ŠEST DANA OD PRIZNANJA

Ovo su tri razloga zbog kojih Dankino tijelo još uvijek nije pronađeno: Jedna policijska verzija posebno je gnjusna...

Tijelo su najprije bacili na deponij, a onda ga premjestili, no unatoč priznanju zločina ne žele reći gdje je ono sada

Danka Ilić

NOVO, 10:30 - Državni tajnik MUP-a Srbije, dr. Željko Brkić rekao je da se obilaze i prekopavaju sva mjesta u Banjskom polju i okolici kako bi se što prije pronašlo tijelo djevojke. Intenzivno se pretražuje i područje Lazarevog kanjona, Zlotske reke i Lazareve pećine, piše Blic.

Brkić je, govoreći o osumnjičenicima za ubojstvo malene Danke Ilić, nedavno istaknuo kako je njihov oblik ponašanja jedan od najmonstruoznijih. Jedan od osumnjičenih detaljno je opisao kako je ubio Danku Ilić, dok se drugi odlučio braniti šutnjom. Također, osumnjičeni za ubojstvo međusobno se optužuju, istaknuo je nedavno Brkić, pokušavajući se izvući.

- Ovo je zaista bolna tema za cijelo društvo, dosta se spekuliralo o tom monstruoznom zločinu. 4. travnja suočili smo se s istinom da dijete nije živo, tada su sve naše nade da ćemo dijete pronaći živo potonule. Od 26. ožujka do 4. travnja bilo je puno nagađanja. Od 26. ožujka mi iz MUP-a izdali smo 9 priopćenja kako ne bismo ugrozili istragu - kaže dr. Brkić.

Više od 1500 pripadnika MUP-a dalo je sve od sebe da pronađe dijete od kada je 26. ožujka prijavljen nestanak, kaže Brkić. Istaknuo je i da je istraga od samog početka išla u nekoliko smjerova, te da MUP mora biti oprezan i profesionalan kako ništa što bi kompromitiralo istragu ne bi izašlo u javnost.

- Ovom prilikom zamolio bih sve sudionike u javnom prostoru, sve one koji imaju priliku javno istupati, da se vode priopćenjima MUP-a. Molim javnost da ne nasjeda na lažne vijesti i proizvoljne zaključke, već da vjeruje policiji. Neumorno tragamo za tijelom Danke Ilić - rekao je Brkić gostujući na Happy TV.

Brkić je istakao da se neumorni rad MUP-a neće zaustaviti, kao i da se intenzivne akcije izvode na području Lazarevog kanjona, Zlotske reke i Lazareve pećine.

- Moram reći da naši ljudi izlažu svoje živote riziku i opasnosti jer izlaze na ovako nepristupačne terene gdje ljudska noga nikada nije kročila. Svi su ljudi, svi osjećaju patnju ove obitelji i imaju djecu te dobi. A njihova odgovornost nadilazi službenu i profesionalnu. To je moralna i ljudska odgovornost - rekao je Brkić.

Teorija "nema tijela, nema zločina" pada u vodu, objašnjava dr. Brkić, jer policija već ima dovoljno dokaza za osudu osumnjičenih Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića.

- Sama činjenica da nema tijela priča je iz romana. Imamo izravne veze koje ih povezuju s kriminalom. Ovo ni u kom slučaju ne može biti obično ubojstvo, ovo je teško ubojstvo i za to je predviđena kazna doživotnog zatvora. Tko im je pomogao, kako su premjestili tijelo, okolnosti, sve će se to utvrditi. Na sva pitanja koja budu intrigirala javnost bit će odgovoreno - rekao je Brkić.

Na slučaj nestanka i ubojstva Danke Ilić, koja bi u svibnju napunila dvije godine života, nisu ostali ravnodušni ni najiskusniji veterani iz policije, koji su prošli bezbroj istraga i istraživali najbrutalnije zločine.

