SANDRA LINDSAY

Ovo je prva Amerikanka koju su cijepili protiv korone: ‘Imamo oružje kojim ćemo dobiti ovaj rat!‘

"Vidimo svjetlo na kraju tunela, ali još uvijek moramo nositi maske i pridržavati se društvenog distanciranja", rekla je Lindsay
Liječnica Michelle Chester cijepi Sandru Lindsay
 Mark Lennihan/POOL/AFP

Brzim ubodom igle u lijevi deltoidni mišić Sandre Lindsay, medicinske sestre u jedinici za intenzivnu njegu Kliničke i sveučilišne bolnice Long Island Jewish Medical Center u New Yorku, Sjedinjene Američke Države u ponedjeljak su započele novu fazu borbe protiv koronavirusa SARS-CoV-2, piše The Washington Post.

Vjeruje se da je Lindsay prva Amerikanka koja je primila cjepivo protiv koronavirusa mimo osoba koje su sudjelovale u kliničkim ispitivanjima cjepiva.

image
Liječnica Michelle Chester cijepi Sandru Lindsay
Mark Lennihan/POOL/AFP

"Sandra, niste uzmaknuli", rekao je guverner savezne države New York Andrew Cuomo nakon što je Sandra primila cjepivo. Cuomo je cijepljenje gledao preko videoveze iz svoga ureda. "Nije bilo drukčije od primanja bilo kojeg drugog cjepiva", rekla je Lindsay, koja je sjedila u većoj plavoj fotelji. "Nadam se da će vama i vašim kolegama to dati osjećaj sigurnosti", rekao je guverner.

Ovo je cjepivo, međutim, uvelike drukčije od drugih. Razvijeno je rekordno brzo ne bi li okončalo pandemiju koja je do danas u cijelom svijetu odnijela više od 1,6 milijuna života i do temelja promijenila svakodnevni život. "Vjerujem da je ovo oružje koje će okončati rat", dodao je Cuomo.

"Dano prvo cjepivo. Čestitke SAD-u, čestitke SVIJETU!", napisao je na Twitteru predsjednik Donald Trump odmah nakon davanja cjepiva.

image
Medicinska sestra Annabelle Jimenez (L) čestita Sandri Lindsay
Mark Lennihan/POOL/AFP

Očekuje se da će se diljem SAD-a s cijepljenjem krenuti u ponedjeljak, a djelatnici u zdravstvu koji su na tzv. prvoj liniji cijepit će se prvi.

Epidemija koronavirusa proljetos je snažno pogodila bolnicu Long Island Jewish Medical Center, koja je vrhuncu tog vala brojala 3.500 hospitaliziranih sa simptomima zaraze koronavirusom. Dosad je u toj bolnici od posljedica Covida liječeno više od 100 tisuća pacijenata.

Cuomo, Lindsay i drugi okupljeni iskoristili su priliku da podsjete javnost da će trebati više mjeseci da se promijeni tijek pandemije. "Vidimo svjetlo na kraju tunela, ali još uvijek moramo nositi maske i pridržavati se društvenog distanciranja", rekla je Lindsay.

Kanada počela cijepiti zdravstvene djelatnike

Kanada je započela kampanju cijepljenja protiv covida-19 davanjem cjepiva zdravstvenim djelatnicima na prvoj liniji i time postala treća država u svijetu koja koristi cjepivo Pfizera i BioNTecha.

Prvu dozu cjepiva dobila je Anita Quidangen, djelatnica u centru Rekai - neprofitnom domu za starije u Torontu, najvećem gradu u Kanadi. Zdravstveni djelatnici u bijelim odijelima i s maskama zapljeskali su joj nakon cijepljenja.

"Danas smo zaista učinili zaokret", rekao je liječnik Kevin Smith, predsjednik Sveučilišne zdravstvene mreže koja vodi dom za starije, nakon što je cijepljena prva osoba. "Volim govoriti da je to doza koja će se čuti diljem svijeta."

Više od 60 posto smrtnih slučajeva, od ukupno 13.350 žrtava pandemije u Kanadi, potvrđeno je u domovima za starije.

Premijer Justin Trudeau rekao je da će prvi cjepivo primiti zdravstveni djelatnici u bolnicama i domovima za starije te oni koji žive u udaljenim domorodačkim rezervatima. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:44