KOKTEL POLITIKE I SEKSA

Ovo je zlatni par zbog kojeg je izbio jedan od najvećih skandala ikad u EU institucijama!

Eurozastupnica se sumnjiči da je bila dio grupe briselskih dužnosnika koji su uzimali velike svote novca od naftom bogatog Katra

Eva Kaili i Francesco Giorgi

 Eurokinissi/Zuma Press/Profimedia

Prije točno godinu dana briselski establišment zatresla je ogromna korupcijska afera u središtu koje se našla grčka eurozastupnica i potpredsjednica Europskog parlamenta Eva Kaili i njen dečko Francesco Giorgi. Nakon što su ih zbog sumnje na korupciju, pranje novca i organizirani kriminal mjesecima pratili i prisluškivali, belgijski policajci 9. prosinca 2022. upali su u stan potpredsjednice Parlamenta.

Kaili je uhićena, a u njenom stanu pronađeno je oko 150 tisuća eura.

U sklopu te akcije - u koju su uz Kaili bili uključeni i njen otac Alexandruos, njen životni partner Giorgi i bivši talijanski europarlamentarac Pier Antonio Panzeri koji je, kako tužitelji tvrde, bio začetnik cijele operacije i čovjek koji je svog mladog i ambicioznog suradnika Francesca Giorgija uveo u briselsko (para)političko podzemlje - belgijska je policija zaplijenila više od pola milijuna eura.

I dok je grčka eurozastupnica od prvog dana negirala bilo kakvu krivnju, njen partner Francesco navodno je prvo istražiteljima priznao uzimanje mita u zamjenu za "lobiranje" u Europskom parlamentu, da bi se kasnije predomislio i branio tvrdnjom da su istražitelji priznanje izvlačili prijetnjama da će njegova kćerka ostati bez roditelja.

image
Afp/Profimedia

- Što god da je Giorgi izjavio tijekom boravka u pritvoru, to se dogodilo pod stravičnim pritiskom. Bojao se za svoju kćer - poručio je njegov odvjetnik.

Povodom godišnjice uhićenja tadašnje potpredsjednice Europskog parlamenta, ugledan i u europskim političkom krugovima utjecajan Politico objavio je ogromnu priču o nekad najglamuroznijem, a sada najozloglašenijem briselskom paru - s puno pikantnih detalja iz same istrage velike korupcijske afere koja je nazvana "Qatargate".

Ukratko, grčka eurozastupnica sumnjiči se da je bila dio grupe utjecajnih briselskih dužnosnika koji su uzimali velike svote novca od naftom bogatog Katra - ali i iz Maroka i Mauritanije - u zamjenu za promicanje interesa tih zemalja u Europskom parlamentu.

Nakon što je mjesecima bila pod nadzorom belgijskih tajnih službi zbog sumnje da sudjeluje u velikoj korupcijskoj shemi, Kaili je uhićena 9. prosinca prošle godine. dakle, istog dana kada su se u Katru - zemlji koja se sumnjiči za sponzoriranje briselske korupcijske hobotnice - igrale dvije polufinalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva: Hrvatska - Argentina i Francuska - Maroko.

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg se, kako istražitelji tvrde, Katar upustio u tu sumnjivu lobističku akciju bilo je "pranje" imidža te naftom bogate zemlje.

"Dok se Katar spremao ugostiti Svjetsko nogometno prvenstvo, Eva Kaili i Francesco Giorgi bili su među najžešćim zagovornicima te zaljevske države u Bruxellesu. Gorljivo su branili Katar od optužbi za kršenje ljudskih prava i za skandalozno postupanju prema stranim radnicima. Samo par dana prije početka Svjetskog prvenstva katarski ministar rada Ali bin Samikh Al Marri zvani "Doktor" pripremao se za saslušanje pred Odborom za ljudska prava u Europskom parlamentu. Uoči tog saslušanja grčka zastupnica pojačala je svoje aktivnosti. Prema javno dostupnim podacima kao i materijalima koji su prikupljeni tijekom istrage, a u koje je Politico imao uvid, Eva Kaili letjela je više puta u Dohu i natrag, te je sate i sate provela u moljenju i nagovaranju kolega zastupnika u Parlamentu da Katru daju najvišu ocjenu za poštivanje ljudskih prava ... Šokantno uhićenje visoke dužnosnice Europskog parlamenta, njezinog dečka i njihovih navodnih suučesnika otvorila su prozor u mutni svijet lobiranja za strane vlade u srcu europske demokracije. ‘Briselski balon‘, kako se kolokvijaklno naziva sustav u kojem se kreira zakonodavstvo Unije, sebe voli promarati kao globalnog lidera na polju demokracije, transparentnosti i poštivanja ljudskih prava. Postoji, međutim, i druga strana glavnog grada Europske unije - ekosustav skrivenih veza i korupcije", piše Politico.

image

Eva Kaili u prosincu prošle godine

Eric Vidal/Afp

U velikoj istraživačkoj priči detaljno se opisuje razvoj partnerstva grčke zastupnice, njenog asistenta, a kasnije i ljubavnika, te Giorgijevog mentora Panzerija.

"Nakon što bi bili uhićeni, Giorgi i Panzeri prepucavali su se oko toga koja je točno bila uloga svakoga od aktera uključenih u taj lobistički aranžman. Jedan od ključnih Giorgijevih zadataka bilo je podizanje gotovinskih uplata na raznim mjestima u Bruxellesu, često od osoba koje uopće nije poznavao. Jednom prilikom podigao je pored Krakljevske palače 300 tisuća eura u gotovini od osobe koja je vozila crni Audi nizozemskih registarskih oznaka ... Ukupno je bilo desetak takvih primopredaja, a svota nikad nije bila mnaja od 50.000 eura. Za taj novac Giorgi i Panzeri svojim su klijentima trebali osigurati konkretne rezultate u Europskom parlamentu. Osim za Katar radili su i za Maroko i Mauritaniju ... Kako je Giorgi razvijao svoje partnerstvo s Panzerijem, tako se i njegova romansa s Kaili razvijala u poslovno partnerstvo. Iako su oboje već imali nekretnine - uključujući Kailina dva stana u Ateni vrijedna 400.000 eura i jedan u Bruxellesu, kao i Giorgijev briselski stan - njih dvoje su na Badnjak 2019. kupili i stan u blizini Europskog parlamenta za 375.000 eura. Dvije godine kasnije za 300 tisuća eura kupili su i zemljište na grčkom otoku Parosu, gdje su planirali izgraditi vile za odmor. Zatim je 2022. godine uslijedila kupnja "penthousea" tik do Parlamenta, vrijednog 650.000 eura. Sve u svemu, u dvije godine oni su kupili nekretnina vrijedne više od 1,3 milijuna eura", piše Politico.

Nakon što su izašli iz pritvora Giorgi i Kaili ponovno su se zbližili.

- Po svemu sudeći, njih dvoje opet žive zajedno. Njezin odvjetnik tvrdi da su dobili dozvolu da stanuju skupa unatoč činjenici da su osumnjičenici u istom pravosudnom postupku. Iako su Kaili i Giorgi odbili komentirati navode iz ovog članka, očito je kako nisu odustali od borbe. Giorgijev WhatsApp status je ‘Fortitudine vincimus‘ (izdržljivošću do pobjede) - zaključuju autori teksta o najpoznatijem briselskom ljubavnom paru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:10