PANDEMIJA COVIDA-19

OVO SU NAJVAŽNIJE STVARI KOJE MORATE DANAS ZNATI O KORONAVIRUSU Hrvatska zasad ima 65 zaraženih, Francuska u karanteni, izvanredno stanje u BiH

Donosimo najvažnije informacije o pandemiji Covida-19. U ovom trenutku u svijetu je više od 182.000 zaraženih osoba, dok je više od 7100 osoba preminulo od ovog virusa.
ilustracija
 Liu Kun / Avalon Editorial / Profimedia

Jutarnji će i danas iz minute u minutu pratiti sve najvažnije informacije iz Hrvatske i svijeta vezane uz pandemiju koronavirusa. Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je jutros da Hrvatska ima devet novooboljelih od koronavirusa čime se broj zaraženih povećao na 65. Istovremeno, pod zdravstvenim je nadzorom gotovo 10.000 ljudi.

Ministar je u razgovoru u emisiji 'Izaberi zdravlje' Hrvatskog radija odgovorio i na pitanje hoće li doći do zatvaranja trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata.

Redovitu jutarnju presicu održao je Nacionalnistožer civilne zaštite na kojoj je ministar Božinović potvrdio da će Hrvatska danas zatvoriti 27 graničnih prijelaza sa Slovenijom.

Premijer Plenković jučer je u velikom intervjuu za Novu TV poručio da smo suočeni s krizom s kakvom se nikad nismo suočili, ali vjeruje i da ćemo je prebroditi bez prevelikih financijskih problema. S tim u vezi, Jutarnji otkriva sve ključne detalje za pomoć hrvatskoj ekonomiji pogođenoj epidemijom Covida-19.

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo jučer je poručio da je mjera zatvaranja ugostiteljskih objekata blaga prema onome što nas tek čeka. No, dodao je i da za tom mjerom u cijeloj državi nema potrebe.

Danas bi izvanredno stanje trebalo biti proglašeno u Bosni i Hercegovini u kojoj su do sada potvrđena 24 slučaja zaraze, a pod nadzorom je više od 3000 osoba.

Dramatično je i u Francuskoj u kojoj je predsjednik Macron sinoć proglasio dvotjednu karantenu za cijelu državu i zatvaranje granica. Ustvrdio je da je njegova država u ratu. I Angela Merkel je na izvanrednoj konferenciji najavila drastične restrikcije u Njemačkoj, a o uvedenom nizu ograničenja čitajte ovdje.

I iza Italije je još jedan izuzetno težak dan. U posljednja 24 sata od koronavirusa preminulo 349 ljudi, broj novih zaraženih mjeri se u tisućama.

I dok se cijeli svijet bori s epidemijom dramatičnih razmjera, stručnjaci traže rješenje za pobjedu u ovom ratu s opasnim virusom. Tako je objavljeno da uskoro počinje prvo kliničko ispitivanje cjepiva namijenjenog zaštiti od koronavirusa, a više o ovoj novoj nadi za čovječanstvo pročitajte ovdje.

Dobre vijesti stižu i iz Kine koja ima 21 novi slučaj zaraze, ali samo je jedan nastao u Kini.

Sve o najvažnije informacije o koronavirusu možete pronaći i u specijalu Jutarnjeg. Donosimo savjete i odgovore na pitanja koji su simptomi ove opasne bolesti, kako se virus širi, kako se zaštititi, pomažu li maske i što napraviti ako sumnjate na zarazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:23