EKSPLOZIVNO IZVJEŠĆE

‘Ovo su razlozi zbog kojih najjača vojska ima velikih problema u opskrbi Ukrajine municijom‘

Uveli su nove smjene, naručili novu opremu, ali sve teže zadovoljavaju pojačanu potrebu za vojnom opremom i municijom na globalnom tržištu
 Pictorial Press Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia

Više od godinu dana, koliko traje rusko krvoproliće u Ukrajini, Kijev uspješno odolijeva pritisku neprijatelja uvelike zahvaljujući američkoj i europskoj vojnoj opremi. Međutim, WSJ upozorava da SAD, prva vojska svijeta, zbog globalne nestašice čipova, zastarjelih strojeva i nedostatka kvalificirane radne snage sve teže zadovoljava pojačanu potrebu za vojnom opremom i municijom na globalnom tržištu.

Američka vojna postrojenja uvela su nove smjene, naručila novu opremu i proteklih su godina intenzivno radila na jačanju trgovinskog lanca, kako bi se municija ključna za obranu Ukrajine što je prije moguće našla na istočnom bojištu, ali trenutačno proizvodnja i dalje ne zadovoljava rastuću potražnju. U obzir treba uzeti i činjenicu da se ratu na istoku Europe još ne nazire kraj, a da svijet sve češće jednim okom prati i zbivanja na Indopacifiku, gdje se sve jasnije naziru konture "tajvanskog problema" - klice sve izglednijeg novog globalnog sukoba.

image

Američka postrojenja za prozivodnju vojne opreme

Lionel Bonaventure/AFP

U pokušaju da osvježi svoje proizvodne kapacitete koji su tijekom saslušanja u Kongresu ovaj mjesec bili opisani kao "vintage, u najboljem slučaju", Pentagon je za tu svrhu namijenio 18 milijardi dolara, i to uz 3 milijarde, koliko je tekuće godine investirao u svoja vojna postrojenja. Naime, vojna oprema dosad se proizvodila u zastarjelim tvornicama pod Ministarstvom obrane koje ima formalno vlasništvo, ali njima upravljaju privatne kompanije.

Riječ je, naime, o vrlo kompleksnom, zastarjelom i dugotrajnom procesu koji se trenutačno odvija na nekoliko paralelnih lokacija. S obzirom na to da su rakete, inženjerski gledano, vrlo sofisticirana oprema, njihova se produkcija obavlja u nekoliko faza. Prvo počinje u postrojenju u Scrantonu, u kojem se tijekom tri dana sastavlja željezo za oklop rakete. Nakon toga proizvod se šalje u saveznu državu Iowu, gdje treba još tri dana da se upakira eksploziv. Upravo zato, američki vojni dužnosnici sve glasnije postavljaju pitanje kako taj proces modernizirati i ubrzati, a u tom se kontekstu razmatra i učestalije korištenje 3D printera.

Amerika je Kijevu obećala pošiljku u vrijednosti više od 36 milijardi dolara, a u narudžbenici se spominju haubice i njima pripadajuća municija, tenkovi, noseći raketni lanseri, napredni raketni sustavi i sl. Najveći dio pošiljke odnosi se na 15-milimetarske topničke projektile koji su dosad bili ključan faktor ukrajinske obrane. Upravo u njihovoj produkciji, naime, vlada i najveći problem, zbog čega treba postaviti pitanje hoće li to utjecati na planiranu ukrajinsku protuofenzivu.

Topnički projektili u fokusu su buduće strategije američke industrije za proizvodnju oružja, a prema vrlo ambicioznim planovima koje je najavio Pentagon, njihova bi se proizvodnja do 2028. trebala ušesterostručiti. Pentagon je predvidio podizanje godišnje proizvodnje i naprednih raketnih sustava GMLRS, koji su također zaslužni za to što ukrajinska vojska uspješno, precizno i izdaleka zaustavlja prodor neprijatelja; njihova bi se produkcija sa sadašnjih 10.000 do 2026. trebala podići na 14.000.

U tom je kontekstu kompanija Lockheed Martin, koja će biti zadužena za njihovu proizvodnju, prošli tjedan osigurala paket od čak 4,8 milijardi dolara, što se smatra najvećim ugovorom za municiju dosad.

‘Treba nam pomoć vlade‘

Pentagon je prošle godine inicirao prvu duboku analizu produkcije i kapaciteta vojne opreme, čija je glavna zadaća bila detektirati slabe točke u nabavnom lancu. Prošloga je mjeseca, u tom kontekstu, osnovan novi ured koji će raditi na sustavnom i rapidnom unapređenju proizvodnje vojne opreme.

- Vraćamo se unazad i analiziramo apsolutno svaki logistički korak - rekao je general Mar Milley tijekom saslušanja pred Kongresom ovaj mjesec. Kompanije tvrde da im treba jasnija strategija i razumnije narudžbenice.

- Sami smo udvostručili svoje kapacitete. Ako vlada želi da ih dodatno ojačamo, treba nam njihova pomoć - poručila je WSJ Kathy Warden, izvršna direktorica korporacije Northrop Grumman, jedne od kompanija koja ima vodeću ulogu u proizvodnji vojne opreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:15