BRUNEJI

OVO JE RASKALAŠENI SULTAN KOJI BI KAMENOVAO SVE PRELJUBNIKE I HOMOSEKSUALCE Čelnik države poznat po orgijama uveo je brutalnu formu šerijatskog zakona

 
Shannon Marketic, Hasan Bolkiah i Jillian Lauren
 REUTERS, Twitter, Wikipedia

Nakon godina odgađanja, Bruneji su uveli brutalnu formu šerijatskog zakona, sa smrtnom kaznom za preljub i homoseksualni odnos, s odsijecanjem ruke za krađu. Vijest o drastičnim kaznama u naftom bogatoj državici sa 400.000 stanovnika na tropskom otoku Borneu šokirala je svijet, zvijezde poput Georgea Clooneyja i Eltona Johna pozivaju na bojkot hotela u vlasništvu sultanata.

Bruneji su prva zemlja u Jugoistočnoj Aziji koja na nacionalnoj razini uvodi šerijat odlukom sultana Hasana Bolkiaha. Čovjek čije bogatstvo Forbes procjenjuje na 20 milijardi dolara u mlađim danima je važio za raskalašenog zavodnika i rasipnika, koji troši milijune na ljepotice i skupe automobile, da bi u starosti svojim podanicima nametao okrutno stroge propise.

Šerijat za sve

Po novome, u Brunejima je smrtna kazna propisana za silovanje i za razbojništvo, ali i za uvredu proroka Muhameda. Šerijatski zakon neće se odnositi samo na muslimane, nego na sve, a u toj maloj zemlji oko petinu stanovništva čine nemuslimani. Službena vjera je islam, i zabranjeno je propagiranje drugih vjera. Bruneji su okruženi Malezijom, 66 posto stanovnika su Malajci, 10 posto su Kinezi. Žive dobro, Bruneji su četvrta zemlja po bogatstvu na svijetu, s besplatnim zdravstvom i školstvom, državno poticanom stanogradnjom i subvencioniranim cijenama nafte i struje.

Namjerava li 72-godišnji sultan, koji vlada skoro 50 godina državicom koja je 1984. proglasila nezavisnost od Velike Britanije, primijeniti drastične kazne na sebe i svog brata? Sultan Hasan i princ Jefri u mladosti su uživali u raskalašenim zabavama, nedopustivim po tek uvedenom zakonu. Na Brunejima je, naravno, zabranjen i alkohol. Homoseksualni odnosi i dosad su bili zabranjeni, no odnos među muškarcima kažnjavao se zatvorskom kaznom od 10 godina. Sada bi to trebalo biti kažnjavano kamenovanjem do smrti. Lezbijski odnos bio bi kažnjavan s 40 udaraca bičem ili maksimalnih 10 godina zatvora. Hoće li zbilja sudovi izricati smrtne kazne, nije jasno, Bruneji nisu izvršili smrtnu kaznu već desetljećima.

Nakon burnih reakcija, veleposlanstvo Bruneja pri EU poslalo je pismo Europskom parlamentu u kojem apeliraju na toleranciju njihove odluke o uvođenju smrtne kazne. Cilj je zaštititi tradicionalne vrijednosti i obitelj, poručuju, a kazne će rijetko biti izricane jer je uvjet da su homoseksualnom seksu svjedočila najmanje dva muškarca visokih moralnih načela. Žene se ne računaju.

Zašto se sultan Hasan Bolkiah sad odlučio na mjeru zbog koje se našao na udaru kritika Zapada? Odluka o uvođenju šerijata znak je jačanja utjecaja konzervativnog islama u Jugoistočnoj Aziji, kažu analitičari, ali i pokušaj ostarjelog vladara da ispere imidž svoje obitelji.

