KOALICIJA PROTIV MOSKVE

Ovo još nije viđeno, Poljska, Finska, Norveška i baltičke zemlje spuštaju ‘istočnu zavjesu‘: ‘Dogovor je pao!‘

Još uvijek nema vremenskog okvira za početak realizacije plana

Pilot borbenog aviona Rafale priprema svoju letjelicu prije odlaska u misiju zaštite zračnog prostora baltičkih država

 Thibaud Moritz/afp/profimedia/Thibaud Moritz/afp/profimedia

Poljska, Finska, Norveška i baltičke zemlje postigle su dogovor o stvaranju ‘zida od dronova’ kako bi zaštitile svoje granice pomoću bespilotnih letjelica. Novi plan najavila je u petak Agne Bilotaite, ministrica unutarnjih poslova Litve, objašnjavajući kako će se zid dronova protezati od Norveške do Poljske s ciljem zaštite od provokacije neprijateljskih zemalja i sprječavanja krijumčarenja.

- Ovo je potpuno nova stvar, zaštita naših granica ne samo fizičkom infrastrukturom i sustavima nadzora, već i bespilotnim letjelicama i drugim tehnologijama - rekla je za novinsku agenciju BNS.

Zemlje će osim bespilotnih letjelica za nadzor graničnih područja koristiti i sustave protiv dronova iz ‘neprijateljskih zemalja’. Bilotaite tvrdi da je Litva već započela s planovima pojačane zaštite, dok će ostale zemlje i njihovi stručnjaci izraditi plan za implementaciju zida dronova.

image

Agne Bilotaite, ministrica unutarnjih poslova Litve

Ukrinform/ddp Usa/profimedia/Ukrinform/ddp Usa/profimedia

Državna granična služba nedavno je uspostavila i specijalnu jedinicu UAV koja je u procesu nabave dodatnih bespilotnih letjelica i sustava protiv bespilotnih letjelica.

Nije mogla dati vremenski okvir za početak realizacije plana, ali je napomenula da bi se zid mogao napraviti uz pomoć EU fondova. Ministri su se također složili organizirati zajedničke vježbe evakuacije u zemljama koje će biti uključene u dogovor.

image

NATO-ova vježba iznad Baltika

Petras Malukas/afp/profimedia/Petras Malukas/afp/profimedia

- Dogovorili smo se da ćemo održati regionalne vježbe kako bismo testirali evakuaciju stanovništva, da vidimo jesu li naše institucije spremne za rad, za međusobnu interakciju, koji su naši kapaciteti za smještaj ljudi, kakvi su kapaciteti drugih zemalja i jesu li spremni primiti određeni broj naših ljudi - objasnila je Bilotaite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 21:13