AMERIČKI ZATVORSKI SUSTAV

'OVO JE TEMPIRANA BOMBA! DAJEM OTKAZ, BOLJE BITI BEZ PLAĆE NEGO UMRIJETI' Cure zapanjujući detalji o ogromnom žarištu korone o kojem malo tko govori

 Mark RALSTON / AFP

Koronavirus hara američkim zatvorskim sustavom i u nekim zatvorima gotovo su svi zatvorenici zaraženi što ostavlja uprave i zaposlenike zatvora, i same pozitivne na koronavirus, pred nemogućom misijom zaštite zdravlja zatvorske populacije.

U zatvoru u Marionu u saveznoj državi Ohio najviša je stopa zaraze u američkom zatvorskom sustavu i koronavirusom zaraženo je više od 80 posto od ukupno gotovo 2500 zatvorenika, a na virus je pozitivno i 175 zaposlenika.

Broj umrlih od bolesti koju uzrokuje koronavirus u porastu je u zatvorima i kaznionicama širom zemlje, a uprave nemaju rješenje jer ne mogu osigurati socijalno distanciranje u prenapučenim zatvorima, a suočeni su i s nedostatkom medicinskog osoblja i zaštitne opreme.

U američkom zatvorskom sustavu ukupno je 2,3 milijuna zatvorenika.

Prošlog je tjedna umrla 30-godišnja Indijanka iz Južne Dakote koja je u saveznom zatvoru od ožujka zbog optužbi za prodaju droge. Ta se trudnica uskoro po dolasku u zatvor razboljela i završila je na respiratoru. Porođena je carskim rezom, a preminula je nekoliko tjedana kasnije.

Pobune zbog neodgovarajućih uvjeta i sporog odgovora zatvorskih uprava na koronakrizu izbile su u zatvorima u saveznim državama Washington i Kansas.

Zbog oboljelih zaposlenika zatvora upravljanje zatvorskim epidemijama dodatno je otežano.

U zatvoru Lansing u Kansasu otkaz je u četvrtak nakon 15 godina rada dao stražar David Carter kazavši da je bolje biti bez plaće nego riskirati svoje zdravlje i zdravlje svoje obitelji.

"Ne želim biti u vezi s ustanovom koja je tempirana bomba", kaže on.

Zbog šarolikog upravljanja zatvorima - saveznim, državnim i lokalnim, a mnogi su i privatni, testiranje je sporadično, a još je rjeđe prijavljivanje tih rezultata vlastima.

Na temelju javno dostupnih podataka zaraženo je 13.436 zatvorenika i 5312 zaposlenika širom zemlje.

No u većini zatvora testiranje nije ni provedeno, a pet saveznih država ne raspolaže nikakvim podacima.

Zatvori su na osmom mjestu popisa najzaraženijih lokacija u SAD-u, prema New York Timesu. Prva dva mjesta popisa zazuzimaju starački domovi i kruzeri.

Zatvore obilježava i niska razina higijene, a veliki broj zatvorenika pati od drugih oboljenja.

Koronakriza u zatvorima za državnu je upravu sporedno pitanje u borbi protiv epidemije, a zatvaranje zatvora isključeno je kao mogućnost.

Savezna zatvorska uprava koja obuhvaća 152.000 zatvorenika i 36.000 zaposlenih prijavila je zarazu u više od polovice od 122 kaznionice kojima upravlja.

Unatoč tome provedeno je manje od 3.000 testiranja prema kojima je 1842 zatvorenika i 343 zaposlenika pozitivno, a umrlo je 36 zatvorenika.

U četvrtak su, primjerice, preminule tri osobe u kaznionici otvorenog tipa pokraj Los Angelesa u kojoj je 60 posto od oko tisuću zatvorenika pozitivno na virus.

Neke države poput Ohija ubrzale su testiranja, no drugi malo čine.

Jedan od pokazatelja razmjera epidemije u zatvorskom sustavu je rezultat testiranja proveden u zatvoru Trousdale Turner u Tennesseeju kojim upravlja privatna tvrtka CoreCivic.

Svih 2725 zatvorenika i osoblje testirani su i na virus je pozitivno 1299 zatvorenika i 50 zaposlenika i gotovo su svi asimptomatski.

Organizacije za ljudska prava kažu kako je malo učinjeno na tome da se podupre borbu protiv epidemije puštanjem na slobodu onih koji su pri kraju odsluženja kazni ili onih osuđenih za nenasilna djela.

Od 10.000 zatvorenika u Kansasu samo je šest pušteno od početka epidemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 04:46