SUMNJE UDRUGA POTROŠAČA

'OVO JE POBJEDA, ERA ROAMINGA JE ZAVRŠENA!' U Europskom parlamentu slave, no je li roaming u EU doista ukinut?

 Flickr

Zastupnici Europskog parlamenta izglasali su paket zakona kojima se ukida roaming i naplata pristojbi za upotrebu mobilnih telefona u inozemstvu unutar EU od lipnja 2017. Tako su riješili probleme onih koje po povratku s godišnjih odmora u inozemstvu dočekaju ogromni računi za mobitel, prenosi Guardian .

Rezultat glasanja je nastavak dogovora između europskih čelnika postignut u lipnju da se smanji dodatna naplata poziva i SMS poruka u roamingu.

Korisnici iz, primjerice, Velike Britanije tako će u inozemstvu morati platiti istu cijenu poziva kao da su kod kuće što znači da kontinuirana povezanost s mrežom dok su negdje vani neće značiti i dodatne troškove.

'Nakon deset godina neumorne borbe, era roaminga je završena. To je pobjeda svih korisnika i korak naprijed prema istinskom zajedničkom europskom digitalnom tržištu', rekla je bivša predsjednica Europske komisije i izvjestiteljica o Sporazumu o trgovini i uslugama, Viviane Reding.

No, Monique Goyens, generalna direktorica Europske organizacije potrošača kaže kako je smanjenje cijena za pozive iz inozemstva do travnja 2016. dobra vijest, međutim, to nije potpuno rješenje.

'Omogućiti kompanijama da čestim putnicima limitiraju mogućnosti korištenja roaminga zasigurno nije ispunjenje obećanja o ukidanju roaminga u čitavoj Europi. Za stvarno ukidanje roaminga je potrebna sveobuhvatna reforma telekomunikacija, što je ogroman zadatak koji se ne može izvršiti u samo 13 mjeseci', kaže Goyens.

Inače, ovakav razvoj situacije plod je dvogodišnjih intenzivnih pregovora i konačnog zaokreta u stavu Europskog parlamenta kojem su se pak protivile pojedine zemlje članice, zabrinute za financijski udar koji bi morali podnijeti nacionalni teleoperateri. I anti-roaming planovi su bili zakazani za kraj 2015. godine, no u travnju su ih blokirali ministri nacionalnih vlada i to uz podršku Europske komisije.

Do kraja ove godine, teleoperateri još uvijek mogu putnicima po zemljama Europe na osnovnu tarifu zaračunavati i 19 centi po minuti odlaznog poziva, 5 centi za dolazne pozive, 6 centi za SMS poruku i 20 centi za jedan megabajt podataka.

U travnju iduće godine, ti će iznosi biti ograničeni na 5 centi po minuti poziva, 2 centa za sms poruku i 5 centi za MB podatkovnog prometa. Svi troškovi roaminga neće biti potpuno ukinuti do lipnja 2017. do kada će morati biti provedena i složena reforma europskog tržišta telekomunikacija.

Izglasani paket zakona uključuje i neutralnost interneta

Mrežna neutralnost načelo je prema kojem pružatelji internetskih usluga trebaju tretirati sav sadržaj, stranice, usluge, korisnike i programske osnovice jednako, bez diskriminacije. Novim zakonom tvrtke koje pružaju usluge pristupa internetu biti će obavezne ponuditi pristup internetu kojim će se čitav promet tretirati jednako, što znači da se neće moći blokirati ili usporavati stranice, aplikacije ili usluge nekih pošiljatelja, osim ako je to potrebno kako bi se poštovao sudski nalog, a u skladu sa zakonom, ili da se spriječi zagušenje mreže ili protiv cyber-napada.

U raspravi je tom paketu sudjelovao je i hrvatski zastupnik Ivan Jakovčić, koji je pristup internetu za sve nazvao "petom europskom slobodom".

"Naša će zadaća kao Europskog parlamenta u cjelosti će biti ispunjena u trenutku kada internet postane peta europska sloboda", rekao je Jakovčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:05