KOORDINACIJA

Ovo se ne događa često: Sirijski ministar obrane posjetio Jordan, evo o čemu se razgovaralo

Radi se o prvom takvom sastanku od izbijanja sirijskog sukoba prije deset godina
Ali Abdullah Ayyoub
 SANA/AFP

Sirijski ministar obrane posjetio je u nedjelju Jordan kako bi razgovarao o stabilnosti na međusobnoj granici, prvom takvom sastanku od izbijanja sirijskog sukoba prije deset godina kada su susjedne zemlje podržala suprotstavljene frakcije.

Sastanak je uslijedio nakon velike vojne ofenzive koja je zauzela posljednji pobunjenički bastion u južnoj Siriji, a nakon što je ovog mjeseca ponovno uspostavila kontrolu nad gradom Deraa.

Načelnik jordanske vojske, general-potpukovnik Yousef Hunaiti sastao se sa sirijskim ministrom obrane i načelnikom stožera Alijem Ayyoubom zbog situacije u gradu Deraa i razgovarao o pitanjima poput borbe protiv terorizma i krijumčarenja droga na tom području, priopćila je jordanska vojska.

"Razgovori su se ticali intenziviranja buduće koordinacije oko svih zajedničkih pitanja", navodi se u priopćenju jordanske vojske.

Proiranska elitna četvrta divizija sirijske vojske više je od dva mjeseca opsjedala područje na kojem su 2011. izbili prvi mirni prosvjedi protiv autoritarne vlasti, koji su prerasli u građanski rat.

Jordan je godinama podržavao pobunjenike na čijoj je strani bio Zapad, a koji su kontrolirali jug Sirije, sve dok kampanja sirijske vojske 2018. uz pomoć ruskih zračnih snaga i milicija koju podržava Iran nije preuzela provinciju.

U vojnim razgovorima između Sirije i Jordana, rekli su izvori, također se govorilo o velikom skoku u krijumčarenju droge posljednjih mjeseci, za koji jordanski dužnosnici kažu da iza njega stoji libanonski Hezbollah koji podržava Iran.

Hezbollah odbacuje zapadne optužbe da stoji iza više milijardi dolara vrijedne mreže za krijumčarenje droge koja se iz Sirije kreće preko Jordana za izvoz u Perzijski zaljev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:16