– MUP je ozbiljna i odgovorna institucija, “jedemo kruha sa sedam kora”. Treba ostati čovjek, ostati profesionalac, doći na mjesto događaja i obraditi leš djeteta, a ako kod kuće imate dijete te dobi, vratite se svojoj kući i s najvećom ljubavlju, sa suzama u očima, zagrlite to dijete i kažete hvala Bogu sve je u redu. S druge strane, imate ogroman pritisak javnosti kada morate odgovoriti zadacima, biti fokusiran i informirati javnost, a da pritom ne napravite pogrešan korak koji bi kompromitirao vaš rad - rekao je dr. Brkić.


Šest je dana prošlo otkako je stigla potvrda da je nestala djevojčica Danka Ilić (2) u Srbiji ubijena, no još uvijek nije pronađeno njezino tijelo.

Osumnjičeni Dejan Dragijević i Srđan Janković udarili su je automobilom nakon što se ona udaljila iz dvorišta u kojem je bila s majkom i bratom, a zatim je Dragijević i ugušio djevojčicu. Tijelo su najprije bacili na deponij, a onda ga premjestili, no unatoč priznanju zločina ne žele reći gdje je ono sada.

Blic piše da postoje tri razloga zbog kojih tijelo djevojčice još uvijek nije pronađeno. To su smrt jednog osumnjičenika, njihova šutnja zbog gnjusne prirode zločina te želja da unatoč svemu izbjegnu zatvor.

1. Smrt jednog osumnjičenika

Brat ubojice, Dalibor Dragijević, bio je osumnjičen da je zajedno s ocem pomogao Dejanu u premještanju Dankinog tijela, no on je preminuo prije nego što je otkrio kamo su tijelo premjestili.

- Ostajemo bez jednog ključnog svjedoka, ali imamo dovoljno materijalnih dokaza. Svakako će se uzeti u obzir njegova izjava, rekla je načelnica policije Bojana Otović Pjanović.

2. Šutnja zbog gnjusne prirode zločina

Blic piše da postoji mogućnost da je priroda zločina zaista gnjusna pa osumnjičeni misle da bi im pronalazak tijela dodatno otežao situaciju.

- Ima tu još milijun informacija koje još nismo iznijeli. Ne može se doprijeti do suvozača, da kaže gdje je prebacio tijelo s deponija. Posljednja neka naša verzija je da je nešto gnjusno učinio s tim tijelom, rekao je ranije načelnik UKP Ninoslav Cmolić.

3. Osumnjičeni žele izbjeći zatvor

Blic piše da je moguće da se osumnjičeni nekako nadaju da bi se ipak mogli spasiti doživotnog zatvora ako tijelo ne bude pronađeno. To ipak nije tako, rekao je odvjetnik Predrag Savić. Naime, ako Dankino tijelo ne bude pronađeno, moguće je procesuirati osumnjičene za teško ubojstvo na osnovu do sada prikupljenih dokaza kao što su njihovo priznanje, krv na automobilu i asfaltu i slično.

Podsjetimo, mještani sela Zlot kod Bora odakle je Dejan Dragijević, koji je osumnjičen da je s kolegom Srđanom Jankovićem počinio ubojstvo dvogodišnje djevojčice Danke Ilić, tvrde da se promijenio i odao alkoholu nakon što mu je majka prije 20 godina zabranila da se oženi s djevojkom, javlja Kurir.

- Njegova majka Svetlana često je imala smjernice kako bi mu buduća supruga trebala izgledati, nijedna joj nije bila dobra. Dejan je prije 20 godina htio oženiti djevojku iz susjednog sela, ali je Svetlana to odbila, jer nije bila dobra ‘za kuću‘. Djevojka se nakon toga udala za drugog, a Dejan se propio, kažu mještani.

Vidjeli su ga da pije pivo ispred lokalne trgovine i na dan kad je nestala malena Danka.

- Pio je s mještanima ispred dućana, radio je to i njegov brat. Nije se ponašao drugačije, nego isto kao i prije. Nije se moglo naslutiti da je toliki monstrum. Vjerujte, da ga sada puste na slobodu, mještani bi mu sudili! Sada sam stariji čovjek i kad pomislim da je netko spreman uzeti to malo pile i zaklati ga, osudio bih ga. Pomno pratim vijesti i svaki novi podatak me naježi, rekao je jedan od susjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:57