Raskošne zabave

Sultan i njegov brat princ Jefri su osamdesetih i devedesetih išli od jednog raskošnog partija do drugog, trošili milijune po zapadnim prijestolnicama i održavali harem, prenosi CNN. Vanity Fair je braću nazvao trajnim saveznicima u hedonizmu. “Sultan od Bruneja i njegov brat princ Jefri bili su poznati po haremima, automobilima i seksualnom iskorištavanju”, kaže Bridget Welsh, stručnjakinja za jugoistočnu Aziju. Sultan je vlasnik 500 Rolls Royceova, uz ostale luksuzne automobile. Osamdesetih je puno žena dolazilo na Bruneje, braća su bila poznata kao plejboji.

Jillian Lauren

Amerikanka Jillian Lauren o tome je objavila autobiografsku knjigu “Some Girls: moj život u haremu”, u kojoj opisuje kako je godinu i pol dana bila članica harema princa Jefrija. Imala je 18 godina i htjela postati glumica. Ispričala je kako je sa 40 drugih žena bila pripadnica prinčevog harema, da je spavala s njim i sultanom stotinu puta. “Ja sam svjedok da je sultan pio alkohol i bio preljubnik”, ističe Lauren. Zbog toga se osjetila obaveznim da napiše knjigu kad je 2013. najavio uvođenje šerijata. Njena je knjiga zabranjena na Brunejima, a sultan je u međuvremenu ispunio obećanje. To je primjer onoga kako se i inače ponašaju ljudi na vlasti, kaže Lauren: jedni zakoni postoje za njih, a drugi za obične ljude. Sultan je oženjen, s tri supruge ima 12 djece, pet sinova i sedam kćeri.

Bivša Miss SAD-a Shannon Marketic tužila je 1997. sultana da ju je mjesec dana zatvorio u palači. To raskošno zdanje najveća je privatna zgrada na svijetu, sa 1788 soba i 257 kupaonica. Svakodnevno je u palači bilo od 30 do 100 žena, tvrdi ona. Neke su znale da su unajmljene za seks, ali Marketic je vjerovala da je tu došla kao hostesa na plaću od 3000 dolara dnevno. Sud je odbio njenu tužbu uz obrazloženje da sultan uživa imunitet kao predsjednik države. Sultan i njegov brat negirali su sve optužbe.

Shannon Marketic

Tulum svih tuluma organizirao je sultan Hasan 1996., za svoj 50. rođendan. Slavilo se dva tjedna. Svirao mu je Michael Jackson, princ Charles je došao s njim odigrati polo utakmicu. Na svečanom ručku bilo je 3000 uzvanika. Rođendanska proslava koštala je 25 milijuna dolara, uključujući stadion za 60.000 ljudi, izgrađen za Jacksonov nastup. Brzo nakon toga braća su se posvađala: nakon azijske financijske krize 1997. koja se loše odrazila i na Bruneje, sultan je svog brata Jefrija, koji je dotad bio ministar financija, optužio za pronevjeru 16 milijardi dolara. Jefri je napustio Bruneje i godinama se sudio s bratom, ali su preko odvjetnika braća uspjela postići izvansudsku nagodbu, prenosi CNN.

Prinčevi zvijezde

Raskošni životni stil naslijedili su sultanovi sinovi. Kad se trećerođeni princ Abdul Malik vjenčavao 2015., magazin Forbes to je opisao kao najkraljevskije među svim kraljevskim vjenčanjima, s pretjeranim iskazima rastrošnosti. Princ Abdul Mateen tako je Instagram zvijezda s više od milijun pratitelja, gdje objavljuje fotografije kako se zabavlja na jahtama, privatnim avionima i luksuznim hotelima. Ili dok se bavi nekim sportom, svira gitaru ili sprema meso na roštilju.

Najpoznatiji pripadnik kraljevske obitelji danas je drugorođeni princ Azim, poznat po partijima sa zvijezdama. Zabavljao se s Pamelom Anderson, Janet Jackson i Mariah Carey. Na njegovim partijima bile su Diana Ross i Scarlet Johansson, kao i Sophia Loren, Joan Collins i Faye Dunaway. Pitanje je koga bi sada mogao skupiti na partiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2023 00:06