PROZOR U ZAPAD

‘Ovo je Putinova sljedeća meta. Situacija mu ne ide u prilog, ali ne pokušavajte nadmudriti čovjeka u Kremlju...‘

Rusija će pokušati spriječiti svaku baltičku vježbu NATO-a, iako je odnos snaga na moru sad u velikoj mjeri protiv njih

Vježbe NATO-a na Baltiku (arhivska fotografija)

 Aswphoto/Alamy/Alamy/Profimedia/Aswphoto/alamy/alamy/profimedia

Neki su analitičari, nakon ulaska Švedske i Finske u NATO, prozvali Baltičko more ‘jezerom NATO-a‘, piše Bloomberg.

Pogled na kartu pokazuje da je to u velikoj mjeri (ali ne i u potpunosti) istinito: tek nekoliko djelića obale Baltičkog mora pripada Rusiji. Ostatak obalnog primorja je u rukama NATO-a: Švedske, Finske, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Njemačke i Danske.

Rusija kontrolira dio obale između Litve i Poljske zbog enklave Kalinjingrad. Ruski čelnik Vladimir Putin i dalje kontrolira krajnji istočni kut Baltičkog mora u prilazima Sankt Peterburgu. Ironično je da su carevi, počevši od Petra Velikog, nekoć to smatrali "prozorom u zapadni svijet", podsjeća u kolumni za Bloomberg James Stavridis, umirovljeni admiral američke mornarice.

Danas bi, u slučaju sukoba između Moskve i NATO-a, svaki ruski ratni brod tamo bio brzo i s lakoćom zaustavljen ili uništen, tvrdi Stavridis.

Kako bi savez trebao najbolje iskoristiti svoje novo jezero i kakvu bi vrstu vježbi i obuke mornarice države članice trebale provoditi kako bi osigurale nesmetan timski rad?

Stavridis piše kako je, u vrijeme dok je bio glavni zapovjednik NATO-a u Europi, svake jeseni s uživanjem sudjelovao u Baltičkim operacijama (BALTOPS). Ova vrhunska NATO vježba provodi se od 1972. godine, a sljedeće izdanje je najavljeno za nekoliko tjedana, poručuje.

image

Vojne vježbe na Baltiku 2023.

Bernd Von Jutrczenka/Dpa Picture-alliance Via AFP

Ističe da je sudjelovao u BALTOPS-u kao niži časnik nekoliko puta kasnih 1970-ih, na vrhuncu Hladnog rata. Tad je pomorska situacija na Baltiku bila prilično uravnotežena između SAD-a i NATO-a s jedne strane i Varšavskog pakta s druge stranke. Švedska i Finska bile su strogo neutralne.

- Sjećam se da sam stajao na straži na mostu, da sam morao paziti na sovjetske ratne brodove koji su ulazili i izlazili iz naših formacija, pratili nas s ciljem da prikupe obavještajne podatke (često na opasno kratkim udaljenostima) i općenito uznemiravali naše brodove - ispričao je.

Stvari su se promijenile: prošlogodišnja vježba Baltičke operacije uključivale su 20 nacija, a Finska je prvi put bila kao punopravna članica, a Švedska kao kandidat. Bilo je gotovo 50 brodova, 45 zrakoplova i 6000 pomorskog osoblja.

image

Prošlogodišnja vježba ‘Baltops‘

Jonas Walzberg/Dpa Picture-alliance Via AFP

Značajno je bilo što je susret sadržavao složenu mrežu vježbi protuzračne obrane, povezujući cijelu kopnenu obrambenu mrežu NATO-a zajedno s brodovima s navođenim projektilima.

Izgledalo je poput koalicije koju su sastavile Sjedinjene Države prije nekoliko tjedana kad su pomogle srušiti 250 dronova, balističkih projektila i raketnih projektila ispaljenih iz Irana prema Izraelu.

- Ključna stvar bilo je testiranje novih tehnologija - tvrdi Stavridis.

