POVIJESNI KORAK

Ovo je prvi svjetski astronaut s invaliditetom: ‘Izgubio sam nogu u nesreći, nikad nisam mislio da ću uspjeti‘

Izgubio je desnu nogu u nesreći na motociklu kad je imao 19 godina, a na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. osvojio je broncu

John McFall

 ESA

Europska svemirska agencija (ESA) prvi put u povijesti uvrstila je osobu s tjelesnim invaliditetom u svoju sljedeću generaciju astronauta.

- Nadamo se da je to prvi korak prema slanju "parastronauta" u svemir - priopćili su.

Riječ je o Johnu McFallu, 41-godišnjem britanskom paraolimpijskom sprinteru koji sad radi kao liječnik. On je jedan od 17 kandidata koji su odabrani između 22.500 prijavljenih za pridruživanje klasi astronauta svemirske agencije 2022. godine. Sad ga čeka jednogodišnja osnovna obuka iz svemirske tehnologije, znanosti i medicine u Europskom astronautskom centru u njemačkom Kölnu, Njemačka, a poslije toga slijedi faza obuke za svemirsku stanicu gdje će učiti kako upravljati elementima stanice i transportnim vozilima.

- Gospodin McFall će sudjelovati u ESA-inom ‘Projektu izvedivosti parastronauta‘, koji je namijenjen razvoju opcija za uključivanje astronauta s tjelesnim invaliditetom u ljudske svemirske letove i moguće buduće misije. U ovoj fazi još ne možemo jamčiti da će John uistinu biti poslan u svemir, ali učinit ćemo sve kako bi se to ostvarilo - rekli su iz ESA-e.

McFall, koji je izgubio desnu nogu u nesreći na motociklu kad je imao 19 godina, predstavljao je Ujedinjeno Kraljevstvo na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. i osvojio broncu, prenosi The Washington Post.

- Kao osoba s amputiranom nogom, nikad nisam mislio da je uopće moguće da postanem astronaut. Izuzetno sam uzbuđen jer ću moći iskoristiti vještine koje posjedujem za rješavanje i prepoznavanje problema te prevladavanje prepreka koje omogućuju osobama s tjelesnim nedostatkom da obavljaju posao jednako dobro kao i njihovi radno sposobni kolege - rekao je McFall u intervjuu objavljenom na internetskoj stranici ESA-e.

Dodao je i kako želi pronaći odgovore na praktična pitanja o slanju osoba s tjelesnim invaliditetom u svemir: Što se zapravo događa nekome s amputiranim donjim udom u mikrogravitaciji? Što se događa s njihovim preostalim udovima?

McFall će se pridružiti petorici profesionalnih i 11 rezervnih astronauta. Ovo je prvi put da je ESA regrutirala novu klasu svemirskih istraživača od 2009. godine.

- Očekivanja društva prema različitosti i inkluzivnosti uvelike su se promijenila, a uključivanje osoba s posebnim potrebama u naš program znači iskoristiti njihovo izvanredno iskustvo i sposobnosti prilagodbe teškim okruženjima - priopćila je ranije ESA, koja želi ohrabriti kandidate s invaliditetom da se prijave za njihov program.

- Znanost je za svakoga, a putovanje u svemir, nadamo se, također može biti za svakoga - rekao je McFall.

Glasnogovornik NASA-e, Dan Huot, izjavio je kako američka agencija za svemirske letove s velikim zanimanjem prati proces odabira koji se odvija u Europi, ali isto tako napominje kako "NASA-ini kriteriji odabira trenutačno ostaju isti".

- Zbog maksimalne sigurnosti posade, trenutni zahtjevi NASA-e traže da svaki član posade nema zdravstvenih problema koji bi mogli umanjiti sposobnost osobe da sudjeluje u svemirskom letu - objasnio je Huot.

Popis od 17 kandidata koje je ove godine odabrala ESA također uključuje dvije žene, Sophie Adenot iz Francuske i Rosemary Coogan iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Ranije ove godine agencija je objavila kako će talijanska astronautkinja Samantha Cristoforetti postati prva europska astronautkinja koja će služiti kao zapovjednica Međunarodne svemirske postaje, 15 godina nakon što je NASA-ina astronautkinja Peggy Whitson postala prva žena zapovjednica postaje u njezinoj povijesti.

Osim toga, ESA je najavila kako će povećati proračun agencije za 17 posto u sljedeće tri godine. Sljedeća faza njihova istraživanja svemira bit će usredotočena na nisku Zemljinu orbitu - Mjesec i Mars.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:10