ZADNJA FAZA IZGRADNJE

Ovo su prve fotografije novog kineskog nosača aviona o kojem Zapad bruji mjesecima...

Nosač aviona Tip 003 gradi se od sredine 2010-ih godina, a točan datum njegovog porinuća predmet je brojnih rasprava

Borbeni avion J-15 uzlijeće s kineskog nosača aviona Liaoning

 Hu Shanmin/XINHUA/Xinhua via AFP

Pozivajući se na fotografiju američke tvrtke Planet Labs, portal specijaliziran za vojna pitanja The War Zone piše da bi Kina uskoro mogla porinuti svoj najnapredniji nosač avion koji trenutno nosi ime "Tip 003".

Fotografija suhog doka u Šangaju nastala je 14. lipnja u 7:21 sati prema koordiniranom svjetskom vremenu, odnosno 15:21 sati prema australskom zapadnom vremenu.

Na fotografiji se vidi nosač avion Tip 003 koji se naočigled nalazi u posljednjoj fazi izgradnje. Vidi se i da je voda puštena u suhi dok u kojem se gradi nosač aviona. Katapulti su mu ukrašeni, a zastave razvučene. The War Zone piše da su se drugi kineski nosači i ratni brodovi gradili na sličan način.

Nosač aviona Tip 003 u šangajskom se brodogradilištu Jiangnan Shipyard gradi od sredine 2010-ih godina, a točan datum njegovog porinuća predmet je brojnih rasprava. Stručnjaci i promatrači tvrde da je moguće da je nosač aviona trebao biti porinut još prije dva tjedna. Naime, Šangajska uprava za sigurnost plovidbe objavila je da se pet komercijalnih brodova treba udaljiti od dijela brodogradilišta u kojem se gradi nosač aviona. To bi značilo da je moguće da se porinuće trebalo dogoditi za vrijeme Festivala zmajevih čamaca.

Collin Koh, znanstveni novak na Fakultetu za međunarodne studije "S. Rajaratnam" Tehnološkog sveučilišta Nanyang u Singapuru, istaknuo da je moguće da nosač aviona biti porinut 15. lipnja jer predsjednik Narodne Republike Kine Xi Jinping toga dana slavi rođendan te da bi porinuće bilo "prikladan poklon" za kineskog lidera.

Kina je za vrijeme Xijeva vodstva bitno modernizirala svoju vojsku i znatno povećala njezine kapacitete, a počela je voditi i agresivniju vanjsku politiku, pogotovo prema Tajvanu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Nosač aviona Tip 003 pomoći će kineskoj vladi da unaprijedi svoju vojsku, ali i da cijelom svijetu pokaže koliko je moćna.

Tip 003 bit će najveći dosad porinuti kineski nosač zrakoplova, prvi koji je po veličini usporediv s američkim supernosačima klase Nimitz i Gerald R. Ford. Poput američkih supernosača, dužina njegove palube je oko 332 metra i ima istisninu od oko 100.000 tona.

Tip 003 prvi je kineski nosač zrakoplova koji nije dizajniran sa "skakaonicom", nego će se za lansiranje zrakoplova koristiti elektromagnetskim katapultom. Iako nije na nuklearni pogon, njegove propelere okretat će elektromotori u sklopu takozvanog integriranog električnog pogona. Dizelski agregati proizvodit će električnu energiju za pokretanje broda, lansiranje zrakoplova i za moguća buduća oružja poput lasera ili elektromagnetskih topova.

Tip 003 u mnogočemu je prijelazni dizajn, prototip na kojem će kineski brodograditelji steći vrijedno iskustvo dok se radi na sljedećem nosaču, Tipu 004, koji će biti prvi kineski supernosač na nuklearni pogon.

Satelitske snimke snimljene u ožujku na postrojenju za obuku na uzletno-sletnoj stazi u provinciji Liaoning, pokazuju dva zrakoplova FC-31, "nevidljiva" lovca koji je trenutačno u razvoju, kao i zrakoplov J-15 bez stealth tehnologije, što je potaknulo nagađanja da će i "nevidljivi" lovci biti raspoređeni na trećem kineskom nosaču zrakoplova.

Međutim, izvor citiran u članku South China Morning Posta rekao je da će na novom nosači biti raspoređeni zrakoplovi J-15.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 11:45