OTVORILI IM OČI

'OVO JE SULUDO, NEVIĐENA SRAMOTA, MOGLI SMO PLIVATI U NOVCU!' Kako je Hrvatska razbjesnila cijelu Grčku, reagirala je čak i Tsiprasova vlada

 Tom Dubravec / CROPIX

Prije nešto manje od 30 godina kada je u kina stigao kultni film 'Veliko plavetnilo' život na malenom grčkom otoku Amorgos promijenio se u potpunosti. Do tog trenutka taj prekrasni otočić bio je nepoznanica i za same Grke, bio je simbol mira i tišine, a onda se preko noći dogodio - boom. Zahvaljujući hitu Luca Bessona Amorgos su preplavili turisti iz cijelog svijeta.

- U tom trenutku sve se promijenilo i svi su željeli biti dio te priče. Amorgos je konačno došao na kartu svijeta - za Guardian priča Nikos Giannopoulos, jedan od producenata Velikog plavetnila.

Nažalost po Grke, unosan biznis s holivudskim i ostalim filmašima nitko drugi nije prepoznao i prošlo je više od desetljeća do trenutka kada su se hit-filmovi vratili na grčke otoke. Na otoku Kefalonija prvo je 2001. godine snimljena Mandolina kapetana Corellija, a sedam godina poslije i Mamma Mia na Skopelosu. Naravno, turisti su u sekundi preplavili plaže ovog mediteranskog raja.

Zvuči nevjerojatno, ali Grci ni nakon ovih hitova nisu prepoznali potencijal u stvaranju najboljeg i možda najljepšeg otvorenog studija za snimanje filmova. Trebalo im je čak devet godina i financijska propast cijele države da shvate da bi mogli zaraditi na takav jednostavan način.

- Sjetite se samo koliko je filmova snimljeno s grčkom tematikom. A znate li koliko ih je snimljeno u Grčkoj? Samo dva! Mislim da je to suludo, neviđena sramota - rekao je filmski redatelj Andonis Kioukas, koji je ujedno i organizator međunarodnog filmskog festivala na Amorgosu.

- Ni sam ne znam koliko smo prilika propustili. U zadnjih deset godina izgubili smo Aleksandra Velikog, Troju i 300, a šlag na tortu je gubitak Mamma Mie 2 koja je otišla u Hrvatsku. Mogli smo plivati u novcu, godinama sam upozoravao na to...

Iz 'zimskog sna' probudio se i grčki premijer Alexis Tsipras koji je u listopadu u Chicagu posjetio drugi najveći filmski studio na svijetu. Tu su mu se očito otvorile oči i Tsipras je uskoro najavio da je stranim filmašima pripremio razne olakšice samo da dođu snimati u Grčku.

Također, od sada će strani filmaši bez problema moći zaobilaziti birokratske zavrzlame koje su bile jedan od razloga zašto se Grčka godinama izbjegavala. Primjerice, uoči snimanja 'Mandoline kapetana Corellija' Nicolas Cage se morao učlaniti u nekakav romski band kao tamburaš kako bi mogao dobiti radnu dozvolu za snimanje filma.

Grke je na veliki zaokret očito potaknulo preseljenje Mamma Mie 2 u Hrvatsku. Prvi dio snimljen u Grčkoj postigao je nevjerojatan uspjeh, zaradio čak 610 milijuna dolara, a na otoke Skopelos i Skiathos doveo je milijune turista. Međutim, nastavak filma Universal je preselio na Vis što je Grke bacilo u očaj. Dakle, hrvatski biser je glumio izmišljeni grčki otok Kalokairi.

- To je velika sramota! Grčka je rodno mjesto te priče, a film se snima u Hrvatskoj - zavapio je Lefteris Kretsos, visoki dužnosnik u Grčkoj vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:27