ERDOGAN IZGUBIO STRPLJENJE

Ovo vam poručujem posljednji put: prosvjednici moraju otići

 AFP

Čelnik turskog Državnog vijeća, najviše pravosudne institucije u toj zemlji, izjavio je jučer kako ishod planiranog referenduma o sudbini građevinskog projekta u parku Gezi, zbog kojega i dalje traju nemiri u turskim gradovima, ne može poništiti prijašnju sudsku odluku koja je gradnju šoping-centra odgodila.

Referendum da ili ne

- Takav referendum ne može poništiti sudsku odluku jer je ona temelj sustava pravne države - rekao je Huseyin Karakullukcu i tako odgovorio na signale iz vlade Recepa Tayyipa Erdogana da bi građani na referendumu mogli odlučivati treba li nastaviti gradnju u parku Gezi ili potpuno odustati od nje kako prosvjednici traže.

Podsjetimo, Upravni sud u Istanbulu je 31. svibnja donio odluku da se prekinu radovi u parku Gezi i gradnja šoping-centra na zelenoj površini.

Erdogan je, pak, jučer izjavio da ga nije briga za zaključke Europskog parlamenta koji je zasjedao zbog zbivanja u Turskoj. Premijer je ustvrdio da odluke tog tijela nisu obvezujuće za Tursku , a ujedno je, kako je prenio Hürriyet, komentirao i izjave Štefana Fülea, povjerenika EU za proširenje, koji je premijeru poručio da “nasilju nad prosvjednicima nema mjesta u demokraciji”.

‘Füle bez argumenata’

- To je onaj koji je odgovoran za proširenje Unije. Za našeg susreta nije mi dao niti jedan protuargument, a onda je izašao i stavio post na Twitter - rekao je premijer.

Erdogan je jučer dao i posljednje upozorenje prosvjednicima da odmah napuste park Gezi. - Naše je strpljenje pri kraju. Ovo vam poručujem posljednji put. Poručujem majkama i očevima da uzmu svoju djecu i maknu ih iz parka. Gezi pripada ljudima, a ne uzurpatorima - rekao je Erdogan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:28