NEMA VIŠE OD KUĆE

Ovo je stvarrno kraj ‘lockdowna‘: ZOOM naložio svojim zaposlenicima da se vrate u urede

Stav tvrtke nalaže da zaposlenici koji žive u krugu od 80 kilometara od ureda moraju raditi iz ureda najmanje dvaput tjedno

Ilustracija

 Moiram/Alamy/Alamy/Profimedia/Moiram/alamy/alamy/profimedia

Era masovnog rada od kuće dobila je krajnje neočekivan i bolan udarac: Zoom, kultna tvrtka za videokomunikacije, koja je tijekom pandemije postala sinonimom za udaljeni rad i spasila brojne tvrtke, sada je pozvala vlastite zaposlenike da se vrate u ured. Tvrtka sa sjedištem u San Joseu, proslavljena zbog svoje uloge u omogućavanju rada na daljinu na globalnoj razini, sada prati rastući trend tvrtki koje uvode obvezu povratka u ured.

Stav tvrtke nalaže da zaposlenici koji žive u krugu od 80 kilometara od ureda moraju raditi iz ureda najmanje dvaput tjedno, kao što je otkriveno u službenoj prepisci emailom. Zoom vjeruje da "strukturirani hibridni pristup" najbolje služi njihovim interesima u omogućavanju globalne tehničke podrške. "Kao tvrtka, mi smo u boljem položaju koristiti vlastite tehnologije, nastaviti s inovacijama i podržati naše globalne klijente", napisao je glasnogovornik Zooma.

Popunjenost ureda u SAD-u i dalje je ispod razine prije pandemije, a podaci tvrtke Kastle Systems pokazuju da je prosječna tjedna popunjenost ureda u 10 glavnih gradskih područja SAD-a krajem srpnja bila ispod 50 posto.

Osnivač i izvršni direktor Zooma Eric Yuan priznao je taj izazov u svibnju, rekavši kako je teško uvjeriti zaposlenike da se vrate u ured na puno radno vrijeme. Zagovarao je hibridni model rada kao rješenje, zalažući se za to da fleksibilan pristup poveća i zadovoljstvo zaposlenika i poslovne rezultate.

Zoom, iako mu je popularnost naglo porasla tijekom pandemije, nakon nje je doživio pad, uključujući smanjenje radne snage od 15 posto u veljači. Ukidanje najmanje 1300 radnih mjesta u veljači dogodilo se zbog smanjenje potražnje za Zoomovim videokonferencijskim uslugama. Yuan je tada najavio da će smanjiti vlastitu plaću 98 posto u nadolazećoj fiskalnoj godini i odreći se korporativnog bonusa.

Suočen s takvim izazovima, Yuan je ukazao na predanost tvrtke učenju iz prošlosti i zacrtavanju puta prema budućem uspjehu.

"Učit ćemo iz prošlosti, kako bismo se pripremili za budući uspjeh i udvostručili svoje napore kako bismo pomogli razvoju Zooma za sutra", rekao je tada Yuan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:24