STIGLI VLAKOM

‘Ovo nije rat, ovo je terorizam‘: Poljski čelnik s predsjednicima baltičkih zemalja u posjetu Kijevu

Litavski predsjednik Gitanas Nauseda nakon posjeta rekao je da je mjesto Borodjanka „natopljeno bolom i patnjom“

Gitanas Nauseda, Andrzej Duda, Volodimir Zelenski, Egils Levits, Alar Karis

 AFP

Poljski predsjednik Andrzej Duda u srijedu je rat u Ukrajini nazvao "terorizmom", dodajući da oni koji su počinili zločine moraju izaći pred pravosuđe te da to mora vrijediti i za one koji su davali naredbe.

Duda, zajedno s tri predsjednika baltičkih zemalja, posjetio je Kijev kako bi se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Ujedno se obratio i novinarima te je rekao da "ovo nije rat, ovo je terorizam."

Ranije je posjetio i Buču, mjesto blizu Kijeva, gdje je otkriće ubijenih civila nakon povlačenja ruskih snaga izazvalo globalno zgražanje.

Rusija poriče da tijekom napada gađa civile, a ujedno je i optužbe da su njezini vojnici počinili ratne zločine nazvala lažnim vijestima.

image

Andrzej Duda

AFP
image
AFP

Litavski predsjednik Gitanas Nauseda nakon posjeta rekao je da je mjesto Borodjanka „natopljeno bolom i patnjom“ nakon „brutalnih ratnih zločina“.

Nauseda i Duda, te Estonac Alar Karis i Latvijac Egils Levits u Ukrajinu su stigli zajedno vlakom u cilju iskazivanja podrške ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju „u trenutku ključnom“ za Ukrajinu, rekao je u srijedu ujutro poljski čelnik.

"Ovdje je tamna strana čovječanstva pokazala svoje lice", napisao je na Twitteru Nauseda, nakon zaustavljanja u bombama uništenoj Borodjanki koja je bila poprište navodnih zlostavljanja tijekom duge ruske okupacije.

To mjesto je „natopljeno patnjom i boli“, a „ukrajinski civili su tamo ubijani i mučeni“, rekao je Litavac, ponovivši kako ruski ratni zločini neće ostati bez kazne.

"Ovaj rat, moramo ga pobijediti", inzistirao je litavski predsjednik.

Detalji o posjetu predsjednika nisu bili javni iz sigurnosnih razloga.

Poljski je predsjednik na Twitteru objavio fotografiju na kojoj se vidi s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskijem.

image

Gitanas Nauseda, Andrzej Duda, Volodimir Zelenski, Egils Levits, Alar Karis

Handout/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:29