SUZE I OLAKŠANJE

Ovo je reakcija čovjeka koji je oslobođen nakon što je 28 godina nevin proveo u zatvoru!

Ključni svjedok povukao je svoje svjedočenje i priznao da je on bio druga osoba uključena u ubojstvo

Lamar Johnson

 Twitter Cbs/

Sud u Missouriju u utorak je poništio presudu čovjeku koji je odslužio gotovo 28 godina doživotne kazne za ubojstvo za koje je otpočetka tvrdio da ga nije počinio. Lamar Johnson (50) zatvorio je oči i odmahnuo glavom kad ga je član njegovog pravnog tima potapšao po leđima nakon donošenja odluke. Donoseći svoju odluku, okružni sudac David Mason objasnio je da su morali postojati "pouzdani dokazi stvarne nevinosti", prenosi AP News.

Nakon izlaska iz zgrade suda, Johnson je prišao novinarima i zahvalio svima koji su radili na njegovom slučaju, kao i sucu. Kratko je komentirao: - Ovo je nevjerojatno. Okružna odvjetnica Kim Gardner u kolovozu je podnijela zahtjev kojim je zatražila Johnsonovo puštanje iz zatvora nakon što je istraga koju je njezin ured proveo uz pomoć Projekta nevinosti dokazala njegovu nevinost.

Državno odvjetništvo pod vodstvom republikanaca borilo se da Johnson ostane zatvoren. Glasnogovornica ureda, Madeline Sieren, poručila je u mailu da ured neće poduzimati daljnje radnje u vezi s ovim slučajem te je ponovno branila pokušaj ureda da zadrži Jonhsona iza rešetaka.

- Naš ured branio je vladavinu prava i radio na potvrđivanju izvorne presude koju je porota smatrala prikladnom na temelju činjenica iznesenih na suđenju, poručili su.

Johnsonovi odvjetnici kritizirali su ured državnog tužitelja nakon saslušanja, rekavši da nikad nisu prestali tvrditi da je Lamar kriv i da bi nili sretni da umire u zatvoru.

Johnson se planira ponovno povezati sa svojom obitelji i uživati u iskustvima koja su mu bila uskraćena većinu njegova života.

- Ništa ne može vratiti sve što mu je država oduzela. Ne može vratiti gotovo tri desetljeća koja je izgubio dok je bio odvojen od svojih kćeri i obitelji. Dokazi koji su dokazali njegovu nevinost bili su dostupni na suđenju, ali su ih skrivali ili ignorirali oni koji nisu vidjeli nikakvu vrijednost u životima dvojice mladih crnaca, rekli su njegovi odvjetnici.

Johnson je osuđen za ubojstvo Marcusa Boyda u listopadu 1994., kojeg su na trijemu ustrijelila dvojica maskiranih muškaraca. Od samog početka tvrdio je da je nevin i da je bio s djevojkom kilometrima daleko od mjesta ubojstva kada se zločin dogodio. Dobio je doživotnu kaznu, dok je drugi osumnjičenik, Phill Campbell, priznao krivnju u zamjenu za sedmogodišnju zatvorsku kaznu.

Na saslušanju je Johnson svjedočio da je u noći zločina bio sa svojom djevojkom, osim nekoliko minuta kad je izašao iz kuće prijatelja da bi prodao drogu. Njegova tadašnja djevojka, Erika Barrow, svjedočila je da su bili zajedno cijelu noć, osim otprilike pet minuta kad je otišao prodati drogu. Udaljenost između kuće u kojoj su bili i Boydove kuće prevelika je da bi Johnson stigao tamo i natrag u pet minuta.

image

Lamar Johnson

Emily Curiel/Zuma Press/Profimedia/Emily Curiel/zuma Press/profimedia

Do Johnsonovog oslobađanja došlo se zato što je ključni svjedok povukao svoje svjedočenje i priznao da je on bio druga osoba uključena u ubojstvo, a ne Johnson. James Howard (46) služi doživotnu kaznu zatvora za ubojstvo i nekoliko drugih zločina koji su se dogodili tri godine nakon Boydovog ubojstva. Svjedočio je da su on i Campbell odlučili opljačkati Boyda, koji je jednom od njihovih prijatelja dugovao novac od prodaje droge. Također je rekao da Johnson nije bio tamo.

Howard i Campbell prije nekoliko godina potpisali su izjavu kojom su priznali zločin i tvrdili da Johnson nije bio umiješan. U međuvremenu, Campbell je umro. James Gregory Elking u prosincu je svjedočio da je bio na trijemu s Boydom dok su pokušavali kupiti kokain kad su dvojica naoružanih napadača s crnim skijaškim maskama došli do kuće.

Elking, koji je kasnije proveo nekoliko godina u zatvoru zbog pljačke banke, isprva je rekao policiji da ne može identificirati napadače, no svejedno je odlučio pogledati osumnjičene. Priznao je da nikoga od njih nije mogao identificirati kao onoga koji je pucao, pa mu je detektiv Joseph Nickerson rekao "znam da znaš tko je", i pozvao ga da "pomogne ove tipove maknuti s ulice."

Zatim je Johnsona naveo kao jednog od ubojica. Gardnerov ured otkrio je da je Elkingu također plaćeno najmanje 4000 dolara nakon što je pristao svjedočiti. Detektiv je rekao da se Elkingova identifikacija Johnsona temeljila na onome što je mogao vidjeti na licu ubojice - njegovim očima. - Johnson ima jedno oko koje izgleda drugačije od drugog,možete to jasno vidjeti, rekao je Nickerson.

Dwight Warren, koji je osudio Johnsona 1995., rekao je da je osim Elkingova svjedočenja, glavni dokaz protiv Johnsona bio razgovor u zatvorskoj ćeliji. Doušnik iz zatvora, William Mock, rekao je istražiteljima da je čuo Campbella i Johnsona kako razgovaraju kada je jedan od njih rekao: "Trebali smo ustrijeliti tog bijelca", očito misleći na Elkinga.

U ožujku 2021. Vrhovni sud Missourija odbio je Johnsonov zahtjev za novim suđenjem zbog vremena koje je prošlo od presude. Slučaj je doveo do donošenja državnog zakona koji tužiteljima olakšava dobivanje novih saslušanja u slučajevima kada postoje svježi dokazi o pogrešnoj osudi. Tim je zakonom prošle godine oslobođen još jedan dugogodišnji zatvorenik, Kevin Strickland, koji je služio više od 40 godina za trostruko ubojstvo u Kansas Cityju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:35