ANALIZA GENERALA

‘Ovo je trenutno najbolja vojska na svijetu. Najiskusniji su, krvlju su platili naučene lekcije!‘

‘Imate jedinice koje čine njihovu Teritorijalnu obranu, mješavinu profesionalnih starijih vojnika i mobiliziranih mladića‘

Ukrajinski vojnici na obuci u Španjolskoj

 OSCAR DEL POZO/AFP

Umirovljeni australski general bojnik Mick Ryan ovog je tjedna rekao da je ukrajinska vojska trenutno najbolja vojska na svijetu, piše Newsweek.

- Najiskusnija je u modernom ratovanju. To je pokazala tijekom posljednjih 13 mjeseci - rekao je Ryan u razgovoru za Kyiv Post.

- Doduše, lekcije iz modernog ratovanja koje su naučili platili su krvlju mnogo svojih mladih i starih. Svejedno, od njih se puno može naučiti - dodao je umirovljeni general bojnik.

Ryan je konstatirao da se ukrajinska vojska počela mijenjati 2014. godine te da se tada počela prilagođavati standardima Sjevernoatlantskog saveza (NATO). Ryan je Kyiv Postu rekao da je ukrajinska vojska sazdana od nekoliko bitnih elemenata.

- Imate jedinice koje čine njihovu Teritorijalnu obranu, mješavinu profesionalnih starijih vojnika i nedavno mobiliziranih mladića. Čini se da u njoj djeluje dosta nezavisnih jedinica. A tu su i strani vojnici. Vojska im se brzo povećala i trebalo je uskladiti sve te bojne. S time bi se najbolji generali mučili i u mirnodopskim uvjetima, a kamoli u ratnima - rekao je Ryan.

image

Ukrajinski vojnici na obuci u Španjolskoj

OSCAR DEL POZO/AFP

Australski je general rekao da ne vidi zašto ukrajinska vojska ne bi mogla izvesti brzi napad poput onog koji je koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama izvela u Iraku.

- Vi vodstvo morate stvoriti. Iskustvo nije dovoljno, morate prikupiti različita iskustva kako biste bili dobar vođa - rekao je Ryan te dodao da su zato NATO-ove obuke važne.

- Ukrajinci pomoću njih mogu nadograditi znanja koja su njihovi vojnici i zapovjednici stekli u ukrajinskim školama - ustvrdio je australski general.

Ryan je rekao da ukrajinska vojska treba težiti ispunjavanju NATO-ovih standarda te da ga ona može ostvariti, ali da se to neće dogoditi preko noći. Dodao je da Ukrajina u konačnici želi i ući u NATO te da je zato važno da usvoji njegove vojne standarde.

image

Ukrajinski vojnici brane svoje položaje kod Bahmuta

Sergey SHESTAK/AFP

Australski je general rekao da ukrajinska vojska, kao i mnoge druge vojske, trenutno vodi dvije bitke - jednu protiv ruskih snaga, a jednu unutar sebe. Ryan kaže da je sasvim normalno da stari i novi vojnici, stari i novi načini razmišljanja, stalno sukobljavaju te da se to događa od vremena Aleksandra velikog.

- Zapovjednici moraju balansirati između ubijanja neprijatelja i dopuštanja svojim vojnicima da uče i rastu. Američka vojska koja je ušla u Drugi svjetski rat bitno je drukčija od američke vojske koja je iz njega izašla. Ukrajinska vojska koja će nakon pobjede izaći iz rata s Rusijom bit će drukčija od ukrajinske vojska koja je u njega ušla. Da bi pobijedila, treba joj dobro vodstvo i ukrajinsko je vojno vodstvo pokazalo da je bolje od ruskog. To, međutim, ne znači da je ono savršeno. Mislim da mora balansirati između teških i lakih jedinica. Uz to, vidjeli smo koliko helikopteri ranjivi te koliko je protuzračna obrana važna. Treba vidjeti koliko treba uložiti u to, a koliko u jedinice koje su na prvoj liniji - rekao je Ryan.

image

Ukrajinski vojnik na istoku Ukrajine

Aris Messinis/AFP

Mark Cancian, viši savjetnik Međunarodnog sigurnosnog programa Centra za strateške i međunarodne studije, rekao je u četvrtak Newsweeku da je Ryan bio u pravu kada je govorio o važnosti ljudskih elemenata u ratovanju, pogotovo vodstva i obuke.

- Nema sumnje da Ukrajinci, uz Ruse, imaju najviše recentnog borbenog iskustva. Ukrajinska je vojska bolja od ruske, no to ne znači da je najbolja u svijetu - rekao je Cancian.

Cancian je rekao da američki marinci prije odlaska na bojište prođu obuku koja traje 22 tjedna. Ukrajinski su vojnici na bojišta poslani nakon dva ili tri tjedna obuke.

- Ukrajinci su na vježbe poslali dva bataljuna. Američka vojska na slične vježbe godišnje pošalje njih 60. Većina ukrajinskih zapovjednika pokazala je veliku sposobnost, no vjerojatno su nedovoljno obučeni da izvode kompleksne manevre - rekao je Cancian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2024 19:35