GDJE SU PROJEKTILI?

Ovo su bizarni prizori s Kimove parade, stručnjaci otkrivaju kakvu je poruku htio poslati

Medijska izvješća nisu prikazala ni spomenula balističke rakete, a Kim nije održao govor
Prizor s parade u Pyongjangu
 Str/KCNA/AFP

Sjeverna Koreja je proslavila 73. godišnjicu svog postojanja noćnom vojnom paradom u prijestolnici, pišu državni mediji u četvrtak, prenoseći fotografije parade sa sudionicima u narančastim zaštitnim odijelima, ali bez balističkih raketa.

Kim Jong Un, čelnik te izolirane države, prisustvovao je događaju na kojem su vojska i Crvena garda radnika i seljaka, najveća civilna obrambena snaga u državi, marširali u Pjongjangu na trgu Kim Il Sunga od srijede u ponoć, prenosi državna novinska agencija KCNA.

image
Prizor s parade u Pyongjangu
Str/KCNA/AFP

Rodong Sinmun, glasilo vladajuće Radničke partije, objavilo je fotografije ljudi u narančastim zaštitnim odijelima i maskama kako marširaju uz naoružane vojnike.

image
Str/KCNA/AFP

Na paradi je pokazano i tradicionalno naoružanje poput raketnih bacača i protutenkovskih projektila.

image
Str/KCNA/AFP
image
Str/KCNA/AFP

No medijska izvješća nisu prikazala ni spomenula balističke rakete, a Kim nije održao govor, za razliku od prošlog listopada kad se hvalio nuklearnim sposobnostima države i pokazao dotad neviđene interkontinentalne balističke rakete.

image
Prizor s parade u Pyongjangu
Str/KCNA/AFP

„Redovi za prevenciju epidemije te ministarstva javnog zdravlja bili su puni patriotskog entuzijazma kako bi prikazali prednosti socijalističkog sustava diljem svijeta, a u isto vrijeme čvrsto štitili sigurnost države i naroda od svjetske pandemije“; piše KCNA.

image
Kim Jong Un
Str/KCNA/AFP/Profimedia

Sjeverna Koreja nije potvrdila nijedan slučaj covida-19, no zatvorila je granice i uvela stroge preventivne mjere, prikazavši pandemiju kao pitanje opstanka nacije.

image
Str/KCNA/AFP

Yang Moo-jin, profesor na Sjevernokorejskim studijima u Seulu, tvrdi kako izostanak strateškog naoružanja i usredotočenost na javnu sigurnost pokazuje da se Kim fokusirao na unutarnja pitanja poput covida-19 i gospodarstva.

image
Str/KCNA/AFP

„Čini se da je parada strogo osmišljena kao domaći festival čiji je cilj promidžba nacionalnog jedinstva i solidarnosti režima“, rekao je Yang.

image
Str/KCNA/AFP

„Nije bilo nuklearnog naoružanja a Kim se nije obratio, što bi moglo značiti da je odlučio ostati po strani i ostaviti prostora za manevar u budućim razgovorima sa SAD-om i Južnom Korejom“.

image
Str/KCNA/AFP

Razgovori o zaustavljanju sjevernokorejskog nuklearnog programa stoje u mjestu od 2019. godine.

Vlada američkog predsjednika Joea Bidena najavila je da će tražiti diplomatske puteve za denuklearizaciju Sjeverne Koreje, no nije pokazala volju da prihvati poziv Pjongjanga na ublažavanje sankcija.

image
Str/KCNA/AFP

Oživljavanje međukorejskih telefonskih veza u srpnju vratilo je nadu u povratak pregovora o denuklearizaciji.

image
Str/KCNA/AFP

No Sjeverna Koreja potom je prestala odgovarati na pozive, a Južna Koreja i SAD su prošli mjesec održali svoje godišnje vojne vježbe za koje je Pjongjang upozorio da bi mogle potaknuti sigurnosnu krizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:54