NEOBIČAN POTHVAT

Ovo mora biti nekakav rekord! Dominik i Jale za povratnu ambalažu u jednom danu dobili 10.200 kuna!

U dućanima bili šokirani količinom ambalaže te im nisu htjeli sve primiti odjednom

Ilustracija

 Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

Jedan je par postavio rekord u zaradi od povratne ambalaže koju su u jednom danu predali u supermarketima, piše Danica.hr.

Riječ je o paru iz njemačke savezne pokrajine Schleswig-Holstein koji je trgovačkim lancima Reweu i Nahkaufu u jednom danu predao praznu ambalažu te je za to dobio 1358,31 eura. Preračunato u kune, to iznosi oko 10.200 kuna.

Kako doznaje portal Fenix magazin, Dominik (28) i njegova žena Jale (30) iz Averlaka u Schleswig-Holsteinu htjeli su vidjeti koliko povratne ambalaže mogu prikupiti u jednoj godini. Cilj im je bio prikupiti 100 vreća s bocama.

Kad su ih konačno prikupili, odlučili su ih odnijeti i vratiti u trgovinu. No, nije sve teklo tako glatko jer su dućanima bili šokirani količinom ambalaže te im nisu htjeli sve primiti odjednom.

Dominik i Jale sve su snimili te su trominutni video o svojem neobičnom pothvatu objavili na Youtube kanalu.

Inače, za kupnju povratne ambalaže u Njemačkoj se plaća polog od 25 centi (oko 1,9 kuna) a od 1. siječnja iduće godine uvodi se i za ambalažu za sokove od voća i povrća koji su ranije bili izuzeti. Tako će gotovo sve jednokratne plastične boce za piće podlijegati povratnoj naknadi.

U Norveškoj je naknada za male boce 11 centi, a za velike 27 centi. U Danskoj je to 20 i 40 centi, Njemačkoj 25 centi, a u Nizozemskoj 10 centi za male i 25 centi za velike boce. U Hrvatskoj je to 7 centi za svu ambalažu, što znači da je u Njemačkoj naknada veća za tri i pol puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:30