50 GODINA U ZATVORU

Ovo je prva snimka najnasilnijeg zatvorenika na svijetu nakon 30 godina: ‘Koji k*** još radim ovdje?‘

Sljedeći tjedan bi se trebao pojaviti na jednom od prvih saslušanja za uvjetni otpust

Charles Bronson

 -/Swns/Profimedia/-/swns/profimedia

Charles Bronson, poznati zatvorenik koji je za sebe rekao da je odvratni gad i nasilan čovjek, dok je tijekom pet desetljeća boravka u zatvoru napao više od 20 zatvorskih čuvara i drugih zatvorenika, sada kaže da se promijenio i želi slobodu.

Sljedeći tjedan bi se trebao pojaviti na jednom od prvih saslušanja za uvjetni otpust, nakon što mu je izrečena doživotna zatvorska kazna zbog otmice zatvorskog učitelja Phila Danielsona, kojeg je 1999. godine skoro dva dana držao kao taoca, prenosi Mirror.

- Šteta koju je on prouzročio oblikovala je cijeli moj život, rekao je Danielson u novom dvodijelnom dokumentarcu - "Bronson: Fit to be Free?".

Kaže da se nije mogao vratiti na posao jer mu je nakon incidenta dijagnosticiran PTSP. Bronson ga je oteo, noseći improvizirano koplje i pričvrstio mu kožno uže oko vrata.

Pjevušeći pjesmu Yellow Submarine od Beatlesa, šetao je s kopljem po zatvorskom krilu tijekom opsade koja je trajala 40 sati.

Snimka incidenta kasnije je objavljena na YouTubeu, a Bronson je dobio doživotnu zatvorsku kaznu jer su mu uzeti u obzir i brojni prethodni zločini.

- Je li bolje da ostane unutra zbog zaštite svih nas? Je li možda bolje da ga puste jer je toliko dugo odslužio? - upitao se u dokumentarcu traumatizirani Danielson.

Vjeruje da s obzirom na visinu kazne ne bi imao razloga za prigovor i dio njega misli da je pravda možda zadovoljena, ali nije mu žao zatvorenika.

Bronson je u dokumentarcu snimljen tijekom video poziva s Georgeom Bambyjem, koji tvrdi da je njegov sin.

Priznao mu je da je pretjerao tijekom napada na Danielsona, ali da ga nikada nije povrijedio.

- Nije zaslužio ono što se dogodilo, ali jesam li ja zaslužio doživotnu robiju samo zato što sam ga omotao? Kad si zatvoren u betonskom lijesu 23 sata dnevno, ponekad u životu moraš učiniti nešto ludo, rekao mu je Bronson.

Njegova žrtva smatra da bi trebao biti pušten na slobodu samo ako pokaže iskreno kajanje, a ne osmišljenu pametnu priču kako bi ponovno osvanuo u novinama.

- Što je luđe, što je opasnije, to je jeb**o bolje. Moram biti iskren s tobom, imao sam jeb**u zabavu, opisao je Bronson incident bez ikakvog kajanja.

Kad su ga pitali osjeća li grižnju savjest zbog zločina, rekao je da ne žali zbog svega jer je to bio njegov život i zaslužio je zatvor.

- Imam užasnu, gadnu, opaku, nasilnu prošlost. Nikada nikoga nisam ubio, povrijedio ženu ili dijete. Usredotočen sam i smiren, zapravo mogu namirisati i osjetiti slobodu kao nikad prije u životu, vjeruje Bronson hvaleći svoj pravni tim.

Tvrdi da se promijenio, sada se protivi kriminalu i nasilju, pa se pita zašto je još uvijek u zatvoru.

- Karte na stol, zvučim li kao najopasniji Britanac? Koji k**** još radim ovdje? Hajde, imam 68 godina i sve što želim je izaći van i uživati u svom jeb**om životu, onome što je od njega ostalo, rekao je.

Promijenio je ime u Charles Salvador po svom umjetničkom heroju Salvadoru Daliju i u zatvoru crta već dugi niz godina.

- Kad stvaram umjetničko djelo, stvaram dio sebe. Sada sam umjetnik, izlazim s darom i ponosan sam na to. Ja sam zamijenio svoju sačmaricu za kist, tvrdi Bronson.

Nije oduvijek bio pacifist, već je tijekom mladosti bio poznat po golorukim borbama na ulicama, koje su postale zloglasne po brutalnosti.

U zatvoru je prijetio smrću, ucjenjivao i namjerno ozljeđivao gotovo sve s kojima je bio u kontaktu. Za njega i još dvojicu nasilnih zatvorenika sagrađen je i poseban odjel kako bi ih se odvojilo od ostalih.

Otimao je ljude i barikadirao se s njima u svoju ćeliju. Bježao je na krov zatvora i protestirao punih 47 sati, nakon čega je odustao od svog zahtjeva za 750 tisuća funti odštete za zatvorsku kaznu koju je smatrao nepravednom.

Kada je jednom prilikom oteo čuvara, kao otkupninu je tražio lutku na napuhavanje, helikopter i šalicu čaja.

Sljedeći put je oteo dvojicu Iračana i jednog cimera iz ćelije u zatvoru Belmarsh. Natjerao ih je da ga zovu generalom, a pregovaračima je prijetio da će jednog taoca pojesti ako mu ne udovolje.

Zatim je taoce zatražio da ga metalnim pladnjem odalame po glavi. Kad su to odbili, Bronson se naljutio i sam sebe britvom šest puta zarezao po ramenima.

- Jesam. Kriv sam k’o Adolf Hitler. Bio sam u luđačkoj misiji, ali sada sam u misiji mira i samo želim popiti pivo sa sinom - rekao je sucu nakon tog incidenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:30