IPAK SE PRIČA...

Ovo se ne pamti od 13. svibnja: Uspostavljena komunikacija s Moskvom, u Washingtonu šute

Američki ministar obrane Lloyd Austin i njegov ruski kolega Sergej Šojgu razgovarali su u petak o situaciji u Ukrajini

Lloyd Austin Sergej Šojgu

 Rod Lamkey/Afp

Američki i ruski ministri obrane razgovarali su telefonom što je tek drugi njihov razgovor od početka rata u Ukrajini, piše BBC.

Američki ministar obrane Lloyd Austin i njegov ruski kolega Sergej Šojgu razgovarali su u petak, potvrdile su obje zemlje. Tema razgovora bila je, dakako, situacija u Ukrajini.

Jedini prijašnji telefonski razgovor dogodio se 13. svibnja.

Nakon poziva u petak, Pentagon je priopćio da je Austin ‘naglasio važnost održavanja linija komunikacija otvorenima usred rata protiv Ukrajine koji je u tijeku‘.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da se razgovaralo o ‘aktualnim pitanjima međunarodne sigurnosti, uključujući situaciju u Ukrajini‘.

Tijekom njihovog prethodnog razgovora u svibnju, Austin je pozvao svog kolegu da pozove na trenutni prekid vatre - zahtjev koji ovaj put nije niti spomenut.

Američki novinari su se raspitivali o detaljima razgovora između Austina i Šojgua, ali u Washingtonu vlada zavjet šutnje.

Razgovor se dogodio nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin nekoliko puta nagovijestio da bi mogao biti spreman upotrijebiti nuklearno oružje u Ukrajini i nakon što ga je američki predsjednik Joe Biden upozorio da na to niti ne pomišlja.

Dužnosnici SAD-a i Velike Britanije kažu kako vjeruju da su šanse da će Putin svoje prijetnje doista sprovesti u djelo prilično male.

Ionako loši odnosi između SAD-a i Rusije dodatno su se pogoršali nakon invazije na Ukrajinu.

Čelnici obiju zemalja sastali su se sredinom 2021., a taj je susret opisan kao pozitivan korak prema boljim odnosima. No kad su stvari u Ukrajini eskalirale, odnosi su se naglo srozali.

Putin i Biden razgovarali su telefonom nekoliko puta u mjesecima prije rata i tada je američki predsjednik upozorio svog ruskog kolegu da odstupi. Nakon početka invazije, čelnici dvaju zemalja više nisu razgovarali.

No sada bi obojica trebala prisustvovati samitu G20 u Indoneziji sljedećeg mjeseca, ali su nagovijestili da će izbjeći da se osobno susretnu.

SAD je na rat odgovorio paketom sankcija Rusiji, uz slanje značajne vojne pomoći Ukrajini.

Ranije ovog tjedna Biden je optužio Putina da pokušava zastrašiti Ukrajince kako bi se predali, nakon što je Rusija proglasila izvanredno stanje u četiri nedavno anektirane regije Ukrajine.

Ruski predsjednik je sada u ‘nevjerojatno teškoj poziciji i jedino što mu je sada preostalo je da brutalno napada građane Ukrajine‘, kazao je Biden.

Rusija je ranije osudila SAD i Zapad zbog pokušaja utjecaja na rat isporukom oružja i druge pomoći Ukrajini.

Putin je prošlog mjeseca, prilikom objave aneksije četiri ukrajinske regije, optužio Zapad da se ponaša ‘kolonijalno‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:36