RADIKALNE MJERE

Ovo su odluke Vlade nakon tragedije u Beogradu: Srbija razmatra i zabranu mobitela u školama!

Među mjerama je snižavanje dobi za kaznenopravnu odgovornost s 14 na 12 godina

Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjednik Aleksandar Vučić

 M.k./Ata Images/Profimedia

Vlada Srbije donijela je najnovije odluke nakon strašne tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", potvrđeno je Tanjugu u vladi Srbije, prenosi Politika.rs.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u srijedu je poslijepodne predložio vladi deset mjera koje bi trebale stvoriti uvjete da se takve tragedije izbjegnu. Među mjerama je snižavanje dobi za kaznenopravnu odgovornost s 14 na 12 godina.

Vlada, kako piše Politika.rs, predlaže moratorij na izdavanje odobrenja za posjedovanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, odobrenja za nabavu oružja, oružnih listova i sličnog za dvije godine. U roku od tri mjeseca mora biti dovršen pregled svih izdanih oružnih dozvola. Vučić je predložio da se u iduće dvije godine uvede moratorij na držanje i nošenje oružja te da se provede revizija svih dozvola izdanih za posjedovanje i držanje oružja te zatražio kontrolu načina držanja oružja, a napose provjeru čuva li se oružje odvojeno od streljiva.

Vlada je u potpunosti slijedila naputak te je odlučeno da se u roku od šest mjeseci izvrši kontrola osoba koje imaju odobrenje za držanje oružja, a posebno kontrola ispunjavaju li zakonske uvjete za sigurno skladištenje oružja, pohranjuju li oružje odvojeno od streljiva te je li maloljetnicima i drugim neovlaštenim osobama na odgovarajući način onemogućen pristup oružju i streljivu.

U povodu informacija iz istrage koje govore da je ubojica s ocem posjećivao streljane, Vučić je predložio da se provede kontrola rada svih streljana u Srbiji i pristupa malodobnika streljanama, što već postoji kao propis u važećim zakonima. Vlada je naložila kontrolu svih streljana na teritoriju Republike Srbije u roku od tri mjeseca te u roku od mjesec dana pripremu pravilnika o uvjetima i načinu korištenja streljana, uključujući i zabranu pristupa maloljetnicima.

Vlada zatim nalaže Ministarstvu pravosuđa da u sklopu postojeće radne skupine za izmjene Kaznenog zakona pripremi izmjene kojima bi se propisala kaznena odgovornost za osobe koje maloljetnicima i drugim neovlaštenim osobama omogućavaju nabavu vatrenog oružja te obučavaju maloljetnike i druge neovlaštene osobe rukovanju vatrenim oružjem. Ministarstvu pravosuđa se predlaže da razmotri mogućnost izmjene Kaznenog zakona kako bi se dobna granica za kaznenu odgovornost maloljetnika snizila s 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i europskih standarda.

To, kao i nalog ministarstvima prosvjete i zdravstva da u roku od mjesec dana pripreme propise koji će omogućiti uvođenje obveznog testiranja na opojne droge učenika srednjih škola te sedmih i osmih razreda osnovnih škola, također je naložio Vučić.

Vlada će u roku od deset dana formirati Vijeće za prevenciju vršnjačkog nasilja te u dogovoru sa sindikatima prosvjetnih radnika i udrugama roditelja razmotriti svrsishodnost donošenja mjere zabrane korištenja mobitela u školama. U istom razdoblju formirat će se radna skupina za sigurnost djece na internetu, koja će razmotriti uvođenje mjera zabrane pristupa stranicama (tzv. darknet i sl.) koje sadrže savjete kako izvršiti ubojstvo, nabaviti drogu ili vatreno oružje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2023 01:59