TIJESNO VODSTVO

'OVO JE POČETAK KRAJA DONALDA TRUMPA' Sanders proglasio pobjedu na predizborima u New Hampshireu

Bernie Sanders
 AFP

Ljevičarski senator Bernie Sanders proglasio je pobjedu na predizborima Demokratske stranke u New Hampshireu u tijesnom vodstvu pred Peteom Buttigiegom, bivšem gradonačelnikom.

- Ova pobjeda je početak kraja Donalda Trumpa - rekao je Sanders pristašama koji su uzvikivali "Bernie će potući Trumpa".

- Bez obzira na to tko pobijedi, a mi se svakako nadamo da ćemo to biti mi, ujedinit ćemo se i poraziti najopasnijeg predsjednika u modernoj povijesti ove zemlje - izjavio je Sanders.

Kandidati sve više naglašavaju poruku stranačkog jedinstva.

Pobjeda, sa samo više od četvrtinu demokratskih glasača u maloj državi, pokazuje još uvijek razjedinjenu stranku u kojoj umjereni vode pred progresivnima.

Bernie Sanders, ljevičarski senator, vodi s oko 26 posto glasova, slijedi ga odmah umjereni Pete Buttigieg, bivši gradonačenik, s oko 24 posto, nakon obrađenih više od 90 posto glasačkih mjesta, objavili su američki mediji uključujući CNN.

Na iznenađujućem trećem mjestu je Amy Klobuchar, s gotovo 20 posto, koja se uvrstila među favorite pragmatičnom porukom, ali punom nade.

Elizabeth Warren i bivši potpredsjendik Joe Biden zaostali su s oko 9 posto, odnosno 8 posto glasova.

Do kraja veljače demokrati će još glasati u Nevadi i Južnoj Karolini, a potom slijedi "superutorak", 3. ožujka, kad na birališta izlazi 14 država, među kojima "teškaši" Kalifornija i Teksas, koji će na konvenciju poslati ukupno 1344 delegata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:08