EMSC OBJAVIO KARTU

Ovo su potresi koji su od 1960. pogodili jugoistočnu Europu, a evo koji su bili najrazorniji i najsmrtonosniji

EMSC je uz kartu objavio i podatke o najsmrtonosnijim potresima koji su se dogodili unutar 300 kilometara od Metkovića
 EMSC

Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) objavio je u subotu kartu potresa koji su zabilježeni na dijelu jugoistočne Europe u posljednje 62 godine.

'Obojene točke predstavljaju potrese koji su pogodili regiju od 1960. do danas. Povijesni podaci preuzeti su od Međunarodnog seizmološkog centra'', naveli su iz EMSC-a.

EMSC je uz kartu objavio i podatke o najsmrtonosnijim potresima koji su se dogodili unutar 300 kilometara od Metkovića.

Jedan se dogodio 15. travnja 1979., a njegova magnituda od 6.9 po Richteru prouzročila je 129 žrtava. Epicentar je bio u moru petnaestak kilometara od crnogorske obale između Bara i Ulcinja, u desetak sekundi koliko je trajao, izazvao je strašne posljedice na širem dubrovačkom području.

Drugi najsmrtonosniji potres dogodio se 1. lipnja 1905. s epicentrom u albanskom gradu Skadru, bio je magnitude 6.6 te je odnio 120 ljudskih života, navodi EMSC.

U potresu s epicentrom u sjeverozapadnoj Albaniji zabilježenom 26. studenog 2019. (6.4 po Richteru) stradala je pak 51 osoba.

Podsjećamo, EMSC je kartu i podatke objavio nakon što se u noći s petka na subotu dogodila serija potresa na području Hercegovine. Najsnažniji potres bio je magnitude 6.1 po Richteru, a osjetio se i u susjednim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. studeni 2023 03:27