SERGEJ LAVROV

‘Ovo što je rekao Borrell radikalno mijenja pravila igre. Reći ću vam što je pravi cilj ruske operacije u Ukrajini‘

Ruski dužnosnici rekli su da mirovni pregovori s Ukrajinom ne napreduju onoliko brzo koliko bi oni željeli

Sergej Lavrov

 Alexander Zemlianichenko/AFP

Rusija neće pauzirati svoju vojnu operaciju u Ukrajini radi novih krugova mirovnih pregovora, rekao je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Ruski dužnosnici rekli su da mirovni pregovori s Ukrajinom ne napreduju onoliko brzo koliko bi oni željeli i optužuju Zapad da pokušava minirati pregovore optužujući ruske snage da su počinile ratne zločine, što Moskva poriče.

Lavrov je u intervjuu za rusku državnu televiziju rekao da ne vidi razloga zašto ne bi nastavili pregovore s Ukrajinom, ali je inzistirao da Moskva neće zaustaviti svoju vojnu operaciju kada se dvije strane ponovno sastanu.

Lavrov je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio suspenziju vojne operacije tijekom prvog kruga pregovora potkraj veljače, ali stajalište Moskve od tada se promijenilo.

"Nakon što smo se uvjerili da Ukrajina ne planira odgovoriti istom mjerom, odlučeno je da tijekom idućih krugova pregovora neće biti pauze (u vojnoj akciji) sve dok se ne postigne konačan dogovor", rekao je Lavrov.

Lavrov je prošli tjedan optužio Kijev da je Moskvi iznio "neprihvatljiv" nacrt mirovnog sporazuma koji odstupa od dogovora koje su dvije strane prije postigle. Kijev je odbacio tu Lavrovovu ocjenu kao taktiku potkopavanja Ukrajine ili skretanja pozornosti s optužbi za ratne zločine.

U intervjuu objavljenom u ponedjeljak, Lavrov je također rekao da su pozivi šefa europske diplomacije Josepa Borrella da Europska unija nastavi naoružavati Ukrajinu te da se krizu ondje treba riješiti na bojnom polju "jako ozbiljan zaokret" u europskoj politici te da ona "mijenja pravila igre".

"Kada šef diplomacije neke zemlje ili organizacije, kao u ovom slučaju Borrell, izgovori da se konkretan sukob može riješiti isključivo vojnim putem, to znači ili da mu se nakupilo nešto osobno ili je napravio lapsus ili se izlanuo za nešto što mu nitko nije naložio. Ali je to, naravno, neobična izjava", ocijenio je.

Lavrov je također pokušao objasniti stvarni cilj "specijalne vojne operacije".

"Naša specijalna vojna operacija je osmišljena kako bismo stavili točku na bezobzirno širenje i bezobzirni kurs prema potpunoj dominaciji Sjedinjenih Američkih Država i drugih Americi podčinjenih zapadnih zemalja na međunarodnoj sceni. To je dominacija koja se gradi uz grubo kršenje međunarodnog prava, prema određenim pravila, koja tek sada iznose i koja izrađuju od slučaja do slučaja", rekao je Lavrov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 19:49