S KIM SI, TAKAV SI

Ovo su ljudi koji su okružili Vladimira Putina: ‘Ubit ćemo sve, opljačkat koga god treba!‘

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Putinovi nedavni potezi predstavljaju najozbiljniju eskalaciju od početka rata u Ukrajini

Maksim Fomin, poznat i kao Vladlen Tatarski

 Screenshot/Twitter

Nakon što su žitelji četiriju ukrajinskih oblasti - Hersonske, Zaporiške, Luganske i Donjecke - na referendumima u režiji Kremlja koji su se održali ovog tjedna tobože rekli da žele biti dio Ruske Federacije, ruski ih je predsjednik Vladimir Putin u petak i službeno aneksirao. Barem što se Moskve tiče. Zapad je rezultate tih referenduma odmah odbacio te konstatirao da su spomenute oblasti još uvijek dio Ukrajine.

Netom prije nego što je dijelove Ukrajine ilegalno i službeno pripojio Rusiji, Putin je u dvorani Sv. Jurja u Kremlju okupio pripadnike ruskih političkih elita, one koji su mu još lojalni ili koji tu lojalnost uvjerljivo hine, te im stao drviti o mnogobrojnim grijesima Zapada - od destabilizacije Rusije u 17. stoljeću do dopuštanja operacija koje pojedincima omogućavaju promjenu spola.

Putinovo obraćanje bilo je dugotrajno, ratoborno i ljutito, a ruski predsjednik nije propustio priliku da ponovno zaprijeti upotrebom nuklearnog oružja. Ruski je predsjednik rekao da su Sjedinjene Američke Države 1945. godine postavile presedan za upotrebu nuklearnog oružja.

Obećao je i da će najnovije dijelove Rusije štititi svim raspoloživim snagama. "Narod je odabrao. Njihov je izbor nedvosmislen. Ovo je volja milijuna ljudi", rekao je Putin te dodao da će žitelji Hersonske, Zaporiške, Luganske i Donjecke oblasti "zauvijek" biti dio Rusije.

Dok je Putin pljuvao po Zapadu, prijetio nuklearnim oružjem i obećavao da će ruski teritorij braniti svim raspoloživim sredstvima, prokremaljski bloger Maksim Fomin, koji na komunikacijskoj platformi Telegram sadržaj objavljuje pod imenom "Vladlen Tatarski" te koga na toj platformi prati 400 tisuća ljudi, također je izrekao nekoliko prilično zlokobnih prijetnji.

"Pokorit ćemo sve, ubit ćemo sve, opljačkat ćemo koga god treba i sve će biti onako kako mi želimo", rekao je Fomin.

Nakon Putinova govora, u koji je ovaj, kako je rekao Andrej Kolešnikov iz Zaklade za međunarodni mir Carnegie, uspio ugurati brojne "nepismene urotničke klišeje" koje su prije 30 godina plasirali "marginalne nacional-patriotske" dnevne novine, ukrajinski je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da će Ukrajina stati u obranu svog teritorija, a kasnije je i službeno podnio zahtjev da se njegovu zemlju primi u Sjevernoatlantski savez (NATO).

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Putinovi nedavni potezi predstavljaju najozbiljniju eskalaciju od početka rata u Ukrajini.

Američki ministar vanjskih poslova Antony Blinken u petak je rekao da SAD Putinove prijetnje shvaća ozbiljno, ali da ruski predsjednik za sada nije poduzeo niti jedan potez koji bi sugerirao da zaista razmišlja o korištenju nuklearnog oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 23:47