JURATOVIĆ ZA JUTARNJI

‘Ovo je prava pozadina štrajkova u Njemačkoj! A pogledajte samo što rade desničari...‘

Je li najvažnija država Europe stvarno u problemima i kakvim, za Jutarnji list objašnjava Josip Juratović

Poljoprivrednici s traktorima prelaze most na rijeci Elbi u istočnoj Njemačkoj

 Jens Schlueter/Afp

Poljoprivrednici diljem Njemačke počeli su u ponedjeljak jednotjedni štrajk u znak prosvjeda protiv planova vlade Olafa Scholza da smanji subvencije za poljoprivredu. Diljem zemlje svojim su traktorima blokirali prometnice i ulaze u gradove, pa je samo na demonstracijama ispred Brandenburških vrata u Berlinu policija izbrojala 566 traktora, kamiona, automobila i prikolica.

Iako je njemačka vlada ublažila odluku o ukidanju subvencija za dizel gorivo za poljoprivrednike, tako što će ona biti provedena postupno do 2026., oni ne odustaju, nego traže od vlade da potpuno odustane od te odluke. A da sve bude još gore, sindikat njemačkih strojovođa (GDL) odlučio je da od utorka navečer, osim putničkog, štrajkom bude obuhvaćen i teretni promet.

Je li najvažnija država Europe stvarno u problemima i kakvim, za Jutarnji list objašnjava Josip Juratović, dugogodišnji zastupnik SPD-a u Bundestagu.

Što je pozadina štrajkova i blokada u Njemačkoj?

- Pozadina svega jest to da smo državni proračun za ovu godinu morali smanjiti za 60 milijardi eura zbog nedavne odluke Ustavnog suda Njemačke, a na inicijativu CDU. Zbog toga je vlada prisiljena napraviti određene rezove u socijali, poljoprivredi i ulaganjima u infrastrukturne projekte. Treba uzeti u obzir da više nema jeftinih energenata iz Rusije, otvorenog prostora za naše proizvode u Kini i Amerike koja će nas gotovo besplatno braniti, kao što je to bilo u vrijeme vladavine Angele Merkel. Danas posvuda imate krize zbog kojih se režu neka dosadašnja prava, pa vidimo štrajkove i u Francuskoj, Španjolskoj i Švedskoj, a ne samo u Njemačkoj. Jednostavno, cijela Europa i svijet se suočavaju s novim ekonomskim izazovima. U tom kontekstu, i njemačka vlada je shvatila da su neke mjere oko poljoprivrednika uvedene prebrzo, pa su sada prolongirane. S tim se slažem jer mislim da se previše tražilo od poljoprivrednika i dobro je što će subvencije na gorivo biti postupno ukidane sve do 2026. godine. No problem je što su se sada među poljoprivrednike umiješali radikali, koje zapravo uopće nije briga za njemačke farmere.

image

Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu

Screenshot/

Mislite na AfD-ovce?

- Na jednoj je strani AfD, a na drugoj CDU koji je, ustvari, prouzročio ovu situaciju zahtjevom Ustavnom sudu da onemogući prebacivanje 60 milijardi eura u ovogodišnji proračun. Što se tiče radikalne desnice, ne samo da AfD nema nikakvo rješenje, nego oni u svojem programu predlažu ukidanje subvencija poljoprivrednicima, a sada se ubacuju među njih i daju im podršku. To je postao problem za udruge poljoprivrednika jer ne žele da ih se poistovjećuje s radikalima.

Međutim, u tijeku je i štrajk željeznica?

- Na željeznici djeluje nekoliko sindikata, a neki od njih nisu zadovoljni rezultatima pregovora s vladom i počeli su štrajk. To je njihovo pravo, ali ponovit ću da moramo početi prihvaćati da više ne živimo u idealnom svijetu kakav je postojao prije pandemije koronavirusa i napada Rusije na Ukrajinu. To znači da kao društvo ne možemo voditi politiku kakva je postojala do početka 2020. godine jer se svijet nakon toga suočava s novim izazovima i trebamo razmišljati kako ćemo im se suprotstaviti, a ne kako ćemo u svemu profitirati pomoću sitnih trikova.

Neki mediji pišu o "blokadi države". Jesu li to senzacionalistički naslovi ili je situacija u Njemačkoj stvarno tako ozbiljna?

- Takve naslove obično objavljuju Bild i Focus, koji redovito pišu protiv naše vlade. To je senzacionalizam. Međutim, puno je gore to da se sve manje poštuju pravila igre pa kad neki ministar usput iznese mišljenje o nekoj temi, mediji to napumpaju i plasiraju kao gotovu stvar i propast svijeta, iako vlada o tome nije niti razgovarala. Umjesto da se javno raspravi neka ideja, sve se svodi na senzacionalističke naslove. Ne piše se, recimo, da je ugašeno 140.000 poljoprivrednih gospodarstava tijekom vladavine Angele Merkel, a da su prošle godine poljoprivrednici ostvarili visoke profite, dakle pod našom vladom koja se sada napada.

Ipak, činjenica je da su premijer Olaf Scholz i vlada SPD-a, Zelenih i FDP-a jako nepopularni.

- Osamnaest godina sam zastupnik u Bundestagu i iz iskustva znam da je sredina mandata uvijek najteže razdoblje svake vlade. Ali također podsjećam da je pola godine prije posljednjih izbora rejting SPD-a bio 12 posto, a naposljetku smo bili pobjednici. Ne odlučuju trendovi, nego ono što radite i nudite, a vjerujte mi da birači na kraju razmišljaju koja je alternativa i što nudi koja stranka. A zasad njemačka opozicija samo kritizira, bez predlaganja rješenja. Osim toga, sviđali se mi nekome ili ne, na prošlim je izborima njemačko društvo odlučilo da državu vodi naša koalicija. U demokraciji pobjednik dobiva mandate da vlada određeno vrijeme, i to se mora poštovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:56