POGLEDAJTE VIDEO

‘Ovo su dosad neviđene snimke granatiranja i rušenja Starog mosta u Mostaru‘

Kako potvrđuju videosnimke, granatiranje Starog mosta snimala je posada Hrvatske vojske s utvrde brda Hum iznad grada, navode iz JOB-a i Centra za mir i multietničku suradnju iz Mostara

Rušenje Starog mosta u Mostaru

 Screenshot JOBCentar za mir i multietničku saradnju Mostar

Jedinstvena organizacija boraca grada Mostara (JOB) i Centar za mir i multietničku suradnju iz Mostara u posjedu su autentičnog filmskog materijala koji, kako su priopćili, sadrži ekskluzivne i do sada neviđene snimke granatiranja i rušenja Starog mosta u Mostaru 8. i 9. studenog 1993. godine, javlja agencija Anadolija.

"Kako potvrđuju videosnimke, granatiranje Starog mosta snimala je posada Hrvatske vojske s utvrde na kulama brda Hum iznad grada. Njihova kamera u kontinuitetu prati putanje više od 50 projektila koje ispaljuje tenk HVO-a s lokaliteta Stotina, tada lociranog na zapadnoj strani Bulevara iznad mostarskog naselja Kolonija. Videomaterijal prikazuje i trenutke kada članovi posade HV-a radiovezom navode posadu tenka da izvede što preciznija gađanja luka i temelja Starog mosta, dok svojoj znatiželjnoj komandi telefonom dojavljuju ‘kako se odvija i u kojoj fazi je dospjelo rušenje Starog mosta…‘", navodi se u priopćenju organizacija JOB i Centra za mir i multietničku suradnju iz Mostara.

"Iako je Haaški sud u konačnoj presudi ‘šestorki‘ političkih i vojnih dužnosnika paradržave ‘Herceg Bosna‘ 29. studenog 2017. godine jasno definirao da je Stari most srušen granatama iz tenka s položaja HVO-a, filmski materijal koji posjedujemo stavlja definitivno pečat i žigosa sramotnu ulogu nalogodavaca ovog planetarnog kulturnog zločina od kojeg se službeni Zagreb i hrvatska struktura vlasti u Mostaru i Hercegovini još nikada nisu ogradili", dodaje se.

Safet Oručević, direktor Centra za mir i multietničku suradnju te bivši gradonačelnik Mostara, izjavio je da je ovaj film sasvim slučajno otkriven i samo potvrđuje sve ono što je presudio Haaški tribunal u dijelu presude "šestorci", koji se odnosi na rušenje Starog mosta.

image

Rušenje Starog mosta u Mostaru

Screenshot JOBCentar za mir i multietničku saradnju Mostar

"Ponosan sam danas na činjenicu, da od prvog dana ovog stravičnog rušenja nikada nismo optuživali hrvatski narod nego monstrume koji su ovo naredili i izvršili. Ponosan sam što smo Stari most odlučili graditi zajedno sa svjetskom bankom i UNESCO-om još 1997. i što je pored brojnih zemalja koje su sudjelovale u izgradnji, hrvatska Vlada na čelu s premijerom Račanom došla u Mostar i podržala ovaj projekt, Stari most - spomenik mira", naveo je Oručević, prenosi Anadolija.

"I neka znaju, rekao sam to i 9. studenog 1993., nema tih granata koje su mogle ubiti našu zajedničku ljubav prema ovom gradu i svemu onome što je kroz stoljeća bio", dodao je Oručević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:04