JURIŠ NA CRKVE

Ovo u Poljskoj još nije viđeno - prosvjednici upadaju na mise, desničari odgovaraju: ‘U ratu smo!‘

Po prvi put u katoličkoj Poljskoj prosvjednici upadaju u crkve. U parlamentu dolazi do izgreda. Povod je pooštrenje zakona o pobačaju
Članovi krajnje desne organizacije i policija uklanjaju prosvjednicu s prostora crkve
 JANEK SKARZYNSKI/AFP

Prosvjedi protiv pooštrenja zakona o pobačaju u Poljskoj imaju dugu tradiciju. Ali da prosvjednici upadaju u crkve i ometaju bogoslužja, to Poljska još nije doživjela.

Prošlog vikenda se dvadesetak mladih žena i muškaraca okupilo ispred oltara u katedrali u Poznanu kako bi sjedenjem pred oltarom i vikanjem ometali bogoslužje. Izvikivanjem parola i plakatima su toliko ometali svetu misu da je svećenik morao prekinuti bogoslužje, piše Deutsche Welle.

Crkva na udaru

I u drugim gradovima su prosvjednici pokušavali s transparentima upasti u crkve. „Imate krv na rukama", „Pakao za žene", „Molimo se za pravo na pobačaj“, bile su neke od poruka na plakatima. Po zidovima više crkava, među ostalim i na katedrali u Varšavi, sprejem su ispisane poruke „Pobačaj je OK“ i „Pobačaj bez granica“. U jednom predgrađu Varšave i u Poznanu oskvrnuti su spomenici pape Ivana Pavla Drugog – što je kršenje tabua, jer on je za brojne Poljake i dalje nacionalni svetac.

U prosvjedima svakoga dana sudjeluju tisuće ljudi. Val prosvjeda izazvala je odluka poljskog Ustavnog suda prošlog tjedna kojom će zakon o pobačaju biti pooštren. To je zahtijevala jedna skupina desno-konzervativnih zastupnika koja je htjela izbjeći uobičajeni put kroz parlament i obratila se izravno Ustavnom sudu.

image
JANEK SKARZYNSKI/AFP

Moglo se očekivati da će suci Ustavnog suda odlučiti u skladu s predodžbama vladajuće stranke i učenjem Katoličke crkve. Jer, za suce Ustavnog suda već prije više godina su postavljeni ljudi koji su odani nacionalno-konzervativnoj stranci PiS (Pravo i pravda). Bio je to dio reforme pravosuđa koju EU već odavno vidi kao potkopavanje demokracije u Poljskoj.

Nova ratna retorika

Dosad je pobačaj u Poljskoj dopušten u slučaju da je ugrožen život majke, u slučaju teških poremećaja fetusa i u slučaju trudnoće nakon silovanja. Prema presudi Ustavnog suda pobačaj bi ubuduće bio zabranjen i u slučaju teških poremećaja nerođenog djeteta.

Jer to je u suprotnosti s ustavnim načelom o zaštiti života, kaže se u obrazloženju sudaca. Poremećaji fetusa su dosad bili razlog za većinu od oko tisuću legalnih pobačaja u Poljskoj na godinu. Presuda Ustavnog suda zato praktično znači gotovo potpunu zabranu pobačaja, piše DW.

To je izazvalo oštru kritiku u Poljskoj. Nevladina organizacija Akcja Demokracja koja je ranije skupila 200.000 potpisa protiv pooštrenja zakona o pobačaju za odluku Ustavnog suda kaže da je „sramotna politička odluka koju su diktirali desni fundamentalisti“. To je „rat protiv žena“, kažu oni. Slogan „To je rat“ mogao se vidjeti i na transparentima demonstranata.

Desni radikali za zaštitu Crkve

Krajnje desne skupine najavile su već stvaranje „Nacionalne straže“ za zaštitu Katoličke crkve i crkvenih zgrada od napada prosvjednika. „Lijeve grupacije kažu da je to rat. Mi ćemo sudjelovati u tom ratu“, izjavio je Robert Bąkiewicz, šef radikalno-nacionalističke udruge Marsz Niepodległości (Marš neovisnosti). Pred jednom crkvom u Varšavi Bąkiewicz je u ponedjeljak izjavio da se Poljska nalazi „usred neoboljševičke revolucije“ i da je „vrijeme mira i tolerancije za barbare“ prošlo.

image
Prosvjed u Varšavi
Wojtek RADWANSKI/AFP

Dan ranije je upravo tu došlo do sukoba demonstranata i desnih radikala, kad su ovi posljednji blokirali ulaz u crkvu i pokušali demonstrante potisnuti sa stuba crkve. U ponedjeljak navečer je policija čuvala ulaz u jednu drugu crkvu u Varšavi ispred koje se okupilo više stotina demonstranata s pištaljkama, bubnjevima i transparentima. Iza policajaca s kacigama stajala je jedna desnoradikalna skupina koja je također štitila crkvu. Oni namjeravaju ubuduće svuda biti aktivni u sklopu novoosnovane „Nacionalne straže". „Branit ćemo svaku crkvu, svaku stambenu četvrt, svaki grad i svako selo“, izjavio je Bąkiewicz.

Prosvjed u parlamentu

U utorak, šestog dana uzastopnih prosvjeda, do prosvjeda je došlo i u parlamentu. Lijevo-liberalna oporba je kritizirala odluku Ustavnog suda i blokirala govornicu u parlamentu.

Zastupnici koji su prosvjedovali držali su transparent kojim su pozivali na legalizaciju pobačaja. Neki su donijeli žičane vješalice za odjeću – to je u Poljskoj već godinama simbol drastičnih metoda pobačaja. Kad je došlo do izgreda zaštitari su zaštitili dopredsjednika vlade i šefa stranke PiS Jarosława Kaczyńskog. Državna televizija TVP je prosvjed oporbe nazvala „lijevim fašizmom koji razara Poljsku“.

image
JANEK SKARZYNSKI/AFP

Rat kultura

U Poljskoj se trenutno govori o ratu kultura koji se vodi između liberalizma i konzervativizma. Filozofica i publicistica Agata Bielik-Robson izjavila je u intervjuu za tjednik Newsweek Polska da vladajuća stranka PiS traži nove neprijatelje, jer je oslabljena zadnjom krizom vlade.

„Ima elemenata rata kultura koji trenutno privlače sve radikalne snage“, kaže Bielik-Robson. To je borba protiv ravnopravnosti spolova, protiv LGBT-a i protiv pobačaja, protiv navodnih „elemenata civilizacije smrti“, koji dolaze s liberalnog Zapada, kaže ona.

S najnovijom presudom Ustavnog suda katolička crkva u Poljskoj, vladajuća stranka PiS i druge desno-konzervativne stranke postigle su uglavnom ono za što se već godinama zalažu kad se radi o pobačaju. I to iako se većina društva u ispitivanjima javnog mnijenja uvijek izjašnjava protiv pooštravanja propisa o pobačaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:07