APEL UN-a

‘Ovo što se događa zadnjih tjedan dana nije nikad zabilježeno, situacija je van kontrole‘

Toplinskim rekordima pogodovala je vrlo blaga zima na Antarktiku čiji su dijelovi bili 10-20 C stupnjeva topliji od prosjeka

Ilustracija

 Kevin Dietsch/Getty Images Via Afp

Glavni tajnik UN-a rekao je da su ‘klimatske promjene izvan kontrole‘, nakon što je neovisna analiza podataka pokazala da je prosječna globalna temperatura u posljednjih sedam dana, zaključno s prošlom srijedom, bila najviša otkad postoje mjerenja, piše Guardian.

‘Ako i dalje nastavimo odgađati poduzimanje potrebnih mjera, mislim da se približavamo katastrofalnoj situaciji, kao što pokazuju posljednje izmjerene temperature, rekao je António Guterres, referirajući se na temperaturni rekord oboren početkom tjedna.

U utorak je prosječna globalna temperatura zraka bila 17,18 C, prema podacima koje su prikupili američki Nacionalni centri za prognoze o okolišu (NCEP), čime je nadmašen prošli rekord od 17,1 C koliko je izmjereno u ponedjeljak.

U periodu od sedam dana zaključno sa srijedom, dnevna prosječna temperatura bila je 0,04 C stupnja više nego u bilo kojem tjednu u 44 godine otkako se provode mjerenja, pokazuju podaci Climate Reanalyzera sa Sveučilišta Maine.

Mjerenja su također pokazala i da je prosječna temperatura u srijedu ostala na rekordnoj razini od 17,18 C stupnjeva.

Climate Reanalyzer koristi podatke iz NCEP sistema klimatske prognoze kako bi pružio seriju dnevnih prosječnih temperatura zraka očitanih na tlu te prikupljenih meteorološkim balonima i satelitima.

Američka nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA), čiji se podaci smatraju zlatnim standardom kad su u pitanju klimatski podaci, objavila je u četvrtak da ne može potvrditi neslužbene brojke. Naglasili su da Reanalyzer koristi izlazne podatke modela koje su označili ‘neprikladnom‘ zamjenom za stvarne temperature i klimatske podatke. Naime, NOAA prati globalne temperature i bilježi ih na bazi mjeseca i godine, a ne dnevno.

‘Svjesni smo da se nalazimo u toplom razdoblju zbog klimatskih promjena, a u kombinaciji s El Niñom i vrućim ljetnim uvjetima, vidimo rekordno tople površinske temperature zabilježene na mnogim lokacijama diljem svijeta‘, rekla je NOAA.

Unatoč tome, znanstvenici se slažu da ova mjerenja ukazuju na to da klimatske promjene sve više zalaze u neistražena područja i da povećana toplina uzrokovana antropogenim globalnim zagrijavanjem u kombinaciji s povratkom El Niña uzrokuje sve više rekordnih temperatura.

UN je u utorak potvrdio povratak El Niña, sporadičnog vremenskog fenomena. Posljednji veliki El Niño bio je 2016., a ta je godina i dalje najtoplija godina ikad zabilježena.

‘Velike su šanse da će mjesec srpanj biti najtopliji ikad, a to ‘ikad‘ znači od zadnjeg Eemiana (međuledenog razdoblja), prije nekih 120.000 godina‘, rekao je dr. Karsten Haustein, znanstveni suradnik na Sveučilištu u Leipzigu.

Različiti dijelovi svijeta proživljavaju toplinske valove, a u četvrtak je europska služba za praćenje klime priopćila da je svijet prošli mjesec doživio najtopliji lipanj u povijesti.

Južni dio SAD-a bio je sparan i vrlo topao, a u dijelovima Kine nastavio se dugotrajni toplinski val, s temperaturama iznad 35 C.

Sve u svemu, ono što je ponajviše doprinijelo ovotjednim toplinskim rekordima je izuzetno blaga zima na Antarktiku. Dijelovi kontinenta i obližnji ocean bili su 10-20 C stupnjeva topliji od prosjeka zabilježenog od 1979. do 2000. godine.

‘Temperature oceana su ovaj tjedan bile neuobičajeno visoke, posebno oko Antarktika, jer jake fronte vjetra iznad Južnog oceana guraju topli zrak dalje prema jugu‘, rekao je Raghu Murtugudde, profesor znanosti o atmosferi, oceanima i zemljinim sustavima na Sveučilištu Maryland i gostujući profesor na Indijskom institutu za tehnologiju u Mumbaiju.

Chari Vijayaraghavan, polarni istraživač i edukator koji je redovito posjećivao Arktik i Antarktik posljednjih 10 godina, rekao je da je globalno zatopljenje očito na oba pola i prijeti divljem životu u regiji te potiče topljenje leda koje podiže razinu mora.

‘Zagrijavanje klime moglo bi dovesti do povećanog rizika od širenja bolesti poput ptičje gripe na Antarktiku, što će imati razorne posljedice za pingvine i drugu faunu u regiji‘, rekao je Vijayaraghavan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:14