VAŽAN PRVI KORAK?

‘Ovo što je Kina napravila je neobično... Iskreno, mislim da se domino kockice lagano slažu‘

‘Znam da mogu računati na vas da urazumite Rusiju i obje strane dovedete za pregovarački stol‘, kazao je Macron kineskom premijeru

Emmanuel Macron i Xi Jinping

 Ludovic Marin/Afp

Nakon posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Kini i njegovog sastanka s kineskim kolegom Xi Jinpingom, neki analitičari kažu kako je to možda početak nove runde mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije, piše Sky News.

Kina je, ‘vrlo neobično‘ objavila da nipošto ne podržava rat te da Rusiju ne opskrbljuje oružjem, čime se pozicionirala kao budući mirovni posrednik.

‘To je vrlo iskrena izjava kakve Kina obično dodatno ne pojašnjava. Čini se kao da se Kina želi pozicionirati kao posrednik u mirovnim pregovorima‘, kaže vojni analitičar Sean Bell.

‘To bi Kini odgovaralo i kod kuće, ali i što se tiče njezine pozicije u svijetu. Još smo daleko od tog trenutka, ali mislim da se već naziru neki pokazatelji da se domino kockice lagano slažu‘, kaže Bell.

Dodaje kako je jedna od tih kockica domina bila vidljiva i na marginama posjeta Volodimira Zelenskog Poljskoj u srijedu, kad je jedan njegov viši savjetnik omekšao njihov stav prema Krimu, rekavši da će, ako proljetna ofenziva bude uspješna, Ukrajina biti sprema sjesti s Rusijom za pregovarački stol i raspravljati o tom poluotoku.

Sve do sada, Ukrajina je bila vrlo čvrsta u stavu da neće ni na koji način pregovarati s Vladimirom Putinom sve dok Rusija ne odustane od Krima kojeg je anektirala 2014. godine.

‘Vidimo li mi to prve naznake da bi se pregovori mogli održati kasnije ove godine?‘, pita se Bell.

Inače, kineski se predsjednik slaže sa stavom da u sukob nikako ne bi trebalo uključiti i nuklearno oružje, kazao je nakon sastanka sa Xijem francuski predsjednik Macron.

Xi Jinping želi da se mirovni pregovori čim prije nastave te je pozvao međunarodnu zajednicu da u trenutnoj krizi ne dolijeva ulje na vatru.

Macron je zamolio lidera Kine da pritisne Rusiju da se pokori međunarodnom dogovoru o neširenju nuklearnog oružja, nakon što je Putin kazao kako će dio ruskog nuklearnog arsenala prebaciti u Bjelorusiju.

‘Znam da mogu računati na vas da urazumite Rusiju i obje strane dovedete za pregovarački stol‘, kazao je Macron kineskom premijeru.

Posjet u četvrtak, zajedno s predsjednicom EK-a Ursulom von der Leyen, čini se kao pokušaj popravljanja odnosa s Kinom, koji su već desetljećima prilično hladni - i to ne samo zbog kineskog odbijanja da osudi rusku invaziju.

No kineska podrška Rusiji, čini se, nije baš tako bezuvjetna kako se isprva mislilo.

New York Times je izvijestio da je kineski ambasador pri EU rekao kako su ranije kineske izjave o ‘prijateljstvu bez granica‘ s Rusijom, tek pusta retorika.

Doista, analitičari s Instituta za proučavanje rata kažu kako Putin nije uspio izvući neku korist od bilateralnog ‘prijateljstva bez granica‘ s Kinom čemu se najvjerojatnije nadao tijekom svog posljednjeg susreta Xi Jinpingom u Moskvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:17