Američka Šesta flota, koja nadzire sve europske vode, fokusirana je na zajedničku upotrebu naprednih sustava za uklanjanje mina, bespilotnih plovila, bespilotnih letjelica i površinskih plovila bez posade - poput ubojitih plovila bez posade koje su Ukrajinci uspješno koristili protiv ruske crnomorske flote.

BALTOPS je uspješno demonstrirao kako NATO može koristiti svoje snage na Baltičkom moru kroz cijeli spektar pomorskih aktivnosti te je poslao Rusiji zlokoban signal o sposobnostima saveza.

Drugi element baltičke pomorske kontrole bit će raspoređivanje zračnih snaga čija je baza na nosačima zrakoplova - kako bi se obuzdala ruska zračna i pomorska sposobnost.

Slična razina NATO-ve pomorske moći prikazana je na Mediteranu posljednja dva tjedna u operaciji Neptune Strike: pet udarnih grupa nosača i deseci brodova iz 11 zemalja. Bila je to uvertira za operaciju na Baltiku.

Umirovljeni admiral James Foggo, bivši zapovjednik svih američkih pomorskih snaga u Europi (i Stavridisov ključni pomoćnik u NATO-u prije deset godina), bio je istaknuti promatrač i mentor vježbe. Rekao je Stavridisu da je posebno važno prvi put vidjeti francusku zrakoplovnu udarnu skupinu predvođenu moćnim nuklearnim nosačem Charles de Gaulle pod punim zapovjedništvom NATO-a.

Rusija će pokušati spriječiti svaku baltičku vježbu NATO-a, iako je odnos snaga na moru sad u velikoj mjeri protiv njih.

Idućeg mjeseca mogla bi prijeći na kibernetičko i elektroničko ratovanje. Slično onome što su pokušavali zadnjih nekoliko tjedana, pri čemu su mete bili komercijalni zrakoplovi. Primjerice, Finnair je bio prisiljen suspendirati dnevne letove za Estoniju zbog ometanja GPS signala.

image

Vojne vježbe na Baltiku 2023.

Bernd Von Jutrczenka/Dpa Picture-alliance Via AFP

NATO se može suprotstaviti ruskoj agresiji vježbom ofenzivnog i obrambenog elektroničkog ratovanja u BALTOPS-u.

Konačno, NATO bi mogao iskoristiti "jezero Baltik" da izvrši pritisak na maleni Kalinjingrad, koji djeluje kao geografski klin između baltičkih država NATO-a - Estonije, Latvije i Litve - i ostatka saveza.

Veći dio ruske baltičke flote smješten je u tamošnjoj luci Baltijsk, a u Kalinjingradu je smješten značajan broj zračnih i raketnih snaga (možda je tamo i taktičko nuklearno oružje). U slučaju rata, Kalinjingrad će morati biti neutraliziran kako ruske kopnene snage - koje bi vjerojatno operirale preko Bjelorusije - ne bi mogle preuzeti kontrolu nad koridorom Suwalki, pojasom zemlje od 104 kilometra koji se proteže duž granice između Litve i Poljske.

Nekima bi se ova prijetnja mogla učiniti prenapuhanom - kolike su šanse da Putin stvori veliku krizu na moru ili napadne neku od baltičkih država? Prije tri godine ideja da će krenuti u napad na Ukrajinu također se činila malo vjerojatnom, podsjeća Stavridis.

- Ne pokušavajte nadmudriti čovjeka u Kremlju - poručuje.

Male baltičke nacije sigurno prijetnju shvaćaju ozbiljno: bivši šef estonske vojne obavještajne jedinice upozorio je da će Rusija biti spremna za napad u roku od četiri godine.

Ratne simulacije su predviđale da bi ruske trupe mogle zauzeti glavne gradove Estonije ili Latvije za manje od tri dana.

Srećom, pridruživanje Švedske i Finske savezu daje NATO-u više mogućnosti nego ikad u Baltičkom moru. Kontinuirani program obuke, vježbi i inovacija osigurat će NATO-u potpunu kontrolu nad novim jezerom, zaključuje bivši glavni zapovjednik NATO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 23:05