PROGLAŠENJE NAJESEN

Ovogodišnja Nobelova nagrada za mir privukla stotine nominacija: ‘Ovo je treći najveći broj ikad‘

Rekordnih je bilo 376 kandidata 2016. godine. Ove ih je približno 329 - od toga su 234 pojedinca i 95 organizacija
Donald Trump i Jared Kushner
 ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP

Približno 329 nominacija stiglo je za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, što zrcali veliki broj gorućih pitanja diljem svijeta na polju ljudskih prava, rekao je u ponedjeljak tajnik odbora koji dodjeljuje nagradu.

"Ovo je treći najveći broj nominiranih ikad", rekao je Reutersu tajnik norveškog Nobelovog odbora Olav Njoelstad. Rekordnih je bilo 376 kandidata 2016. godine.

Od ukupnog ovogodišnjeg broja, 234 su pojedinca i 95 organizacija.

"To odražava veliki međunarodni interes za Nobelovu nagradu za mir. Vjerojatno ukazuje na postojanje određenog broja neriješenih sukoba, ratova i problema koji se tiču ljudskih prava diljem svijeta", rekao je.

Nobelov odbor ne komentira tko je nominiran, no oni koji su ih nominirali, a među kojima se nalaze članovi parlamenata diljem svijeta te bivši dobitnici, mogu otkriti svoje kandidate.

Rus Aleksej Navaljni, Svjetska zdravstvena organizacija i Šveđanka Greta Thunberg među nominiranima su za ovogodišnju nagradu, prema Reutersovoj anketi norveških zastupnika čije su nominacije pobijedile proteklih godina.

COVAX program koji osigurava pošten pristup cjepivima protiv covida-19 za siromašne zemlje također je u igri, kao i američka aktivistica za ljudska prava Stacey Abrams te bjeloruske disidentice Svetlana Tihanovskaja, Marija Kolesnikova i Veronika Cepkalo.

Reporteri bez granica, Međunarodna mreža za provjeru činjenica i Odbor za zaštitu novinara također su nominirani.

Na listi je i bivši američki predsjenik Donald Trump, njegov zet Jared Kushner i Kushnerov pomoćnik iz Bijele Kuće Avi Berkowitz, nominiran zbog svoje uloge u posredovanju pri normalizaciji odnosa između Izraela i nekoliko arapskih nacija.

Odbor od pet članova održao je prvi sastanak u petak, rekao je Njoelstad. Sastajat će se približno jednom mjesečno kako bi raspravio o kandidatima prije nego što proglase laureata u listopadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2022 16:00