SALVINIJEVA LISTA

'OVO ZAUDARA NA FAŠIZAM' Talijanski ministar policije najavio da će popisati sve Rome u državi: 'Moramo vidjeti tko su, kakvi su i koliko ih ima'

Matteo Salvini
 REUTERS

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini potaknuo je u ponedjeljak novu polemiku najavivši uskoro popis Roma koji žive u Italiji kako bi se eventualno protjeralo one sa stranim državljanstvom i "nažalost", kako je rekao, zadržalo talijanske.

Salvini koji je i predsjednik Lige (stranka krajnje desnice) izjavio je u ponedjeljak na područnoj lombardijskoj televiziji (Salvini je rođen u Lombardiji) da planira popisati romsku zajednicu u Italiji kako bi "vidio tko su, kakvi su i koliko ih ima".

Na osnovu toga, rekao je, odlučit će se hoće li se protjerati one koji imaju strano državljanstvo, a nemaju reguliran status; što se tiče "talijanskih Roma, nažalost, moramo ih zadržati", rekao je u toj emisiji.

Najava popisa podigla je buru u redovima oporbe i opreznu reakciju romske zajednice. Izvješće o toj zajednici još je lani objavio Talijanski državni zavod za statistiku (ISTAT), navodi Udruga romska nacija u priopćenju, zatraživši što prije sastanak s novim ministrom.

"Salvini nastavlja izbornu kampanju sve ružnijim riječima", ocijenila je pak senatorica Demokratske stranke (PD, lijevi centar) Simona Malpezzi koja misli da je taj popis "samo posljednja izmišljotina (novog ministra unutarnjih poslova) koja pomalo zaudara na fašizam".

Salvini se prošli tjedan našao u središtu pozornosti kada se usprotivio dolasku humanitarnog broda sa 630 migranata u talijansku luku.

"Neki govore o 'šoku', zašto? Mislim samo na tu sirotu djecu koju se uči krađi i bezakonju", reagirao je pak Matteo Salvini na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2021 07:55