DAČA U KARELIJI

Ovog se ne bi posramili ni carevi: Zavirite u unutrašnjost luksuznog zdanja koje se smatra Putinovom vikendicom

Bidei koštaju po 10.800 dolara svaki, glave tuša po 4.600 dolara svaka, a pod je od 110.000 dolara vrijednog Fior di Bosco mramora

Tzv. Putinova dača

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/Willwest News/Profimedia

To je razina ekstravagancije koje se ne bi posramili ni carevi.

U kupaonicama bidei koji koštaju po 10.800 dolara svaki i glave tuša od 4.600 dolara po komadu. Zatim tu je pod od 110.000 dolara vrijednog Fior di Bosco mramora i unutarnji bazen s vodopadom koji teče s prvog kata. Nije se žalilo troška! No to sve je, prema mailovima koji su procurili u javnost, tek 'Vrtna kućica', piše Guardian.

Prije šest godina, ruski televizijski kanal Dožd izvijestio je da zgradu duboko u šumama sjeverne ruske regije Karelije, nedaleko Sankt Petersburga - koju su arhitekti skromno opisali kao 'Ribarsku kolibu' - lokalno stanovništvo pod normalno zove 'Putinova dača' ili vikendica.

Iako je ruski predsjednik službeno registrirao samo nekoliko nekretnina na svoje ime, uključujući mali stan u Sankt Peterburgu, dva automobila iz sovjetskog doba iz 1950-ih, prikolicu i malu garažu, plus predsjedničku plaću od oko 130.000 eura godišnje, kanal Dožd je objavio da je ovo mjesto gdje Vladimir Putin pobjegne kad se odluči malo odmoriti od stresnog života u Kremlju.

image

Tzv. Putinova dača

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Zapravo, ondje su dvije kuće, od kojih jedna s ravnim, travnatim krovom i helidromom. Osim toga, zdanje ima futurističke elemente od drveta i stakla, a unutrašnjost je opremljena sofama u pastelnim tonovima i zelenim stolicama. Travnati krov na pomoćnoj zgradi trebao bi odvratiti poglede znatiželjnih zapadnih špijuna koji možda motre s neba.

No zahvaljujući tome što je u javnost procurilo nekoliko tisuća e-mailova koje su poslale dvije građevinske tvrtke, a do kojih su došli Projekt izvješćivanja o organiziranom kriminalu i korupciji (Organized Crime and Corruption Reporting Project - OCCRP) i stranica s vijestima na ruskom jeziku Meduza, pojavila se detaljnija slika raskošnog kompleksa luksuznih nekretnina izgrađenih oko Ribarske kolibe.

Tlocrti, nacrti i sheme uređenja interijera otkrivaju da je gradnja susjedne vrtne kuće sa šest spavaćih soba započela 2021. godine i da je kuća posvuda ukrašena poludragim kamenjem kao što je lapis lazuli, tamnoplavi dragi kamen za koji se kaže da ima ljekovita svojstva, i labradorit, svjetleći kristal za kojeg neki vjeruju da ublažava tjeskobu i stres.

Projekt je, pokazuju mailovi, vodila vrhunska ruska agencija za dizajn interijera, FullHouseDesign. Vlasnica tvrtke rekla je OCCRP-u da se ne sjeća tog projekta, ali je kazala kako smtra da mramorni podovi nisu neka naročita ekstravagancija.

'Ako pogledate našu web stranicu, postoji mnogo projekata u kojima koristimo mramorni pod, a koriste ga i sve druge ugledne arhitektonske agencije', rekla je.

Na susjednoj parceli nalazi se druga nova zgrada koja je u ruskim zemljišnim knjigama 2018. godine upisana kao 'štala'. Riječ je, naime, o modernoj dvokatnoj zgradi koja je, čini se, golemi prostor za zabavu, s blagovaonom otvorenog plana veličine više od 200 četvornih metara.

Staklena pregrada odvaja veliku blagovaonicu od profesionalne kuhinje opremljene roštiljem, tandoor pećnicom, teppan roštiljem u japanskom stilu i pušnicom.

Postoji i privatna pivovara opremljena austrijskom opremom za pivarstvo u vrijednosti od 345.000 eura koja može proizvesti 47 litara piva dnevno i čajana s pogledom na jezero Ladoga na drugom katu.

Prošle godine započela je i izgradnja zasebne dvokatnice s dodatnim kuhinjskim prostorima i skladišnim prostorom za ribu, meso i povrće. Ima četiri manje spavaće sobe s krevetima na rasklapanje koje možda služe za smještaj osoblja. U blizini se nalazi i farma goveda, pokazuju zemljišni zapisi, gdje se uzgajaju bikovi za proizvodnju govedine Kobe, rekao je lokalni izvor.

'Štala' ima dva mala bazena, a za one koji osim plivanja žele i malo avanture, put vodi do prirodnog vodopada u jezeru Ladoga gdje se nalazi ugodna sjenica ispod koje se mogu skloniti od sunca.

Slap je nekada bio popularna turistička atrakcija, ali danas mu je pristup strogo zabranjen. U jednom se dokumentu procjenjuje da su građevinski radovi koštali oko 187 milijuna rubalja ili 3,3 milijuna eura.

Putin negira da je on pravi korisnik kompleksa. Poznato je da zaštitari koji patroliraju oko njega, mještanima prodaju pastrve iz jezera kada su gazde odsutni, ali nisu željeli odgovoriti na pitanje za koga, zapravo, rade. Na papiru ne postoji ništa što bi upućivalo na izravnu vezu s predsjednikom.

No, gotovo dva desetljeća Putina se optužuje da tajno gomila bogatstvo i luksuzne nekretnine preko svojih opunomoćenika.

'Mještani čuvaju taj kompleks samo kada je mjesto prazno', rekao je jedan lokalni ribar. 'Kada u posjet dođu visoki gosti, lokalno stanovništvo obično zamjenjuje agenti FSO-a.'

Sama Ribarska koliba registrirana je na tvrtku Prime, koja je u vlasništvu Podrške poduzetničkih inicijativa, neprofitnog partnerstva koje su osnovali Juri Kovalčuk i njegov sin Boris.

Kovalčuk stariji, koji je pod zapadnim sankcijama, blizak je Putinov saveznik i glavni dioničar Banke Rossiya, nazvane 'Putinova banka' zbog svoje reputacije da izvršava naloge Kremlja. Banka Rossiya također je pod sankcijama SAD-a, EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

Okolna zemljišta su u vlasništvu tvrtki povezanih s Kovalčukom i još jednim poduzetnikom koji je također pod američkim sankcijama od 2016. godine.

Čini se da predstavnici tvrtki u vlasništvu Kovalčuka i Dedova koriste zajedničku domenu za svoje e-mailove, LLCInvest.ru. Izgradnju kompleksa vodili su zaposlenici neprofitne organizacije, Revival of Marine Traditions, a čini se da barem jedna osoba povezana s njima također koristi domenu LLCInvest.ru.

Guardian, OCCRP i Meduza otkrili su ovog tjedna da je e-mail adresa LLCInvesta povezana s nizom drugih luksuznih nekretnina, jahti i vinograda koje, navodno, upotrebljava Putin.

Glasnogovornik Kremlja više puta je rekao: 'Predsjednik Ruske Federacije ni na koji način nije povezan s objektima i organizacijama koje ste naveli.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:56