RAZBIJA EKONOMSKU OPSADU

Ovo je Putinov ‘arhitekt‘ koji smišlja kako zaobići sankcije: ‘Uspješan je, a skovao je i čuvenu frazu‘

Iako mu se sve donedavno nije davala politička težina, pokazalo se da ruski predsjednik u njega ima povjerenje

Vladimir Putin i Maksim Oreškin, fotografija iz 2016. godine

 Mikhail Klimentyev/Afp

Ubrzo nakon što je Zapad nametnuo sankcije Rusiji, saznalo se kako je Putinovu ekonomsku "tvrđavu", sazdanu od velikih deviznih rezervi, uspješno srušio glavni američki arhitekt financijskog udara Daleep Singh, četrdesetšestogodišnji ekonomski savjetnik u Bidenovoj administraciji. Točno četiri mjeseca nakon što je New York Times objavio vrlo detaljnu priču o uspješnim sankcijama američkog financijskog eksperta, u medijima se pojavilo ime koje sad stoji iza uspješne obrane, razbijanja ekonomske opsade "tvrđave".

Riječ je o ruskom ekonomistu i političaru Maksimu Oreškinu, bivšem bankaru u ruskoj podružnici francuske Societe Generale SA i državnom dužnosniku, koji je bio i ministar ekonomskog razvoja Rusije od 2016. do 2020. godine. Od početka 2020. ekonomski je savjetnik predsjednika Vladimira Putina i ključni član njegova užeg kruga za ekonomsku politiku koji koristi svoje zapadno iskustvo kako bi ublažio učinak sankcija i usmjerio protunapad Kremlja.

"Sad su zauzeti smišljanjem kako zaobići sankcije i rade to prilično uspješno. Ali sav zarađeni novac ide za financiranje rata", rekao je za Bloomberg Sergej Guriev, ekonomist koji je savjetovao vladu u prvim godinama Putinove vladavine, a posljednjih desetak godina karijeru je nastavio u Zapadnoj Europi, najprije kao glavni ekonomist EBRD-a, a potom u pariškom institutu za političke studije.

image

Maksim Oreškin

SEFA KARACAN/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Početna očekivanja da će ruska rublja snažno oslabiti, da zemlju čekaju nestašice, inflacija, urušavanje standarda građana i pad BDP-a do deset posto, nisu se ostvarila. Prognostičari sad očekuju da će pad ekonomije biti znatno blaži, a rublja se odavno oporavila od početnih gubitaka, zahvaljujući milijardama dolara i eura koji pritječu od izvoznih prihoda, prije svega prodaje energenata.

Mjesec dana nakon početka rata u Ukrajini, Putin je izašao sa zahtjevom plaćanja plina u rubljama, uz prijetnju raskida ugovora sa zemljama koje to ne žele. Ta potražnja za rubljama i jačanje ruskog utjecaja na europsku opskrbu plinom, smatra se, Putinu je omogućilo povratak u igru. Naposljetku, većina velikih potrošača prihvatila je nove uvjete koji uključuju zahtjev za otvaranjem posebnih računa kod Gazprombank JSC.

"Smatram da je učinak korištenja sheme rublja za plin pozitivan", rekao je Oreškin za Bloomberg, odbijajući komentirati svoju ulogu u njezinu osmišljavanju. Smatra se da je on ujedno skovao frazu koju je Putin učestao ponavljao, da je zapljena ruskih međunarodnih rezervi zapravo "stvarni bankrot" SAD-a i Europske unije u pogledu njihovih obveza prema Rusiji.

Na nedavnom putovanju Putina u Iran, zemlje koja ima desetljeća iskustva u suočavanju sa zapadnim sankcijama, pratio ga je i Oreškin. Upitan o idejama s kojima Iran prevladava ograničenja, Oreškin se pohvalio riječima: "Naše su puno bolje". Uz sve ostalo, smatra se da je pomogao izraditi planove za ograničavanje financijskih i ekonomskih posljedica izbacivanja ruskih banaka iz SWIFT-a.

image

Maksim Oreškin

Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia

U Putinovu timu Oreškin je jedan od nekolicine insajdera sa zapadnim financijskim iskustvom, ali i dužnosnik koji je dugo pokušavao hodati po tankoj granici između njegove rastuće represije i ekonomske politike naklonjene investitorima. Pripadnik je generacije koja se formirala u burnim 1990-im godinama, a dolazi iz obitelji moskovskih akademika. U njegov krug suradnika sad se ubrajaju tehnokrati među kojima je zamjenik guvernera Banke Rusije Aleksej Zabotkin (44) i zamjenik ministra financija Vladimir Količev (39), koji su završili elitne ruske ekonomske studije, imaju iskustvo u radu s europskim bankama te državnoj investicijskoj banci VTB Capital. Svi su sad posvećeni izgradnji Putinove financijske utvrde.

Iako se Orešinu sve donedavno nije davala politička težina, kako kaže Guriev, pokazalo se da Putin u njega ima povjerenje. Ujedno podsjeća kako je tijekom svog trogodišnjeg mandata u Ministarstvu financija Oreškin bio među dužnosnicima koji su osmislili mehanizam za preusmjeravanje stotina milijardi dolara prihoda od izvoza nafte i plina u državni fond kako bi se Kremlju pomoglo da prebrodi već prve sankcije zapada, nakon zauzimanja Krima.

Dok su neki moćni igrači Kremlja gurali ponovno uspostavljanje državne kontrole nad gospodarstvom, objašnjava, Oreškin je bio protiv toga i uzvratio je na zasad uspješan način.

"Rusija neće napustiti tržišno gospodarstvo. Naprotiv, kreće se u suprotnom smjeru. Sad se posebno potiče privatna inicijativa. To stalno ističe predsjednik u svojim govorima", rekao je Oreškin odgovarajući na pitanja Bloomberga.

Koliko dugo i kako uspješno će Rusija odolijevati sankcijama Zapada, pokazalo se, nezahvalno je prognozirati. Ipak, valja podsjetiti da su prije četiri mjeseca, kad su bili zadovoljni učinkom sankcija, iz američke administracije poručivali: "Pokazali smo da i mi znamo igrati šah".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:48