LAUDE IZ KREMLJA

Ovo što Rusi pišu o Vučiću ne možete pročitati ni u srpskim medijima: ‘Ali Brnabić, ona je problem...‘

Vidi se da režim Vladimira Putina dobro zna da je Vučić prevrtljivac, ali trenutno ga zbog toga hvale jer odbija uvesti antiruske sankcije

Aleksandar Vučić

 Armend Nimani/Afp

"Srbija je dio ruskog svijeta, a Aleksandar Vučić je pravi politički akrobat", objavile su RIA Novosti, koje pišu prema narudžbama iz Kremlja. To kako su nahvalili Vučića on rijetko doživljava čak i u Srbiji, iako kontrolira gotovo sve tamošnje medije. Međutim, kada se čita između redova, vidi se da režim Vladimira Putina dobro zna da je Vučić prevrtljivac, ali trenutno ga zbog toga hvale jer odbija uvesti antiruske sankcije.

"Netko savija željezo rukama, netko trenira zmije otrovnice. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sjedi na dvije stolice odjednom. Iskreno rečeno, trebao bi se kvalificirati za crni pojas u ovoj vrsti političkih borilačkih vještina. Ranije je zbog toga bio kažnjavan i na Zapadu i u Rusiji, ali u stvarnosti mu se samo možete diviti, jer to zaslužuje", pišu RIA Novosti.

Potom objašnjavaju kako vanjska kritika Vučića dobrim dijelom proizlazi iz potpunog nerazumijevanja balkanske stvarnosti i uvjeta života "na najzapadnijoj točki ruskog svijeta", kako opisuju Srbiju, pa se podsjeća kako "Srbi vole reći da ih zajedno s Rusima ima 150 milijuna", kao i da se od Srba očekuje prijevara ili, pravo rečeno, izdaja, ali to se nije desilo. "Srbi protiv svog predsjednika imaju sto i jednu uvjerljivu optužbu, ali nesposobnost obrane srpskih i naših interesa nije jedna od njih", hvali se Vučić u nastavku članka.

Podsjeća se da je on jedan od rijetkih državnika koji je izrazio zabrinutost uoči posljedica odluke Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Haagu o "uhićenju" ruskog predsjednika Vladimira Putina i pravobraniteljice za djecu Marije Lvove-Belove.

Srbija se opisuje kao mala, siromašna zemlja sa svih strana okružena povijesnim neprijateljima i financijski ovisna o Zapadu, ali i takva "već više od godinu dana odolijeva njegovim ultimativnim zahtjevima da uvede sankcije Rusiji i čini druge gadne stvari. A kako se opire - nitko zapravo ne može razumjeti. To nadilazi normalne ljudske sposobnosti". Pritom se tvrdi da se protiv Beograda vodi proxy rat, pa su u posljednje vrijeme plasirane navodno neistinite informacije kako Srbija preko Turske opskrbljuje Oružane snage Ukrajine streljivom vlastite proizvodnje ili da je Vučić najavio uvođenje sankcija Rusiji.

Istina, vlasti u Srbiji su odbile kupiti ruske borbene zrakoplove u korist francuskih, smanjile su broj letova za Moskvu i zaprijetile kaznenim progonom građanima koji su sudjelovali u neprijateljstvima u Ukrajini, ali i puno moćnije i bogatije zemlje Europe pokazuju mnogo manje otpornosti, tvrde Rusi.

A sve to zahvaljujući Vučiću, za kojeg se podsjeća da je bio ministar propagande u vladi Slobodana Miloševića tijekom NATO-ovog bombardiranja Srbije i još je na vlasti, za razliku od mnogih svojih neprijatelja. "Neki su odavno u mirovini, poput Billa Clintona, drugi su doslovno u grobu, poput Madeleine Albright, treći su u zatvoru, poput bivšeg vođe kosovskih Albanaca Hashima Thacija. A Vučić je i dalje na konju - i to na dvije stolice odjednom."

Zato je Kremlju sumnjiva premijerka Ana Brnabić, koja je "potpuno prozapadna, cijeli je život radila u atlantističkim strukturama, otvoreno živeći u istospolnim vezama".

"Ona je pravi Sorosev agent koji potkopava rusko-srpsko prijateljstvo. Ali potrebna je jer umiruje Europsku uniju, koja čini polovicu ukupnog srpskog izvoza i isto toliko udjela stranih ulaganja u zemlji. A politički je apsolutno ovisna o Vučiću i nije sposobna za autonomnu karijeru - između ostalog i zbog svoje orijentacije", pišu Rusi u ne baš diskretnom podsjećanju da je Ana Brnabić otvoreno lezbijka.

Politolog Vadim Truhačev također je zaključio da se Srbi prema Rusiji odnose bolje nego bilo koji drugi narod na svijetu. "Milijun i pol Srba radi u zemljama EU. Dakle, s jedne strane Srbima je dobro, s druge strane trebaju hraniti svoje obitelji, a moramo uzeti u obzir i strahovit pritisak koji Europska unija vrši na Srbiju po pitanju Kosova. Dakle, sada nećete zavidjeti srpskim političarima, kao ni predsjedniku Vučiću. Ovdje slika izgleda ovako: Srbija se vrti kao u tavi, ali, nažalost, nije imala sreće s geografijom", objasnio je Truhačev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 18:54