PIROVA POBJEDA

Ovo je posljednji ukrajinski grad koji će pasti u ruke Putina. Pobjedu će platiti skupo...

Života u Bahmutu gotovo da više i nema - većina od 70 tisuća građana već je pobjegla

Blokade za tenkove u Bahmutu

 Yasuyoshi Chiba/Afp/Profimedia/Yasuyoshi Chiba/afp/profimedia

Osam mjeseci nakon početka rata u Ukrajini, ta je zemlja uspjela vratiti svoj teritorij na jugu i istoku, ali Bahmut, smješten u istočnoj regiji Donbas ostao je grad prema kojem ruske trupe i dalje napreduju.

Života tamo gotovo da i nema – većina od 70 tisuća građana već je pobjegla, ostavljajući za sobom samo ulice kojima neprestano odjekuje zvuk granatiranja. Danju i noću. Već tjednima. Ostali su samo stariji građani koji sada žive bez struje i vode, piše BBC News.

Prilikom posljednje evakuacije u gradu je ostala tek mala grupa ljudi. Jedna od njih bila je 70-godišnja Olena koja je hranu morala kuhati na otvorenoj vatri, a vodu donositi u kantama. Život u Bahmutu jednostavno je postao pretežak pa je dok se penjala u autobus, kojim će otići iz svog grada, sklopila i podigla ruke u znak zahvalnosti što konačno odlazi.

- Proklinjem onoga tko je započeo ovaj rat. Proklinjem ga 100 puta – kratko je dodala na kraju.

image

Uništeni most u Bahmutu

Yasuyoshi Chiba/Afp/Profimedia/Yasuyoshi Chiba/afp/profimedia
image

U Bahmutu ostala je tek šačica starijih ljudi

Yasuyoshi Chiba/Afp/Profimedia

Bahmut je jedno od rijetkih mjesta oko kojih se Rusija ne povlači jer očajnički treba nešto što bi moglo promijeniti narativ ovog rata. Bez obzira na to koliko njihovo napredovanje ovdje bilo sporo i skupo, ono je ipak postojano. Kada su početkom ljeta Rusi zauzeli obližnje gradove Severodonjeck i Lisičansk, Bahmut je trebao biti sljedeći na redu, a očekivalo se da će ruske snage zatim krenuti prema Kramatorsku i Sloviansku. Ipak, Ukrajina je uzvratila iznenadnom protuofenzivom na istoku i jugu, Rusiju je potisnula sjevernije, pa Kramatorsk i Sloviansk više nisu u dometu njihova topništva.

Na udaru je ostao samo Bahmut.

Pukovnik Sergij Čerevatji, glasnogovornik ukrajinskog Istočnog zapovjedništva, još uvijek dvoji imaju li Rusi dovoljno ljudi ili opreme da zauzmu ovaj grad. U isto vrijeme, rekao je, Rusija pokušava izgraditi novu obrambenu liniju sjevernije oko gradova Svatove i Kremenna jer upravo onuda prolaze njihove ključne linije opskrbe.

- Mnogo toga sada ovisi o tome koliko dodatnih snaga Rusija može mobilizirati, kao i kvaliteti tih pričuva. Za sada su one loše obučene i nemaju dovoljno oružja – tvrdi pukovnik Čerevatji i dodaje da je Rusija nedavno na bojišnicu slala stare tenkove T62, izgrađene 1960-ih jer je velik dio modernih oklopnih vozila uništen.

image

Ukrajinski vojnik ispred devastirane zgrade u Bahmutu

Juan Barreto/Afp/Profimedia/Juan Barreto/afp/profimedia
image

Blokade za tenkove u Bahmutu

Yasuyoshi Chiba/Afp/Profimedia/Yasuyoshi Chiba/afp/profimedia

Pristup bojišnici novinarima još uvijek nije moguć, a slika koju Ukrajinci žele poslati svijetu jest ona na kojoj su ovdje tek “groblja” ruskih tenkova i oklopnih vozila.

Britanska vojna obavještajna služba vjeruje da se ovdje bori i Wagner Grupa – skupina plaćenika koja je u Ukrajini još od 2014. godine. Podsjetimo, prošlog mjeseca pojavila se snimka njezina vođe kako vrbuje u ruskom zatvoru.

Pukovnik Čerevatji uvjeren je da i u slučaju da ruske snage zauzmu Bahmut, Ukrajinci će ih iscrpiti i oslabiti, baš kao što su to učinili i prilikom povlačenja iz Lisičanska.

- Na bojnom polju smo ih već pobijedili. Jedina prednost koja im je preostala su napadi projektilima – zaključuje Červatji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:23