. ubijena je oko 11 sati istog dana hicem iz pištolja, kako su pisali regionalni mediji. Smatra se da je upravo odbjegli Palevski iz vatrenog oružja ubio maloljetnicu, strahujući od dokaza do kojih bi mogla doći policija. Policija smatra da je motiv otmice bio koristoljublje, odnosno iznuda novca od majke djevojčice. Svi uključeni željeli su od toga imati materijalnu korist.

Iako za sada nema nije utvrđena veza između dvije žrtve, ubojstvo Vanje povezano je s ubojstvom 74-godišnjeg Panča Žežovskog iz Velesa, čiji je nastanak prijavljen 24. studenog, da bi kasnije na području Velesa bilo pronađeno njegovo tijelo, a tužiteljstvo je utvrdilo da su oba ubojstva počinile iste osobe.

Prema izvorima agencije Telma bliskim istrazi, Palevski je bio taj koji je oteo Žežovskog, s kojim je bio povezan zbog navodnog iskopavanja zlata. Motiv je bila iznuda, a makedonski mediji pišu da je nesretni frizer jednom od osumnjičenih navodno dugovao 500 eura. Žeževski je potom ubijen, a osumnjičene se sumnjiči da su s njegovim su vozilom marke Citroen oteli Vanju.

Istog dana policija je pronašla vozilo Panča Žežovskog, zapaljeno u okolici sela Brazda u Skoplju, na području kojeg je pronađeno i Vanjino tijelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:38