UKRAJINCI TVRDE

‘Ovo su ruski plaćenici koji su trebali ubiti našeg ministra obrane i šefa vojne obavještajne službe‘

Muškarac iz regije Luhansk ušao je u Ukrajinu iz Bjelorusije i priveden je u gradu Kovel u sjeverozapadnoj Ukrajini, jednako kao i drugi osumnjičenik

Snimka uhićenja osumnjičenika koje je otkrio SBU

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/Newscom/Profimedia

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) uhitila je dvije osobe koje su navodno planirale ubiti ukrajinskog ministra obrane Oleksija Reznikova i šefa njene vojne obavještajne agencije. Za dva osumnjičenika sumnja se da su bili na platnom spisku ruske vojne obavještajne agencije GRU, piše Guardian.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak, SBU je tako objavio da je otkrivena ruska zavjera, koja je trebala završiti atentatom na dvoje gore spomenutih državnih dužnosnika, kao i na istaknutog ukrajinskog aktivista. Zapadni tisak nije mogao neovisno potvrditi te tvrdnje, a još nije bilo niti reakcije iz Kremlja ili ruskih državnih medija.

Osumnjičenicima, stanovniku istočne regije Luhansk koju drže separatisti koje podržava Rusija, te muškarcu iz Kijeva, ruski su agenti navodno obećali 150.000 dolara za ubojstvo svake od njihovih meta, objavio je SBU.

Muškarac iz regije Luhansk ušao je u Ukrajinu iz Bjelorusije i priveden je u gradu Kovel u sjeverozapadnoj Ukrajini, jednako kao i drugi osumnjičenik, navodi se u priopćenju.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače, razina sigurnosti za najviše dužnosnike na iznimno je visokoj razini. Vladina četvrt u Kijevu ograđena je kontrolnim točkama na kojima su naoružani čuvari, a vreće s pijeskom nagomilane su na prozorima i ispred svih ulaza u državne institucije

SBU je u središtu pozornosti posljednjih tjedana nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski smijenio njezinog čelnika i glavnog državnog tužitelja, navodeći kao razlog smjeni desetke otkrivenih slučajeva gdje su dužnosnici agencija suradnje Rusiji odavali podatke.

image

Snimka uhićenja osumnjičenika koje je otkrio SBU

Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/Newscom/Profimedia
image

Snimka uhićenja osumnjičenika koje je otkrio SBU

Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/Newscom/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:42