MASAKR U UVALDEU

Ovo su žrtve krvavog napada u Teksasu: ‘Moja teta nije uspjela, žrtvovala se štiteći tu djecu‘

Ubijena djeca bila su u dobi između sedam i 11 godina. Članovi obitelji nekih od njih potvrdili su njihova imena

Žrtve pucnjave u Uvaldeu

 Facebook/Twitter

Ukupan broj žrtava u suludom napadu na osnovnu školu Robb u Uvaldeu u Teksasu popeo se na 21, a ubijeno je 19 učenika i dvoje učitelja, piše Daily Mail.

Jedna od ubijenih učiteljica je Eva Mireles (44), a druga je Irma Garcia (46), majka četvoro djece i zaposlenica škole već 23 godine.

image

Eva Mireles

Facebook
image

Irma Garcia

Facebook

Obje su žene bile učiteljice četvrtim razredima i, kako se čini, bile bliske prijateljice.

Ubijena djeca bila su u dobi između sedam i 11 godina. Članovi obitelji nekih od njih potvrdili su njihova imena. Život su tako izgubili 10-godišnji Xavier Lopez, Eliahana Torres i Makenna Elrod te osmogodišnji Uziyah Garcia.

Među ubijenima je i djevojčica Ellie Garcia.

image

Ellie Garcia

Facebook
image

Eliahana Torres

Facebook

'Moj je nećak žrtva današnje pucnjave u školi', napisao je Mitch Renfro na Facebooku, potvrdivši smrt Uziyaha Garcia.

'Luđak je ubio osmogodišnjeg dječaka.'

'Uziyah je bio majslađi dječak kojeg sam ikad poznavao', rekao je njegov djed Manny Renfro za Associated Press i dodao kako to ne govori samo zato što je on njegov unuk.

image

Amerie Jo Garza

Facebook
image

Xavier Lopez

Twitter

Među nestalima su Rogelio Torres i Nevaeh Bravo.

Otac 10-godišnje Annabelle Guadalupe Rodriguez rekao je da se i ona još uvijek smatra nestalom.

image

Makenna Elrod

Facebook
image

Uziyah Garcia

Facebook

'Ubio je - užasno i neshvatljivo - 14 učenika i učitelja', rekao je guverner Greg Abbott ranije na konferenciji za novinare. Broj smrtnih slučajeva kasnije je revidiran na 19 djece i dvije učiteljice.

Pucnjava u Uvaldeu bio je najsmrtonosniji takav incident od 2018. kad je u Parklandu na Floridi ubijeno 14 srednjoškolaca i troje odraslih djelatnika škole i od 2012. godine kad je u školi Sandy Hooku u Connecticutu ubijeno 20 djece i šestero odraslih.

Ubijena učiteljica Eva Mireles u školi je radila 17 godina.

Njezin suprug Ruben Ruiz, bivši detektiv i član SWAT tima koji trenutno služi kao policajac u okrugu škole, održavao je redovite vježbe za slučaj pucnjave u školi, a posljednja takva vježba održana je krajem ožujka.

Irma Garcia, bila je majka četvoro djece: Cristiana, koji upravo završava obuku za marinca; Josea, koji pohađa Sveučilište Texas State; Lyliane, učenice druge godine srednje škole i Alysandre, učenice 7. razreda.

'Moja teta nije uspjela, žrtvovala je sebe štiteći djecu u svojoj učionici. Preklinjem vas da molite za nju i našu obitelj. Njeno ime je Irma Garcia i ona je heroina. Mnogi su je voljeli i mnogima će nedostajati', napisao je njezin nećak na Twitteru.

Lydia Martinez Delgado rekla je da je njezina nećakinja ubijena. 'Bijesna sam što se pucnjave nastavljaju, ova djeca su nevina, puške ne bi trebale biti lako dostupne svima. Ovo je moj rodni grad, mala zajednica od manje od 20.000 ljudi', rekla je Delgado za CNN.

'Nikad nisam mislila da će se ovo dogoditi voljenim osobama. … Sve što možemo učiniti je moliti se za našu zemlju, državu, škole i posebno obitelji svih ubijenih.'

Zinna Aguilera, 61-godišnja knjigovotkinje koja živi nedaleko osnovne škole, rekla je da je prvi put saznala za pucnjavu kada ju je nazvala prijateljica i pitala je li njezina unuka ostala kod kuće u utorak.

'Tužno je. Nikad ne biste mogli zamisliti da će se ovo dogoditi u Uvaldeu u Teksasu. Živim ovdje 32 godine, išla sam u ovu školu, kao i moje sestre, moja braća, moja unuka, moje kćeri, svi. Ako ste živjeli na ovom području, išli ste u ovu školu”, kaže Aguilera.

Adolfo Cruz, 69-godišnji monter klima uređaja, čeka vijesti o svojoj 10-godišnjoj unuci. Kaže da ne gubi nadu, ali mu nije jasno kako nijedan školski službenik nije uspio spriječiti ubojicu da uđe u kampus.

'Gdje su bili zaštitari? Kako je prešao školsku ogradu?', pita se Cruz.

Adela Martinez i njezin suprug Paul Martinez, bivši član gradskog vijeća i bivši vlasnik trgovine namještajem, kažu kako je grad od 16.000 ljudi obavijen tugom.

'Ovdje smo kao velika obitelj. Ovako nešto možete očekivati u velikim gradovima poput New Yorka, ali u Uvaldeu? Ako se ovo dogodilo ovdje, sada vjerujem da se to može dogoditi bilo gdje', rekla je Adela Martinez.

Podsjetimo, naoružani napadač koji je u utorak ubio najmanje 19 učenika i dvoje učitelja u osnovnoj školi Robb u Uvaldeu u Teksasu identificiran je kao 18-godišnji Salvador Ramos. Ubojica je i sam likvidiran nakon razmjene vatre s policajcima.

Ramos je živio u Uvaldeu, gradiću oko 130 kilometara udaljenom od San Antonija, a ondje je pohađao i srednju školu.

Napadač je prije napada na društvenim mrežama podijelio fotografije oružja, a račun Salvadora Ramosa je uklonjen ubrzo nakon što je guverner Greg Abbott potvrdio njegov identitet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. srpanj 2023 05:53