UDAR ODOZGO

Ovo je trenutak kad su Rusi uništili najbolji tenk na ukrajinskom bojištu: ‘Pogodili su ga u najslabiju točku‘

Radi se o prvom slučaju navodnog uništenja američkog Abramsa M-1 koje su SAD isporučile Ukrajini

Abrams tenk uništenje dron

 Screenshot/X

Video snimka s ruske bespilotne letjelice koja kruži internetom prikazuje dron kako cilja jedan od 70 tona teških američkih tenkova Abrams M-1 - kojih je 31 primjerak, koliko ih je SAD isporučio, dodijeljeno 47. mehaniziranoj brigadi ukrajinske vojske - zapadno od Avdiivke u istočnoj Ukrajini. Zasebna snimka prikazuje isti M-1 kako gori, očito nakon udara istog ili nekog drugog drona.

Kako piše Forbes, bilo je neizbježno da će se to dogoditi. Dvije godine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, eksplozivne bespilotne letjelice među najvećim su prijetnjama oklopnim vozilima s obje strane. Mogu pogoditi metu tamo gdje je oklop vozila najtanji - u njihove krovove.

Tenkovi Abrams koji su Sjedinjene Države obećale ukrajinskim ratnim naporima stigao je u Ukrajinu još prošle jeseni. Video snimke, koje je ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo na internetu u petak, prikazuju te tenkove - vjerojatno najbolje kojima Ukrajina raspolaže - kako voze cestama kod Stepova, sjeverno od ruševina Avdiivke, i gađaju ruske snage.

Ukrajina je dobila model Abramsa M-1A1 Situational Awareness iz 2000-ih godina s oklopom od volframa, bočno postavljenim reaktivnim oklopnim blokovima M-19, topom s glatkom cijevi od 120 milimetara i dnevno-noćnom optikom visoke razlučivosti.

Bilo je potrebno neko vrijeme da se M-1 pojave na bojištu. Svih 31 raspoređeni su u 47. brigadi - najbolje obučenoj za korištenje tih najboljih ukrajinskih oklopnih vozila američke proizvodnje - uključujući i borbena vozila M-2 i razminirače Assault Breache. To je bilo dovoljno tenkova za bataljun.

No, postrojba je prvo morala izvršiti zamjenu tenkova. Nakon što su predali svoje M-55S isporučene iz Slovenije i Leopard 2A6 njemačke proizvodnje, tenkovski bataljun 47. brigade konačno je počeo koristiti M-1 te zatim krenuo u akciju kada se ukrajinski garnizon u Avdiivki, s kritično malo streljiva, počeo povlačiti prije dva tjedna, nakon brutalne četveromjesečne bitke s ruskim snagama, po procjeni 10 puta jačim od ukrajinskih snaga.

Sada je bataljun doživio prvi potvrđeni gubitak tenka. Čini se da je dron pogodio Abrams u njegov tanak oklop na vrhu, izazvavši požar u kabini koji je vjerojatno uništio vozilo. Nije jasno jesu li četiri člana posade preživjela.

No, brigada ima još 30 komada M-1, a ukrajinska vojska, unatoč gubitku 700 tenkova u dvije godine, ukupno još uvijek ima 2000 tenkova. Toliko ih je otprilike imala prije ruskog napada u veljači 2022. godine, no stotine doniranih i zarobljenih tenkova više je nego nadoknadilo gubitke na bojištu, navodi Forbes.

Nijedan tenk nije neranjiv, a gotovo svi tenkovi posebno su ranjivi na napade odozgo. Iznimka je jedino švedski Strv 122, koji ima pojačani oklop na krovu kupole. Iako, čak ni Strv 122 nije otporan na neprijateljsku vatru. Ukrajina je od Švedske dobila 10 tih tenkova, a izgubili su jedan, dok ih je barem još nekoliko ostalo u stanju koje nije operativno.

S uništenjem M-1, Ukrajina je - prema Oryxu, stranici koja prati ruske i ukrajinske gubitke temeljene na vizualnoj potvrdi - izgubila barem jedan primjerak gotovo svakog zapadnog ili hibridnog zapadno-sovjetskog tenka kojim raspolaže. Jedini zapadni tip tenka koji nije uništen na bojištu je Leopard 1A5 njemačke proizvodnje, kojih bi Ukrajina trebala dobiti gotovo 200 od svojih stranih saveznika.

No, samo je pitanje vremena kada će dron uništiti i neki Leopard 1A5.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:17