STRAŠNA SMRT

‘Ovo još nismo vidjeli‘: Umro od covida nakon trosatne bolne erekcije koja se javila kao rijedak simptom

Medicinari su ga 12 sati držali u ležećem položaju licem prema dolje, a kad su ga okrenuli na leđa, primijetili su da ima erekciju
Covid bolnica, ilustracija
 Martin Bertrand/Alamy/Alamy/Profimedia

Pacijent s koronavirusom u SAD-u pretrpio je bolnu trosatnu erekciju zbog rijetke komplikacije vezane uz tu bolest, piše Daily Mail.

Neidentificiranom 69-godišnjaku iz Ohija dijagnosticirano je stanje medicinski poznato kao prijapizam, dok je prošle jeseni bio u bolnici s teškim simptomima Covida.

U kolovozu je primljen u bolnicu Miami Valley zbog otežanog disanja i upale, zbog čega mu se tekućina nakupila u plućima.

Pacijent, koji je bio pretio, podvrgnut je sedaciji i stavljen je na respirator kada se nakon 10 dana liječenja njegovo stanje pogoršalo i pluća su mu počela otkazivati.

Medicinari su ga 12 sati držali u ležećem položaju licem prema dolje što je hitna tehnika koja mu je pomagala da dođe do zraka. Kad su ga kasnije tog popodneva okrenuli na leđa, sestre su primijetile da ima erekciju.

Krvni ugrušci

Pišući u časopisu The American Journal of American Medicine, medicinari koji su ga liječili rekli su kako vjeruju da je Covid izazvao krvne ugruške u njegovom penisu.

Na penis pacijenta stavljen je oblog s ledom kako bi se oteklina pokušala spustiti, ali ukočenost se zadržala tri sata. Liječnici su mu tada morali iglom ispustiti krv iz penisa. Iako se prijapizam nije vratio, pacijent je umro u JIL-u jer su mu na kraju zakazala pluća.

Liječnici su rekli da su kavernozna tijela - komore tkiva unutar penisa - bila kruta, ali da je vrh penisa bio mlitav.

Čovjeku je dijagnosticiran prijapizam s malim protokom, što je situacija kad je krv zarobljena u erekcijskim komorama, te se vjeruje da su erekciju uzrokovali ugrušci u krvi.

Budući da je pacijent bio u nesvijesti, nije mogao odgovoriti na pitanja koliko boli trpi.

Ali poznato je da stanje - koje može uzrokovati trajnu štetu ako se brzo ne liječi - s vremenom postaje vrlo mučno.

Oteklina je popustila 30 minuta nakon što su mu iz penisa iscrpili krv, a pacijentu su dani i lijekovi za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka.

U mnogih je bolesnika utvrđeno da Covid oštećuje krvne žile, uzrokujući opasne krvne ugruške.

Iako stručnjaci nisu sigurni zašto virus uzrokuje blokade, prevladava teorija da je to rezultat pretjerane imunološke reakcije nazvane "citokinska oluja", prilikom koje tijelo napada zdravo tkivo.

Komentirajući slučaj, dr. Richard Viney, urološki kirurg u bolnici Queen Elizabeth u Birminghamu, rekao je da je to 'vrlo zanimljivo'.

Rijedak slučaj

Rekao je da dosad nije naišao na pacijente s Covid-19 koji pate i od prijapizma.

'Nismo vidjeli nijedan slučaj prijapizma povezanog s Covidom, a, koliko sam upoznat, imali smo više pacijenata s Covidom nego bilo koja druga europska bolnica, tako da je ovo očito rijetka, ali objašnjiva manifestacija Covida.

'Ovaj je pacijent imao prijapizam niskog protoka koji bi se sigurno uklopio u mikroembolije (mali ugrušci koji se stvaraju u manjim krvnim žilama) i to je jedna od komplikacija Covida koju vidimo u mnogim drugim organskim sustavima.'

Prijapizam također utječe na muškarce s bolestima srpastih stanica, leukemijom (rakom krvi) ili malarijom, ali se može dogoditi nasumce bez ikakvog okidača.

Zgrušavanje krvi zabilježeno je kao opasna komplikacija kod otprilike trećine bolesnika zaraženih koronavirusom. Kada ugrušci blokiraju arterije ili vene, začepljenja mogu izazvati fatalne srčane i moždane udare. Oni također mogu dovesti do prijapizma.

No ovo nije prvi put da Covid pacijent pati od prijapizma.

Neidentificirani 62-godišnjak iz Francuske pretrpio je ovo bolno stanje dok je bio u bolnici zbog teškog stanja izazvanog covidom, a dva je tjedna bio i na respiratoru.

Liječnici iz Centra Hospitalier de Versailles u Le Chesnayu, u blizini Pariza, pisali su o ovom čovjeku u The American Journal of Emergency Medicine.

Myriam Lamamri, liječnica intenzivne njege koja je liječila francuskog pacijenta, objasnila je da je vjerojatni uzrok prijapizma zgrušavanje krvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:19