KAOTIČNA KONFERENCIJA

'OVO JE VELIK DAN ZA GEORGEA' Trump održao još jednu presicu na kojoj nije odgovarao na pitanja novinara i sve sablaznio izjavom o preminulom Floydu

 
 AFP

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je uredbu o financijskoj pomoći za male biznise i tim povodom održao je još jednu, gotovo sat vremena dugu, konferenciju za medije na kojoj nije želio odgovarati na pitanja novinara.

Čitavih sat vremena gotovo slavljeničkim tonom nizao je prilično nepovezana zapažanja o smanjenju nezaposlenosti i gospodarskom rastu u mjesecu svibnju do kojega je došlo nakon ublažavanja restrikcija te rekao kako američko gospodarstvo doživljava snažan uzlet poput 'rakete' i obećao brz oporavak od izolacije uvedene zbog pandemije novog koronavirusa.

'Sada se događa vjerojatno najveći gospodarski oporavak u američkoj povijesti i neće stati na ovome, nastavit će se', rekao je Trump na događaju u Bijeloj kući. 'Ovo nitko nije očekivao.'

Trump je kazao da će oporavak u pravom smislu riječi nastupiti tijekom 2021., inzistirajući da će se SAD moći nositi s pandemijom.

Nezaposlenost u SAD-u je i dalje veća od 13 posto, unatoč padu u svibnju.

Ponovno je pozvao da se nastavi s ublažavanjem mjera izolacije i otvori gospodarstvo u svim saveznim državama.

Naglasio je da će se američki gospodarski oporavak pozitivno odraziti na globalni gospodarski rast.

'Mi smo pozitivna sila. Mi smo ključni za svijet u jednom smislu', kazao je.

Nakon toga, govorio je i o prosvjedima vezanim za smrt Georgea Floyda te je oboje - i koronakrizu i prosvjede - proglasio gotovo završenom pričom.

'Nadam se da nas George gleda odozgora i kaže: 'Ovo što se događa u našoj zemlji je važno. Ovo je velik dan za njega, velik dan za sve. Ovo je velik dan za sve nas kad se radi o jednakosti', rekao je Trump.

Na pitanja iznenađenih novinara kako je to točno mislio da je ovo velik dan za Georgea Floyda, koji je sahranjen niti 24 sata ranije, Trump je napuštajući presicu još samo jednom ponovio: 'Velik dan'.

Gradonačelnica Washingtona zatražila od Trumpa da ukloni savezne snage iz grada

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser zatražila je u petak od američkog predsjednika Donalda Trumpa da ukloni savezne sigurnosne snage iz Washingtona koje su pomagale policiji prilikom najtežih sukoba s prosvjednicima.

Savezne snage raspoređene su zbog prosvjeda protiv policijske brutalnosti, nakon ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda.

Bowser je u pismu predsjedniku napisala da zadnjih dana nije bilo novih uhićenja te je zatražile da postrojbe napuste "naš grad".

Demokratska gradonačelnica suptilno je podržala prosvjede te je sve više kritična prema oštrim metodama saveznih snaga u glavnom gradu SAD-a.

Washington kao glavni grad ima poseban autonomni status te nije dio niti jedne savezne države, a niti sam nije država, zbog čega savezna vlada ima značajan utjecaj i moć u tom gradu.

Savezne trupe intervenirale su u najtežim sukobima s prosvjednicima, a upotrijebile su i suzavac ispred Bijele kuće.

Članovi raznih agencija ministarstva pravosuđa viđeni su na prosvjedima, tako i interventni timovi BOP-a, službe zadužene za kontrolu zatvora.

Zbog incidenata se obnovila debata o mogućem statusu države za Washington D. C.

Bowser je na Twitteru zagovarala tu ideju ovoga tjedna, čemu se protive republikanci u Kongresu.

"Podržite D. C. sada ili se kasnije pitajte što će se dogoditi vašoj državi", napisala je Bowser na Twitteru.

Washington D. C. nastao je 1790. kada su države Maryland i Virginia dale dio svog teritorija kako bi savezna vlada mogla imati sjedište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:05