SMRTNA KAZNA

Ovo je prva žena koja će u SAD-u u saveznom zatvoru biti pogubljena u 70 godina: Njezin zločin užasnuo je naciju

Odvjetnici tvrde da njihova klijentica ima ozbiljne mentalne bolesti prouzročene dugogodišnjim fizičkim i seksualnim maltretiranjem
Lisa Montgomery
 AFP

Američki žalbeni sud otvorio je put za pogubljenje jedine žene koja čeka na izvršenje smrtne kazne u nekom od federalnih zatvora u SAD-u prije nego što izabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost, piše Guardian.

Presudom koju je u petak donijelo tročlano vijeće američkog žalbenog suda okruga Columbia, zaključeno je da je sudac nižeg suda pogriješio kad je prošli tjedan naredbom odgodio pogubljenje Lise Montgomery.

Sudac američkog okružnog suda Randolph Moss odlučilo je da je Ministarstvo pravosuđa nezakonito odgodilo izvršenje smrtne presude i ukinuo je naredbu ravnatelja zatvorskog ureda kojom je njezina smrt zakazana za 12. siječnja.

Montgomery je još u prosincu trebala biti ubijena smrtonosnom injekcijom u saveznom zatvoru u Terre Hauteu u državi Indiani, ali Moss je odgodio izvršenje nakon što su se njezini odvjetnici zarazili koronavirusom tijekom posjeta svojoj klijentici i zamolili ga da produži vrijeme za podnošenje zahtjeva za pomilovanjem.

Moss je zaključio da prema njegovoj naredbi uprava zatvora nije mogla čak ni odgoditi Montgomeryčinu egzekuciju do 1. siječnja. No žalbeno se vijeće nije složilo.

Meaghan VerGow, odvjetnica Lise Montgomery, rekla je da će se njezin pravni tim obratiti žalbenom sudu da razmotri slučaj i rekla da Montgomery ne bi trebala biti pogubljena 12. siječnja.

Montgomery je osuđena zbog ubojstva 23-godišnje Bobbie Jo Stinnett u gradu Skidmoreu na sjeverozapadu Missourija u prosincu 2004. godine.

Užetom je zadavila Stinnett, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće, a zatim je kuhinjskim nožem dijete izrezala iz maternice, priopćile su vlasti. Montgomery je uzela dijete sa sobom i pokušala malenu predstaviti kao svoju.

Montgomeryčin pravni tim tvrdio je da ona ima ozbiljne mentalne bolesti. Jedna od njezinih odvjetnica, Sandra Babcock, izjavila je: - S obzirom na težinu mentalne bolesti gospođe Montgomery, seksualno i fizičko mučenje koje je pretrpjela tijekom svog života i povezanost njezine traume i zločina, apeliramo na predsjednika Trumpa da joj udijeli milost i promijeni kaznu u doživotni zatvor.

Biden se protivi smrtnoj kazni, a njegov glasnogovornik, TJ Ducklo, rekao je da će učiniti sve da smrtnu kaznu ukine. No, Biden nije rekao hoće li zaustaviti pogubljenja u saveznim zatvorima nakon što preuzme dužnost 20. siječnja.

Ako dođe do smaknuća, Montgomery će biti prva zatvorenica nad kojom će u 70 godina biti izvršena federalna egzekucija.

Posljednja žena koju je smaknula američka vlada bila je Bonnie Heady, koja je 1953. godine umrla u plinskoj komori u Missouriju, prema Informativnom centru za smrtnu kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:59