SVIJET SE PRŽI

‘Ovo je užasno!‘: Padaju nevjerojatni rekordi, dijelu Hrvatske večeras opet prijeti opasno nevrijeme

Vatrogasci se bore s požarima u dijelovima Grčke i Kanarskih otoka

Ekstremne vrućine u Europi

 AFP

Ekstremne vrućine su danas u vremenskoj prognozi diljem svijeta, dok istodobno bjesne šumski požari i na snazi su zdravstvena upozorenja u dijelovima Azije, Europe i Sjeverne Amerike.

Vatrogasci se bore s požarima u dijelovima Grčke i Kanarskih otoka, Španjolska se nakon kratkog predaha pridružila zemljama koje su izdale upozorenja na vrućinu, a djeci na Sardiniji rečeno je da izbjegavaju sportske aktivnosti.

Od Kalifornije do Kine, vlasti upozoravaju na zdravstvene opasnosti koje donose visoke temperature, pozivajući ljude da piju vodu i sklone se od sunca.

"Ne možete biti na ulici, to je užasno", rekla je Lidia Rodriguez, 27, u Madridu.

Temperaturni rekordi padaju diljem svijeta, s novim postavljenim u Kini i Sjedinjenim Državama, te novim najvišim vrijednostima u Francuskoj.

image

Požar kod Atene

Aris Messinis/Afp
image

Požar kod Atene

Valerie Gache/Afp

Peking je oborio rekord star 23 godine s 27 uzastopnih dana temperatura iznad 35 stupnjeva Celzijusa, rekli su prognostičari.

Phoenix je oborio sličan rekord, star 49 godina, gdje se 19 dana uzastopce temperatura nije spuštala ispod 43,3 Celzija, rekli su meteorolozi.

U južnoj Francuskoj zabilježeno je rekordnih 29,5 °C u alpskom skijalištu Alpe d‘Huez, dok je 40,6 °C prvi put zabilježeno u Verdunu u podnožju Pireneja.

U snažnom podsjetniku na učinke globalnog zatopljenja, UN-ova Svjetska meteorološka agencija (WMO) rekla je da trend "ne pokazuje znakove smirivanja".

image

Phoenix, Arizona

Patrick T. Fallon/Afp
image

Phoenix, Arizona

Patrick T. Fallon/Afp
image

Temperatura u Arizoni nije se spuštala ispod 47,7 stupnjeva (118 Fahrenheita

Patrick T. Fallon/Afp
image

Tempe, Arizona

Patrick T. Fallon/Afp
image

Požari na području Atene

Aris Messinis/Afp
image

Gašenje požara u okolici Atene

Valerie Gache/Afp

"Intenzitet takvih događaja će rasti i svijet se mora pripremiti za intenzivnije toplinske valove", rekao je novinarima u Ženevi John Nairn, viši savjetnik za ekstremne vrućine pri WMO-u.

Sjeverozapadno od grčke prijestolnice Atene, stupovi dima nadvili su se nad šumu Dervenohoria, gdje još uvijek gori jedan od nekoliko požara oko glavnog grada i šire.

Glasnogovornik vatrogasaca Janis Artopios nazvao ga je "teškim danom", s novim toplinskim valom na horizontu u četvrtak i očekivanim temperaturama od 44 °C.

Šumski požar u primorskom odmaralištu Loutraki, gdje je prema gradonačelniku 1200 djece evakuirano u ponedjeljak iz ljetnih kampova, još uvijek gori.

image

Dolina smrti u Kaliforniji, 16. srpnja

Ronda Churchill/Afp
image

Osvježenje za dječaka u Pojasu Gaze

Mohammed Abed/Afp
image

Na velikom ekranu u Milanu prikazane su temperature

Gabriel Bouys/Afp
image

Sevilla

Cristina Quicler/Afp

Na Kanarskim otocima oko 400 vatrogasaca bori se s požarom koji je opustošio 3500 hektara šume i prisilio 4000 stanovnika na evakuaciju, a vlasti su upozorile stanovnike da vani nose maske za lice zbog loše kvalitete zraka.

Temperature su nemilosrdne u Italiji i Španjolskoj, gdje su za tri regije objavljeni crveni alarmi za ekstremne vrućine.

Predviđa se da će talijanski otoci Sardinija i Sicilija možda premašiti rekord kontinenta od 48,8 °C zabilježen na Siciliji u kolovozu 2021.

U Lanuseiju, u blizini istočne obale Sardinije, dječji ljetni kamp ograničio je posjete plaži na rano jutro i zabranio sportove, rekla je učiteljica Morgana Cucca za AFP.

U Cagliariju, glavnom gradu Sardinije, farmaceutkinja Teresa Angioni rekla je da se pacijenti žale na simptome povezane s vrućinom.

image

Madrid

Javier Soriano/Afp
image

Barcelona

Pau Barrena/Afp
image

Piazza del Popolo, Rim

Tiziana Fabi/Afp

Uglavnom kupuju dodatke magnezija i kalija i traže da im izmjere krvni tlak koji je često nizak, rekla je Angioni.

Mnogi diljem Italije potražili su spas uz more, uključujući i one iz Rima, gdje je podnevna vrućina dosegnula 40 °C.

"Svakako je bolje na plaži, ima barem malo vjetra s mora. Nije moguće ni ostati u gradu, prevruće", rekla je Virginia Cesario (30) na plaži Focene u blizini glavnog grada.

Deseci milijuna Amerikanaca iskusili su opasne razine vrućine u utorak.

U gradu San Angelu u Teksasu, gdje se očekivalo da će temperature doseći 40-42 °C, Nacionalna meteorološka služba rekla je da "ponestaje načina da kaže da će tamo biti vruće".

"Budući da će temperature u cijelom području vjerojatno ponovno prijeći granicu od 40 stupnjeva, molimo vas da nastavite prakticirati sigurnost od topline i pokušati ostati hladni", objavila je agencija na Twitteru.

A u Arizoni je živa u zračnoj luci Phoenix Sky Harbor ponovno premašila 43 stupnja u utorak, oborivši prethodni rekord od 18 uzastopnih dana sa ili iznad te temperature, postavljen 1974.

"Sve ih ojačava jedan čimbenik: klimatske promjene."

U dijelu Hrvatske pljuskovi, moguća i tuča

U Hrvatskoj bi se mogao u srijedu ponoviti jučerašnji scenarij. U prijepodnevnim satima mogući su u dijelu unutrašnjosti lokalni pljuskovi, praćeni grmljavinom uz moguće nevrijeme, no češći će biti poslijepodne, osobito prema večeri i tijekom noći na četvrtak.

Ne može se isključiti ni tuča. U Dalmaciji i dalje pretežno vedro, na sunčanom sjevernom Jadranu navečer su mogući lokalni pljuskovi. Najviša temperatura uglavnom između 31 i 36 Celzijevih stupnjeva.

Nestabilno vrijeme nas očekuje i u četvrtak. Treba računati na kišu i pljuskove, osobito na sjevernom Jadranu i u gorju, ali češće u prvom dijelu dana, poručuje Tea Blažević, meteorologinja N1.

Kišu i pljuskove donijet će i petak, osobito poslijepodne i to u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Toplinski val u Dalmaciji se nastavlja sve do kraja tjedna. Na kontinentu u drugom dijelu tjedna nestabilno i manje vruće uz vjetar sjevernog smjera.

image

Zrinjevac, Zagreb

Denis Lovrovic/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:35