RUKAVICA U LICE

‘Ovo se nikada u povijesti nije dogodilo!‘ Panika na Aljasci, pogledajte što rade Moskva i Peking

Drama na Aleutskim otocima

Ruski nosač aviona, Admiral Kuznjecov, ilustrativna fotografija

 Andrey Luzik/Sputnik/Profimedia/Andrey Luzik/sputnik/profimedia

Ruske i kineske pomorske snage ovog su tjedna zajednički patrolirale u vodama blizu Aljaske. Američki vojni stručnjaci kažu kako je to bila najveća flota stranih ratnih brodova koja se toliko približila američkoj obali, piše The Wall Street Journal.

Dužnosnici SAD-a tvrde kako se čak jedanaest ruskih i kineskih brodova približilo Aleutskim otocima. Kineske i ruske brodove cijelo su vrijeme pratili američki razarači i zrakoplovi.

- Ovo je prvi put u povijesti (da ruski i kineski vojni brodovi patroliraju toliko blizu obale SAD-a). S obzirom na rat u Ukrajini i napetosti oko Tajvana, taj je potez vrlo provokativan - kaže umirovljeni mornarički kapetan Brent Sadler.

Glasnogovornik Sjevernog zapovjedništva američke vojske potvrdio je da su Rusija i Kina izvele zajedničku pomorsku patrolu u vodama blizu Aljaske, ali nije precizirao broj brodova niti njihovu točnu lokaciju.

- Zračne i pomorske snage pod našim zapovjedništvom provodile su operacije kako bi osigurale obranu SAD-a i Kanade. Patrola je ostala u međunarodnim vodama i nije se smatrala prijetnjom - stoji u priopćenju američke vojske.

Rusko i kinesko veleposlanstvo u Washingtonu nisu odgovorili na zahtjev za komentar, piše WSJ.

U tekstu se naglašava kako su američke snage - za razliku od ovog slučaja u kojemu su ruski i kineski brodovi stalno bili pod prismotrom četiriju američkih razarača - prošli put kada je sedam ruskih i kineskih brodova plovilo blizu Aleuta u pratnju poslale samo jedan brod Obalne straže.

Takav, kako kaže, mlak odgovor SAD-a žestoko je kritizirao republikanski senator iz Aljaske Dan Sullivan.

Intenzivniju suradnju kineske i ruske ratne mornarice američki dužnosnici tumače kao suprostavljanje Pekinga i Moskve savezništvu SAD-a s Japanom, Južnom Korejom i drugim regionalnim partnerima. Ruski ratni brodovi i kineska istraživačka plovila već su ranije primijećeni u arktičkoj regiji.

- Primijetil smo da se zajedničke ruske i kineske vježbe intenziviraju. Vidim da njihova suradnja postaje snažnija. To je zabrinjavajuće i to je opasno - kaže admiral John Aquilino, čelnik američkog Indo-pacifičkog zapovjedništva koje je odgovorno za vojne operacije u azijskom dijelu Pacifika.

Dok najnovija obrambena strategija Pentagona navodi Kinu kao glavnu dugoročnu prijetnju SAD-u, američki dužnosnici pomno prate povećanu suradnju između Pekinga i Moskve.

Nakon invazije na Ukrajinu, Kina je Rusiji postala najvažniji trgovinski partner, a srpanjsko izvješće čelnika američke obavještajne službe otkriva da je upravo Kina Moskvu opskrbila s kritičnom tehnologijom koja se može koristiti u civilne, ali i u vojne svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 03:00